A MÁSODIK TEMPLOM GYÖNYÖRŰ PADLÓJA

Egy hihetetlenül érdekes felfedezés, mely az első fizikai és arheológiai bizonyítéka arra, hogy a második jeruzsálemi templom a hegyen állt 2000 évvel ezelőtt, ellentmondva azon arabok kijelentésének, akik szerint a templom soha nem létezett.



"A felfedezésünk egyszerűen mutatja be azt, milyen dicsőséges is volt a templom, és most először láthatjuk a saját szemeinkkel azt a gyönyörű padlót, ami díszítette a második templomot és a hozzátartozó épületeket 2000 évvel ezelőtt." – mondta Dr. Gabriel Barkay.

Ebben a kutatási projektben résztvevő arheológusok, miközben probálták megmenteni a leleteket, amelyeket a muszlimok igyekeztek megsemmisíteni, befejezték a díszes padló restaurálását. A szakértők úgy vélik, hogy ez a padlócsempe a második zsidó templom udvarát díszítette. Az arheológusok körülbelül 600 színes padlócsempe darabot tártak fel, és ezekből több mint 100 a második templom korából származik (Kr.e. 37-4).

"Ez az első alkalom, amikor a régészek sikeresen feltárják
a második templom egy darabját"

- mondta Zachi Dvira, a projekt társalapítója és igazgatója. A felfedezés fontossága tagadhatatlan.

A kutatási projekt még 2004-ben kezdődött a Tzurim völgy nemzeti parkban, annak érdekében, hogy bármilyen régészeti leletet megmentsenek a megsemmisítéstől, mivel a templom hegyen sok illegális építkezésbe fogtak, melyeket a jordániai Waqf felügyelt.

Úgy vélik, hogy a leletek megsemmisítésével az volt a terv, hogy letagadják a templom létezését. A tagadás 2000-ben kezdődött a Camp David Szummiton, amikor a palesztin elnök Yasser Arafat azt állította, hogy "a templom" Szikem közelében (ókori kánaáni város Palesztina területén) létezett és nem a jeruzsálemi templom hegyen.

"A Templom bebizonyítására ott van a Mishnah (Szóbeli Tan), az Új Testamentum, Flavius Josephus írásai (az első századból). Hegyeink tele vannak régészeti bizonyítékokkal. Nem akarok semmi olyanról beszélni, ami csak a történelem politikai visszaélése."

A csempe darabok tökéletesen megegyeznek azzal a komplex leírással, melyet Josephus történész hagyott hátra, aki saját szemével látta a templomot. Azt írta "A zsidó háborúk" című művében, hogy a templom udvara teljesen ki volt kövezve különböző tipusú és színű kövekkel." A felfedezés megegyezik a zsidó irodalomban megjelenő leírással is, amiben a Templom hegyet úgy írják le, hogy zöld, kék és fehér üveggolyókkal volt kirakva. A csempe darabok, melyeket legfőképp Rómából, Kis Ázsiából, Tunéziából és Egyiptomból importálták, színes csíszolt kövekből készültek, melyeket különböző mértani alakzatokra vágtak.

"A Heródes által épített Templommal kapcsolatban, a Talmud azt mondja, hogy 'Bárki, aki nem látta Heródes épületeit, az életében nem látott szép épületet'. Bár nem láthattuk a Templomot az ő dicsőségében, az egyedi padlócsempe felfedezésével és annak restaurálásával képesek vagyunk most megérteni és értékelni a második templomot, a sajátos jellegzetességével együtt."