ESZTER ÉS MORDEKAJ SÍRJAI MÉG MA IS ÁLLNAK

Irán tűnt a legvalószínűtlenebb helyszínnek arra, hogy megtalálják az izraeliek két legtiszteltebb hősének maradványait.

A Shia muszlim vallású ország nem titkolt küldetése, hogy Izraelt és a zsidóságot eltörölje a föld színéről. Mindezek ellenére több ezer évvel ezelőtt mégis ez volt az a hely, ahol Eszter és nagybátyja, Mordekaj megmentették Izraelt.

Mára a sírokat feltárták Hamadanban, amelyről sokan gondolják úgy, hogy az ókori Perzsia fővárosa lehetett. Ide tér vissza az országban élő zsidó lakosság megemlékezni arról a királynéról, aki megmentette őseiket.

"A zsidók nagyok büszkék történelmüknek azon részére, amely 2700 évvel ezelőtt zajlott Irán területén."- mondta Annika Hernroth-Rothstein, svéd író és aktivista. "A sír nagy jelentőséggel bír, könnyen megközelíthető és nagyon jó állapotban maradt meg."

Míg a sírok büszkén állnak ma is, továbbra is vannak kísérletek arra, hogy annak zsidókhoz való kapcsolatát eltöröljék. A zsidó-ellenes tüntetők rendszeresen körbe veszik az épületet és azzal fenyegetőznek, hogy lerombolják. Az iráni kormány ráadásul olyan kijelentéseket tett, hogy a Purim zsidó ünnep – amikor a zsidók a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség Eszter királynénak köszönhető megmenekülésére emlékeznek – akár lehetne az Iránban élő zsidók lemészárlásának ünnepe is.

A sírok körül mostanság csend honol és csak az az üzenet olvasható kifüggesztve, hogy Izrael minden őt körülvevő gyűlölet ellenére él és élni fog!

Vitatják Dávid király létezését

Az özönvizet bizonyító fosszíliák

A hebroni barlang felfedezése