KERESZTÉNY NŐVÉREKET TÁMADTAK MEG PAKISZTÁNBAN

Két keresztény nővért tartóztattak le Faisalabad városában, Pakisztánban, akik betartva egy felügyelő kérését, matricákat távolítottak el egy kormányzati kórház faláról egy áprilisi pénteken. Ezután egy muszlim alkalmazott egyikőjüket késsel megtámadta a matricák eltávolítása miatt, melyek szövegrészleteket tartalmaztak a Koránból.



Mariam Lal nővér és Navish Arooj ápoló hallgató ellen a 295. törvény B szakaszának értelmében emeltek vádat, ami Pakisztán istenkáromlási törvényről szól, melynek megsértése "beszennyezi a Koránt". Ügyvédjük elmondta, hogy e törvény létrejöttekor egy iszlámokból álló csoport egy civil kórházon belül az "istenkáromlók halálát" követelte. A 295-B törvény sértését követő ítélet következménye 10 évig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság is lehet.

A rendőrség jelentése szerint, a két római katolikus nővért biztonságuk érdekében felügyelet mellett börtönbe küldték április 9-én, péntek este. Családjaik az iszlám csapatoktól való félelmükben elrejtőztek.

Egy telefonos felvétel, melyet Lal egy támadójának névtelen munkatársa rögzített, jól bizonyítja, amint a csupán Waqasként emlegetett férfi egy csoportnak elmeséli, miként támadta meg késével a nőket. Hallatszik, amint elmondja, hogy látta, amint Lal kéri Aroojt, hogy tépjen le egy matricát a faliszekrényről, melyen a Durood Sharif ima áll, mely egy Mohammed prófétának szóló felmagasztaló imádság. "Nem nézhettem tétlenül szent prófétánk megszégyenítését, ezért megtámadtam Mariamot," mondta Waqas a csoportnak, amely mindeközben Mohamedet dicsérő szlogeneket kiáltozik, és a két nő akasztását követeli. "A próféta tisztelete többet ér, mint a te életed vagy az enyém."

Akmal Bhatti ügyvéd, a pakisztáni Kisebbségek Szövetségének elnöke, azt állította Faisalabadban, hogy Lal egy egyedülálló édesanya tinédzser lányával, és Arooj egy két héten belül házasodó nő, aki a kórház pszichiátriai osztályán dolgozik.

A rendőrség jelentése szerint, a két római katolikus nővért biztonságuk érdekében felügyelet mellett börtönbe küldték


"Mariam állítása szerint egy idősebb nővér utasította őt, hogy szedje le a falon lévő összes matricát és mindent, amit a falon talál, melyek közül néhányon a Koránból idézett szövegek voltak. Azt mondta a szekrényen lévő matrica már félig le volt tépve más páciensek által, amikor Navish végleg eltávolította azt", mondta Bhatti a Morning Star News-nak. "Mariam azt mondta, hogy ő és Navish csupán követték az utasítást, amikor egy ápoló problémát csinált a már alapból félig letépett matricából, állítólag személyes ellenszenvből kifolyólag."

"Az ügy látszólag rendeződött, miután a két keresztény nővér elmagyarázta, hogy nincs semmiféle rossz szándékuk és miután befejezték dolgukat, elhagyták a kórházat," mondta. "Péntek reggel, valaki megint felbujtotta a személyzetet és megtámadták a két nővért," mondta Bhatti, s hozzátette, "egyértelmű volt, hogy mindkét nőt hamis ügybe keverték". Források szerint egy muszlim nővér, Waqas segítségével hergelte a kórházi dolgozókat a két nővel szemben. Bhatti elmondta, hogy amikor a történéseknek híre kelt, egy felbőszült csapat, melynek muszlim szélsőségesek is tagjai voltak, lecsapott a Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) kórházra, félelmet ébresztve a két nővérben és a többi keresztény dolgozóban.

"Szerencsére egy nagy rendőri csapat időben odaérkezett, hogy a két nőt biztonsági okokból felügyelet alá helyezze," mondta. "Könyörögtünk a rendőrségnek, hogy ne jelentsék be őket a FIR-be (First Information Report), mielőtt alaposan ki nem vizsgálják az ügyet, de a rendőrök engedtek a felbőszült csoport nyomásának."

Egy másik kórházi eset
Templomi vezetők és jobboldali aktivisták kérték a kormányt, hogy biztosítják a becsületes nyomozást, mivel a pánik egyre inkább kitörni látszik keresztény egészségügyi dolgozók körében Faisalabadban.

A két nő elleni istenkáromlás vádját Tabeeta Gill nővér esete előzte meg, aki a Karachi kórházban dolgozik, valamint gospel énekes. Elrabolta, megverte és egy szobába zárta egy erőszakos csoport január 28-án, miután egy muszlim munkatársa alaptalanul az Iszlám megszégyenítésével vádolta meg.

A rendőrség előzetesen felmentette őket Mohammed megsértésének vádja alól, de később engedett az iszlám tömeg nyomásának, amely az állomásukon csapott le és Muhammad megbántásával vádolta őket, valamint halálbüntetést szabna ki rájuk, a 295-C törvény alapján. Hafiz Tahir Mehmood Ashrafi, a miniszterelnök vallási ügyekért felelős különleges képviselője, ígérte, hogy tudomásul vette az ügyet és biztosítja a tisztességes eljárást.

"Igaz, hogy istenkáromlási törvényeinkkel sok esetben személyes előnyök céljából élnek vissza, de dolgozunk rajta, hogy jogszabályokat hozzunk létre ennek ügyében," mondta Ashrafi a Morning Star Newsnak. "A kormány nem fogja egy polgárnak sem engedni, hogy saját kezébe vegye a törvényt vallási kártyája használatával."

Az Iszlám megszégyenítésével kapcsolatos hamis vádaskodás gyakori Pakisztánban, sokszor személyes bosszúból vagy vallási gyűlöletből kifolyólag.

A rendkívüli, tömegeket megindító vádak csoportos lincselést, önbíráskodást és tömeges tüntetéseket idézhetnek elő. Jelenleg 24 keresztény ül börtönben istenkáromlás vádja miatt. A bírósági eljárás különböző szintjein, 21 különböző istenkáromlási okból ülnek rács mögött. Jobboldali aktivisták és templomi vezetők szerint a kormány hibája, hogy elmulasztják az istenkáromlási törvények visszaélésének megfékezését, bátorítva ezzel a hamis vádaskodást.

Az Emberi Jogok Különbizottságának Szenátusa és az iszlamabádi Legfelsőbb Bíróság azt javasolta 2018-ban, hogy azok, akik hamis istenkáromlási vádat emelnek, ugyanazt a büntetést kapják, mint amit maguk a vádlottak kapnának, de a kormány elvetette ezt a javaslatot. Azzal magyarázta, hogy bárki, aki istenkáromlás ügyét jelenti be egy rendőrállomáson, két tanút kell magával hoznia.

Bár az istenkáromlásra kiszabható büntetés több évnyi börtönbüntetéstől a halálbüntetésig terjedhet Pakisztánban, addig egy hamis vádaskodás lehetséges büntetése csupán 6 hónap börtön vagy 1000 rúpiás bírság. Az egymást követő kormányok mind elismerték, hogy az istenkáromlás törvényével erősen visszaélnek, de egy kis törekvés már volt ezek megállítására.

Jobboldali aktivisták szerint valószínűtlen, hogy bármelyik kormány hatályon kívül helyezze vagy módosítsa az istenkáromlási törvényeket, a heves iszlamista érzelmek miatt a nagyobb részt muszlimokból álló országban. Azt mondják a pakisztáni hatóságokat, sürgetni kell, hogy azonnal vessenek be hatékony biztonsági és intézményi eszközöket nyomozási, ügyészi és bírósági szinten, hogy megakadályozzák a törvényekkel való visszaélést.

Az amerikai külügyminisztérium december 7-én újra felírta Pakisztánt 9 másik ország mellett a "Különös aggodalmat okozó országok" listájára a vallásszabadság ellen folytatott súlyos jogsértések miatt. Ezelőtt már 2018. november 28-án is felkerült a listára. Pakisztán az ötödik helyen áll egy keresztények által létrehozott listán (Open Doors 2021 World Watch), amely azt az 50 országot tartalmazza, ahol a legnehezebb kereszténynek lenni.