BIZONYÍTÉK A KIVONULÁSRÓL

Régészek történelmi bizonyítékot találtak a Jordán folyó melletti területen a zsidók Egyiptomból történő kivonulásának bibliai történetére.



A szakértők jelenleg még elemzik a Jordán-folyó közelében talált romokat, melyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az Exodus története több mint egy legenda, a megtörténte történelmi tény.

A brit régészek általában azon az állásponton vannak, hogy a zsidók Kánaán földjének szülöttei voltak, nem a kivonulást követően telepedtek le ott, így tehát a Mózes II. könyvében foglaltakat is fenntartásokkal kezelik.

A Biblia szerint Mózes kivezette a zsidókat Egyiptomból a Sínai-hegyen keresztül, a Jordánon át egészen Kanaánig. Ralph K. Hawkins és David Ben-Shlomo régészek a Jordán-völgyben minden kétséget kizáróan egy Egyiptomból érkező zsidó nomád nép után fennmaradó maradványokat és romokat találtak. Ben-Shlomo elmondta, hogy a most talált romok és maradványok szinte biztosan a Mózes II. könyvében leírtakat támasztják alá.

Bizonyítékot találtak a zsidók Egyiptomból történő kivonulásának bibliai történetére


"Nem bizonyított még teljes mértékben, hogy ezek a leletek a korai héber korszakból származnak, de véleményünk szerint a vizsgálatok végére ez bebizonyosodik." - jegyezte meg Ben-Shlomo.

"Ha bizonyítást nyer a maradványok kora, akkor ez alátámaszthatja a Jordán folyó felől, keletéről érkező zsidók Jordán, majd később Izrael dombvidéke felé való vonulásának bibliai történetét."

Ben-Shlomo és Hawkins számos régészeti szaklapban publikálták megállapításaikat. Ezekben a cikkekben a romok keletkezésének idejét próbálták a vizsgálatok lezárultáig elméletben megfejteni. A régész páros 2017 nyarán végezte el a helyszíni kutatást, azóta vizsgálják és értékelik a talált anyagokat. Jelenleg az ásatás helyszínéről származó talajmintákat elemzik.

A régészek a lelőhelyen kőzet maradványokat és fazekak törmelékeit találták, melyek keletkezési ideje előzetesen a késő bronzkori és a vaskor (1200-1000) közötti időszakra tehetők.

"2017-es szezonunk végére elkápráztatott az a lenyűgöző kép, amely a Jordan-völgyben tárult elénk. Ez egy olyan régió, amely egészen a közelmúltig gyakorlatilag ismeretlen volt régészeti szempontból." - mondta Ben-Shlomo és Hawkins. "Egy pár mérföldes körzetben számtalan olyan lelet van, amelyekből a korabeli Izrael fejlődése kulturális és politikai szempontból is megismerhetővé válik."