FILISZTEUS TEMETŐT TALÁLTAK

Egy nemzetközi régészcsoport Izraelben talált egy temetőt, amelyben kétszáz emberi maradványt temettek el. Filiszteusok lehettek, akikről nagyon keveset tudnak a történészek.

Ez a mediterrán eredetű nép több ókori forrásban szerepel, egyiptomi dokumentumokban is említik őket. Nem tudják, honnan érkeztek, a filiszteus név sem kapcsolható semmilyen ismert nyelvhez. A Bibliában Izrael törzseivel harcoltak, nyugatra vándoroltak és öt nagy várost alapítottak a mai gázai övezetben. Talán a leghíresebb filiszteus Góliát volt, akit Dávid győzött le.

Nem is találtak eddig olyan sírokat,
amelyek a filiszteusokhoz voltak köthetők.

A most feltárt helyszínen ékszereket, illatosított olajakat találtak. A filiszteusok láthatóan szerves részei voltak az akkori mediterrán világnak, legalábbis a sírokban talált tárgyakból erre következtettek.

A temetőt három méter mélyen találták, egy római kori borászat alatt. Olyan testeket is találtak benne, amelyeken még rajta voltak az ékszerek, Találtak nagyobb edényeket is, amelyekbe csecsemők testeit temették. Az ásatás harminc évig tartott, több egyetem régésze is részt vett benne, például a Harvard, a Boston College, az illinois-i Wheaton College és az alabamai Troy University kutatói.

Ősi papírusz a keresztényekről

Mária legrégebbi ábrázolása

Fellelt keresztény kincsek