KÍNA FELLÉPÉSE A KERESZTÉNYEK ÉS AZ UJGUROK ELLEN

Amíg a kommunista Kína agresszívan igyekszik terjeszteni befolyását a csendes-óceáni térség felé, valamint szerte a világon, addig a kormány folytatja fellépését az otthoni hívő emberek körében.



Annak érdekében, hogy minden polgár az állam rendeletei és hite szerint éljen, a Kínai Kommuista Párt a keresztényeket üldöztetésért, az etnikai muszlimokat népírtás okából célozza meg.

Ez év február elsején Kína Közbiztonsági Hivatalának (PSB) rendőrei berontottak egy kormány által szankcionált templom területére a kínai Wenzhou városában. És hogy mi volt a céljuk? Ledönteni másodszor is a templom tetején álló keresztet. 7 évvel ezelőtt egyszer már eltávolították, de az egyházi tagok visszatették azt.

Bob Fu, a China Aid alapítója és igazgatója, mely egy kínabeli, texasi alapokon nyugvó csoport, amely segítséget nyújt az üldözött kínai keresztényeknek. "Csak a városban 1600 templomot regisztráltunk, ahol az ottani keresztet elégették, megrongálták, tönkretették. Sok papot és lelki vezetőt őrizetbe vettek, bebörtönöztek", mondja. Kína keresztényei mind azt mondják, hogy Chairman Mao Zedong óta ez a legnagyobb keresztényüldöztetés.

"Hogy Sam Brownback nagykövet szavait idézzük, 'ez egy hit elleni háború' ", mondta Fu. "Úgy gondolom ez egy háború a független hit ellen." És Kína egyes régióiban már nincs ennek határa.

A VOM rádió műsorvezetője, Todd Nettleton szerint, a keresztény üldöztetések e masszív hulláma egyre elterjedtebb és egyenesen a nemzeti kormánytól érkezik. "Elmondhatjuk, hogy a 2021-es évben szerte Kínában egy rendkívül intenzív keresztényüldözés folyik. Intenzív törekvések vannak az egyház befolyásának megszerzésére, hogy az a Kínai Kommunista Párt irányítása alá kerüljön.", magyarázza.

A keresztények csak akkor számítanak jó polgárnak, ha követik a kommunista ideológiát


Ez a fellépés minden kínai keresztényt érint, mondja Nettleton – protestánsokat, katolikusokat, kormány által regisztrált templomokat és regisztrálatlan otthoni templomokat. És Fu szerint a KKP egy új ürügyet talált a keresztények megcélzására. "Most a Covid-19 vírus ürügyéből a Kínai Kommunista Párt intenzívebbé tette a keresztények elleni fellépését és minden templomi tevékenységet betiltott- még az otthoni, saját családtagokkal történő dicsőítést, imádkozást is.."

2020. július 22-én egy keresztény nő hangos kopogást hallott ajtaján a kínai Xiamen városában. Nem engedte a rendőröknek, hogy igazolt engedély nélkül az otthonába lépjenek. Pillanatokkal később feltörték a zárat és mégis bejutottak házába, megszakítva ezzel a kormány által illegálisnak minősített találkozót.

Fu elmondta, hogy ez Xi Jing Ping elnök újabb példája volt kampányára, melynek célja, hogy minden szervezet a kínai kultúra és kínai normák szerint működjön. Ennek értelmében a keresztények csak akkor számítanak jó polgárnak, ha követik a kommunista ideológiát. "Irónikusan, Xi Jinping portréja, Chairman Mao képével együtt kikerült a templomi szószékre és a kormány által már a koronavírus előtt szakcionált templom dicsőítésének első sorai a Kommunista Párt Nemzeti Himnuszának kell lennie.", mondta Fu.

És a példák a templomokon is túlnyúlnak. Fuzhou városában egy katolikus családot kilakoltattak a kormány által támogatott lakásukból, miután megtagadták, hogy házukból eltávolítsák a vallási jelképeket. És Kína Vallási Ügyeinek Hivatala megtiltotta a "vallási alapú temetési szertartásokat" és az ezeken az eseményeken történő prédikációkat.

Mindeközben nem a keresztények az egyetlen elszenvedői mindezeknek. Etnikai ujgurok (=egy külön népcsoport Kínában (a ford.)) Kelet-Türkisztánból – a régiót Xinjiangnak hívja a kínai kormány - nyomás alatt állnak. Mike Pompeo, amikor az Egyesült Államok külügyminisztereként dolgozott, úgy írta le az ujgurok szenvedését, mint "korunk legszörnyűbb jogi kérdése... valóban évszázadunk szégyenfoltja."

Egy nap, mielőtt elhagyta volna posztját, bejelentette, hogy Kína fajirtást végez a türkök és ujgurok ellen. Az új amerikai külügyminiszter, Antony Blinken is alátámasztja a "fajirtás" megnevezést. Éveken keresztül kényszerítette a kínai kormány az ujgur nőket, hogy abortusznak vessék magukat alá és sterilizálást kényszerített rájuk.

A Twitter nem régiben letiltotta a Kínai Nagykövetség washingtoni fiókját, mert posztjában azt írta, az ujgur nőket felszabadították a "gyermek-gyártó gépezet" létüktől. Az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium szerint 3 millió ujgurt tartanak fogva kényszermunka,- és átnevelési táborokban.

A CBN News oldalán megjelenő The Global Lane nevű programon, a kelet-türkisztáni emigráns kormány miniszterelnöke, Salih Hundayar elmondta, hogy Kína táborokat használ fel arra, hogy agymosásnak vesse alá az ujgurokat és szerveiket begyűjtve szerezzen hasznot belőlük. Továbbá elmondta, hogy az őrizetbe vettek mind rabszolgamunkára vannak ítéltetve.

"Tudod, továbbra is milliók dolgoznak rabszolgaként gyárakban, melyek olyan nagy vállalatoknak, mint például az Apple, Nike, Costco és számtalan másnak gyártanak termékeket.", mesélte Hudayar. Továbbá állítólag az ujgurokat napelemek gyártására is felhasználják, melyeket az Egyesült Államokba és másfele exportálnak. A kínai kormány mindezt a "szegénység visszaszorításának" nevezi.

Az amerikai külügyminisztérium riasztotta a CEO-t és más vállalatok vezetőit a kínai rabszolgamunkáról, ezzel megakadályozva az ebben való részvételüket.

Mindeközben, a szenvedések ellenére, Bob Fu optimizmusát fejezte ki az ország spirituális jövőjét tekintve. Azt mondja, amikor a KKP 1947-ben hatalomra jutott, csak körülbelül egy millió ember állította keresztény mivoltát. De ma- 70 évvel a könyörtelen üldözések ellenére is – a számuk körülbelül 130 millióra növekedett.
Fu látja a remény szikráját a szenvedések közepette is. "Szóval úgy gondolom, hogy a nap végén Xi Jin Ping elnök mégiscsak Isten eszköze, aki újraéleszti az Ő egyházát."

Az alábbi videó ad némi betekintést abba, hogyan bánnak az ujgurokkal: