A HOLOKAUSZT MÁR NEM FONTOS A FIATALOKNAK

A legújabb kutatás szerint az amerikai fiatalok közel kétharmada nem tudja, hogy 6 millió zsidónak oltották ki az életét a holokauszt alatt, mindemellett azt is kimutatták, hogy a holokauszt tagadás az uralkodó felfogás több közösségi médiában is.



Egy amerikai közvéleménykutatás szerint a 18-39 év közöttiek csupán 37%-a ismeri el, hogy a holokauszt alatt 6 millió embert végeztek ki. A megkérdezettek egyharmada (36%-a) szerint ez a szám 2 millió, vagy annál kevesebb, míg 17% nem biztos a válaszában. A kérdésre hét lehetséges válasz közül választhattak a résztvevők.

A kitöltők közel fele (48%-a) nem tudott megnevezni egyetlen, a második világháború alatt felállított koncentrációs tábort, haláltábort vagy gettót sem (Auschwitz bizonyult a legismertebb tábornak, melyet 44% ismer). A válaszadók közel fele (49%-a) szintén úgy nyilatkozott, hogy a holokauszt tagadása, vagy a valóság elferdítése jelen van a közösségi térben, valamint egyéb online felületeken.

A kitöltők 12%-a úgy hiszi, a zsidók kiirtásának becsült száma eltúlzott, további 3% szerint pedig a holokauszt meg sem történt. A kutatásban 1000 résztvevő működött közre országszerte az Egyesült Államokban, köztük 200 kitöltő segítette a felmérést minden államban.

Az amerikai fiatalok közel kétharmada nem tudja, hogy 6 millió zsidónak oltották ki az életét a holokauszt alatt


"Az eredmény egyszerre sokkoló és elkeserítő, mely rámutat arra, hogy még most kell cselekednünk, míg a holokauszt túlélők velünk vannak, annak érdekében, hogy elmeséljék történetüket" – nyilatkozta Gideon Taylor, a kutatást elrendelő konferencia elnöke. "Meg kell értenünk miért nem sikeres a fiatal generáció oktatása a holokausztról és a múltról." A riasztó adatoknak fel kell ráznia és cselekvésre kell késztetnie az emberiséget, valamint a kormányhivatalokat.

Mindeközben a fiatal felnőttek 59%-a úgy hiszi "a holokauszthoz hasonló esemény ma is megtörténhet újra", és 64% szerint "az antiszemitizmus ma is jelen van az Amerikai Egyesült Államokban".

A túlnyomó többség (52%) azt vallotta, hogy nagyon ismerős (52%) vagy legalábbis ismerős (30%) számukra Anna Frank története, aki a Holokauszt áldozatává vált, naplójával pedig embereket inspirált világszerte.

A kutatás online elemzése során elmondták, hogy ez a vizsgálat feltárta a fiatalokban fellelhető "alapvető ismeretek aggasztó hiányát a holokausztról", mely "növekvő probléma, hiszen a holokauszt túlélők– az állam által engedélyezett népirtás szemtanúi – közül egyre kevesebben vannak életben, hogy megoszthassák a fiatal generációval a holokauszt legfőbb mondanivalóját".