ÉLETREVALÓK

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.Bár a szabadságérzet alkalmi felerősödésével olykor előtérbe kerül, az Életrevalók velejét meglepő módon mégsem a kerekesszékhez kötött főhős balsorsa képezi, a film középpontjában az egymás totális ellentétének bizonyuló furcsa pár összerázódása áll. A mozgássérültség nem válik sajnálati tényezővé, így a mozgókép nem is esik az életigenlés giccstől ragadó csapdájába. Az ellenpontozás érdekében pedig a forgatókönyvért is felelős rendezőpáros maradéktalanul kidolgozott karaktereket vonultat fel.

Míg a tragikus múltú Philippe családi és közösségi viszonyainak bemutatásával a felső tízezer néhány megérdemelt élcnek válik részesévé, addig az afrikai származású Driss családfenntartó szerepe által a külvárosi mindennapok is felvillannak.

Eltérő élettapasztalataik pazar helyzetkomikumban csúcsosodnak ki, de Nakache és Toledano még morbiditásba hajló poénokat (pl. a fül, mint erogénzóna) is megengednek maguknak. S bár kétségtelen, hogy Omar Synak jut a verbális poénok nagyobb része, de pontosan karakterének nyers, a mozgássérültet is egyenrangú félként kezelő személyisége teszi varázslatossá a filmet.

A jobbára komikusként bizonyító fekete aktor illetve a sokrétű szereptapasztalattal rendelkező Francois Cluzet egymást egyszerre kiegészítő és ellentételező színészi magatartása egyúttal az Életrevalók férfibarátságának hajtóerejét is lefedi.A teljes keresztény filmekkel ellentétben az ajánló filmjei nem kimondottan keresztény alkotások, hanem olyan értéket közvetítő filmek, amelyeket érdemes megnézni. Ebben a kategóriában csak hivatalos előzetesek vannak.


A nicelife.hu csak beágyazási kódokat használ fel, amelyek külső videó portálokon feltöltött tartalmakra mutatnak. Oldalunk a hozzáférhetővé tett tartalmakat jogilag nem ellenőrzi, és nem keres olyan tényeket vagy körülményeket, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak.


Ezeket is ajánljukKommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek...

Közzétette: Nicelife2023. szeptember 16., szombat