ISTEN JELNYELVEN KERESZTÜL IS BESZÉL

A keresztény halló közösség természetes módon a kimondott szavakat hangsúlyozza, akár dicsőítő dalok éneklése által, akár a szószékről olvasva és sokszor kiemeli Isten "meghallásának" különböző módjait.



Bár több egyházi közösség használ jelnyelvi tolmácsot, még mindig kevesen alkalmazzák őket ilyen helyen. Mindez ahhoz a meglepő tényhez járul hozzá, hogy pár hónappal ezelőttig templomba járó amerikaiak milliói nem fértek hozzá a saját nyelvükre teljesen lefordított Bibliához.

A Siketek Missziójának majdnem négy évtizedes munkája és együttműködése az Amerikai Biblia Közösség, a Wycliffe Biblia Fordítók, a Deaf Harbor, a DOOR International, a Seed Company, az Úttörő Biblia Fordítók és a Siket Bibliai Közösség által a Biblia teljes egészében lefordításra került az eredeti források felhasználásával az amerikai jelnyelvrendszerre tavaly szeptemberben.

A siketek tapintásukra és szemükre hagyatkoznak, tájékozódási és kommunikációs célból: ez megnehezíti az olvasás tanulását, mivel a szavakat és kifejezéseket másként közvetítik. A siket keresztények megsegítésére, hogy ők is érezhessék a Biblia gazdagságát, az Amerikai Jelrendszer fordítói egy videó sorozatot rögzítettek a bibliai fejezetek vagy részek alapján felbontva, miközben valaki jeleli a szöveget. A Biblia amerikai jelnyelv verziója kihasználja a jelnyelv különálló, dinamikus szókincsét, hogy az Írást életre keltsék egy teljesen új módon.

"Még úgy is, hogy van hozzáférésem számtalan fordításhoz, és szeminárumban tanultam", - mondja Josh Bonjour lelkipásztor, a texasi New Life Deaf Fellowship vezetője, aki bár hall, de siket családtagok között nőtt fel, siket közösségben - "Néha ha látok egy jelelt szentírási részt, akkor az olyan hatással van rám, ahogy semmi más. Ha rám ,aki hall, ilyen hatást gyakorol, képzeld mit tehet ez egy sikettel."

Mostmár a siketek is tudják, hogy Isten jelnyelven keresztül nekik is szán üzenetet


Amíg egyetemem tanult, tanuló lelkész volt apja templomában, a texasi Siketek amarillo-i templomában. "A Bibliaövezet az a hely, ahol mindenkinek van egy alap bibliai ismerete azért, mert ez az itteni kultúra része. Viszont ez nem volt elmondható azokról a siket tanulókról, akikkel elkezdtünk foglalkozni", mondja Bonjour. "Ha hívőként nőttek fel családjukban ha nem, az esély arra, hogy egy siket tanuló megértse a Biblia történeteit vagy akár hogy Jézus ki volt, nagyon minimális, mivel nem volt a hozzáférésük az Íráshoz olyan mértékű, mint azoknak, akik hallanak", mondta.

Körülbelül 11 millió siket vagy nagyothalló ember van Amerikában, és bár a modern korban tettek lépéseket befogadásuk felé, például a fordítók használatával és feliratozásokkal, de a világ bestseller könyvének ilyen módú elérhetősége egészen tavalyig nem volt jelen a történelemben.

Bonjour a fordítás nagyságát megvilágításba helyezi: "Képzeld el, ahogy nevelsz egy csapat friss megtérőt, akinek nincs hozzáférése a Bibliához a saját nyelvén. Ez volt az a kihívás, amivel szembeálltunk. Azt mondtam a diákoknak, hogy próbálják olvasni és megérteni a Bibliát, akár még képregény formájában is ha az segít, de ilyenkor csüggedten jöttek vissza és azzal az érzéssel, hogy túl bonyolult Isten szava és nem nekik való. Kemény volt. És ez a probléma nem csak a fiatal csoportokra korlátozódott. Az egész siket hívő közösségre kiterjedt."

Mindezek felett Bonjour úgy beszél erről az újabb mérföldkőről, mint a siket keresztény közösség és azok újabb generációinak egy új korszaka."Az egyik legmélyebb imám, hogy ezt a munkát nem nyilvánítják 'befejezettnek' ezzel, hanem még évekig fejlesztenék mindezt - hogy lássunk újabb átdolgozást, fordítást, és tanulmányi eszközök megjelenését, mely segíti a siketeket, hogy élvezhessék Isten szavainak gazdagságát. "Ezért imádkozunk az Amerikai Bibliai Közösségben is."

A Siketek Történelmének Nemzeti Hónapjában (március 13-tól április 15-ig) ezt a nagyszabású sikert ünnepeljük és folytatjuk munkánkat a Bibliai lefordításával minden egyes élő nyelvre – beleértve körülbelül 275 jelnyelvrendszert. A keresztények évszázadok óta olvassák a Bibliát, meghallván közben Isten szavát. Most már a siketek is tudják, hogy Isten jelnyelven keresztül nekik is szán üzenetet.