PÉTER CSONTJAI EGY ÓKORI TEMPLOMBAN

Egy római templom felújítása közben megtalálták Péter apostol csontjainak egy részét.



Az apostol maradványait a Tiver folyó partján fekvő, macskaköves utcáival középkori hangulatot idéző Trastevere negyedben találták meg, a közel 1000 éves Santa Maria templom egy agyagedényében. A csontokra egy restaurátor lelt rá, aki a középkori oltár mellett lévő, 35 éve lezárt márványlapot akarta elmozdítani.

A márványlap alatt kettő, fedéllel lezárt edényt találtak. Az edényeket és az azok fedelén lévő pecsétet megvizsgálva megállapították, hogy az azokban lévő csonttöredékek Péter apostolé, valamint ugyanezen tárolókban beazonosították három pápa - Kornél, Kallixtusz és Félix -, valamint négy korai keresztény mártír maradványait.

A restaurátor azonnal értesítette az egyház diakónusát, Massimiliano Floridit, aki elmondta, hogy a három pápa - Kornél, Kallixtusz és Félix – nevei a két agyagedényre rá voltak karcolva. "Nem vagyok régész, de azonnal rájöttem, hogy nagyon régi leletekről van szó. Valami egészen különös érzés fog el, valahányszor ránézek ezekre az edényekre."- mondta Floridi.

Egyes források szerint a templom még több ilyen évszázados leletet rejthet. Ebben a kőtemplomban találták meg többek között Jézus édesanyjának, Máriának egyes ruhamaradványait is.

A Tiver folyó partján fekvő, közel 1000 éves Santa Maria templom


"Egy részletes vizsgálatot készítenek a vatikáni régészek." - mondta a diakónus. "A DNS-vizsgálatot követően lesz lehetséges minden kétséget kizáróan kijelenteni, hogy a maradványok kikhez tartoznak."

Nem ismert, hogy miért és hogy kerülhettek a csontok az 1090-ben felszentelt Santa Maria Cappella templomba. Az egyik elmélet szerint az egyházszakadás idején szállíttathatta át II. Orbán pápa a maradványokat a Vatikánból, hogy biztonságba helyezze azokat a pápaellenes, császári hatalmat támogató pártok támadásai elől. A Trastevere negyedben található templom kedvelt helye volt II. Orbán pápának, aki úgy látta, hogy ott biztonságban lesznek a csontok.

Történészek szerint Péter apostolt keresztre feszítették Rómában, az első században. A maradványait abban a vatikáni sírban helyezték el, ahol Konstantin császár később templomot építtetett, majd 16. századi átépítését követően a jelenlegi Szent Péter bazilikaként ismert.

A második világháború után régészek feltártak egy temetkezési helyet, ahol felfedeztek egy Szent Péter tiszteletére épített emlékhelyet és csontdarabokat is. Az emlékhelyen ez a görög felirat állt:

"Petros eni", vagyis "Péter itt van".

A maradványokat az 1960-as években megvizsgálva a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy egy hatvan év körüli, első századi embertől származnak. II. János Pál pápa 1968-ban kijelentette, hogy a maradványok Péter apostol csontjai. 2013-ban Ferenc pápa a nyilvánosság számára is megtekinthetővé tette a 9 darab csontot, amely egy bronzszekrényben lévő dobozban került kihelyezésre.