AZ 1500 ÉVES IZRAELI MEDENCE

Régészek új leletre bukkantak az Ein Hanniya Parkban, Izraelben. A felfedezés során egy ókori medencerendszert tártak fel, amely a bizánci korszakban épült, a negyedik és a hatodik század között.



Az Izraeli Régészeti Hivatal kutatója arról számolt be, hogy a medencékben további tárgyakat találtak, úgy mint ritka ezüstérmék, oszlopmaradványok, fazekak és poharak.

Irina Zilberbod, az Izrael Antikvitás Hivatala ásatási igazgatója kifejtette a felfedezés jelentőségét:

"Az ásatás legjelentősebb eredménye a bizánci időszak nagy és lenyűgöző medencéi. Az egyik medence egy tágas komplexum közepén épült, amely egykor egy templom lábánál állt. A medence körül oszlopok épültek, amelyek az ott lakók lakhelyeiből álló szárnyakat vették körül."

A keresztség az egyik legfontosabb esemény a keresztény vallásban


Úgy gondolják, hogy ez az ősi medence lehetett az korábbi állapotában, ahol Fülöp megkeresztelte az udvari főembert az Apostolok Cselekedete szövege szerint.

"Amint tovább haladtak az úton, valami vízhez értek, és így szólt az udvari főember: 'Íme, itt a víz! Mi akadálya annak, hogy megkeresztelkedjem?' Ezt mondta neki Fülöp: 'Ha teljes szívedből hiszel, akkor lehet.' Ő pedig így válaszolt: 'Hiszem, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia.' Megparancsolta, hogy álljon meg a hintó, és leszálltak a vízbe mind a ketten, Fülöp és az udvari főember, és megkeresztelte őt." (Ap. Csel. 8:36-38)

"A keresztség az egyik legfontosabb esemény a keresztény vallásban. Ezért olyan jelentős ennek a medencének a feltárása, amely semmi kétség, hogy évszázadokon keresztül, több generáció keresztelkedésre használt helye volt, az ott talált további tárgyak alapján." - tette hozzá Dr. Yuval Baruch a jeruzsálemi régész.