A KÁNAI MENYEGZŐN HASZNÁLT EDÉNYEK

Szinte mindenki ismeri Jézus csodatételét, amikor a kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta, melynek történetét a János 2: 1-11 részben olvashatjuk. A közelmúltban régészek felfedezték azt a műhelyt, ahol azokat az edényeket készítették, amelyekben a vizet, majd a csodatétel után a bort tárolták.



Az Izraeli Régészeti Ügynökség egy csoportja jelenleg Galileában végez kutatásokat, ahol egy olyan helyiséget tártak fel, amely több ezer kőből készült bögre, tál, egyéb tároló edény és az azok elkészítéséhez használt eszközök maradványait rejtette. A kutatók megállapították, hogy a feltárt edények krétakőből készültek, ami akkoriban az egyetlen olyan anyag volt, mely vallási szempontból megfelelt a környéken élő zsidók számára.

Olyan edények készültek ebben a műhelyben, melyről a Biblia is beszámol


"Az ősi időkben a főzőedények és tároló edények egyaránt agyagból készültek."- mondta Dr. Yonatan Adler, az Izraeli Régészeti Ügynökség igazgatója. "A Kr. u. I. században azonban Júdeában és Galileában a zsidók kizárólag helyi krétakőből készült edényeket és tárolóedényeket használtak, mivel egy ősi zsidó rituális törvény szerint az agyagedények könnyedén beszennyeződtek, tisztátalanná váltak, nagyon nehéz volt az alapos tisztításuk. A kőből készült edény azonban olyan tárolónak számított, amely soha nem válhat rituálisan tisztátalanná, és ennek eredményeképpen az ókori zsidók ebből az anyagból készítették étkészleteiket, edényeiket, tárolóikat. Olyan edények készültek ebben a műhelyben, melyről a Biblia is beszámol." – folytatta Adler.

A régészek úgy vélik, ez volt az egyetlen ilyen edénykészítő műhely Kána környékén, ahol ezzel az anyaggal dolgoztak, így minden kétséget kizáróan itt készültek a csodatételkor is használt edények.