KÍNA: TILOS A GYEREKEKNEK A GYÜLEKEZET

A kínai hatóságok a kereszténység terjedésének megakadályozása céljából folytatott küzdelmük során újabb intézkedést hoztak, miszerint tilos a gyermekeknek részt venniük gyülekezeti alkalmakon, nem engedélyezett gyermek istentiszteletek tartása.



A tiltó döntés értelmében kiskorúak nem hallgathatnak keresztény tanításokat, keresztény tevékenységet, szolgálatot nem végezhetnek.

Az elmúlt években egyes gyülekezeteket szigorú ellenőrzés alatt tartottak, ennek során rendelték el Zhejiang tartományban, hogy a kereszteket távolítsák el a gyülekezeti helyeken, majd Zhejiang tartomány Wenzhou városában több száz gyülekezetben már végre is hajtatták a kínai hatóságok azon döntésüket, hogy a gyermekek nem vehetnek részt istentiszteleten, nem tarthatók gyermekeknek gyülekezeti alkalom, valamint a nyári ifjúsági táborok szervezése is tilos.

Egyelőre nem tudni, hogy Kínában pontosan hány gyülekezetet fog érinteni a tilalom, de az biztos, hogy az ország számos tartományában teszik majd

kötelezővé az intézkedés végrehajtását.

Kína vallási átformálása elkezdődött Xi Jinping elnöksége alatt


William Nee, az Amensty International kutatója elmondta, hogy a Kínában zajló történések riasztóak, mert olyan globális intézkedésekről van szó, amely akár az ország egészét érinthetik, nem csak az egyes tartományokat.

"Kína vallási átformálása elkezdődött Xi Jinping elnöksége alatt."- mondta Nee. "A jelenlegi kormányt az aggasztja, hogy a vallás egy olyan eszközzé válhat, amin keresztül a külföldi értékek kezdenek majd terjedni Kínában, melyek végső soron rossz irányba befolyásolhatják a politikai stabilitást." - mondta Nee.

A kormány döntése értelmében a kormányzati szervek még erősebb ellenőrzés alatt fogják tartani az összes gyülekezetet, ideértve a katolikus, a református vagy bármely más egyéb felekezethez tartozó egyházat.