KERESZTÉNY MŰEMLÉK CIPRUSON

Egy jelentős keresztény helyszínt tártak fel Cipruson, mely mozaikokból áll és görög felirat olvasható rajta; közölte az Athéni Macedónia Hírügynökség, az AMNA.



A 2007-ben kezdődő ásatást, a Ciprusi Régiségek Tanszéke vezette az Akrotiri-félszigeten. Az ásatások tizenkettedik turnusának befejeztével, olyan leletetek találtak, melyeket nagy történelmi jelentőségűeknek ismertek el. A közelmúltban feltárt, kiváló állapotban lévő mozaik, ezt a görög feliratot ábrázolja;

"Uram, segíts azoknak, akik félik a Te Neved!"

A régészeti lelőhely két összetett templomból áll, összesen mintegy 100 méter hosszúak, az átrium mindkét oldalán, melynek déli és keleti oldala még vizsgálat alatt áll. Ugyanakkor egy második átrium feltárása kezdődött meg, a keleti templom északi oldalán.

Az első templom, melyet 2007 és 2010 között tártak fel, egy átlós oldalhajóval ellátott háromhajós bazilikához tartozik, ami 36 méter széles és 29 méter hosszú. Nincs kiemelkedő boltozata, amely részét képezi a fennkölt központi emelvénynek. Az egész belső padlózatot mozaikok fedik be.

A ciprusi helyszíni lelet mozaikokból áll és görög felirat olvasható rajta


Jelentős fontossággal bír Hérakleiosz bizánci császár "jelenléte" is, aki kapcsolatba került a szigettel és a ciprusi pátriárkával, személyesen Ioanisszal is. Emellett egy dísztáblán látható Nagy Sándor mellszobra, mely szintén a hellenizmus hatását mutatja.

"Az egész komplexum egyedi jellege ebben az építészeti elrendezésben, valamint a gazdag díszítés is megerősíti, hogy ez a kereszténység fontos emlékműve, Hérakliosz császár idejéből, amikor a birodalom heves háborút vívott Perzsia ellen" - mondta a régészet vezetője.

Dimitris Triantafyllopoulos, a Bizánci régészek korábbi professzora, a ciprusi egyetemen, az AMNA-nak azt nyilatkozta, hogy "ez a mártíromság emléke, a szentek temetkezésének és tiszteletének helye, hasonló az egyiptomi Szent Ménász helyhez."