HOTEL RUANDA

1994-ben az emberiség történetének egyik legszörnyűbb kegyetlensége zajlott Ruandában, melyről azonban a modern világ majdhogynem tudomást sem vett. Három hónap leforgása alatt egymillió embert mészároltak le. A könyörtelen történések közepette egy hétköznapi ember családja iránti szeretetétől vezérelve, nem hétköznapi bátorságról tesz tanúbizonyságot: több mint ezer reményvesztett menekülő honfitársa életét menti meg azzal, hogy menedéket nyújt nekik az általa vezetett hotelben.Az etnikailag megoszlott Ruandában három hónap alatt egymillió embert mészároltak le, hutu leszármazottak úgy tervezték kiirtják a tuszi utódokat és azokat a hutukat is, akik a tuszik mellé állnak. Szisztematikus népirtásba kezdtek, gyerekeket, nőket, időseket végeztek ki különös kegyetlenséggel, az ott állomásozó ENSZ katonák pedig eközben nem tettek szinte semmit sem.

Paul Rusesabagina hoteligazgatóként dolgozott ebben az időben. Származási besorolása alapján hutunak tekintették, felesége azonban tuszi leszármazott volt, ezért családja menekülni kényszerült. Abban a hotelban kerestek menedéket, ahol Rusesabagina dolgozott, de ő nem csak családja életét mentette meg, hanem szomszédai, barátai életét is védelmezte. Mindenkit befogadott a szállodába, aki csak rászorult, több mint ezer menekülő életét mentve meg ezzel.

Ez a történet róla szól, emberségéről, bátorságáról és erőn felüli helytállásáról.

Megrázó, felkavaró történetet láthat a néző, ha megnézi ezt a filmet. Döbbenetes képsorokat a kegyetlenségről, de nem a gyilkosságok brutalitása került a film középpontjában, hanem a láthatatlan félelem, a fenyegetettség bénító sejtése, a kilátástalanság és igazságtalanság fojtogató érzése.

Olyan eseményeket mutat be az a film, amiről eddig talán nagyon keveset tudtunk. Afrika, a fekete kontinens ritkán szerepel a hírekben, a modern társadalom nem törődik azzal, mi történik tőlünk messze. A történet azonban annak ellenére, hogy Ruanda történelmének egy szeletét dolgozza fel, egyetemes érvényű. A faji megkülönböztetésről, az erőszak működésmechanizmusáról, a kapcsolati tőke bizonytalanságáról és a kilátástalanságról szól. Arról a fenyegetettség érzetről, amit csak az tapasztal meg igazán, akit valaha bármikor vagy bármiért kiközösítettek, hátrányosan megkülönböztettek. Szerencsések vagyunk, ha csak filmekben szembesülünk ezzel.

A megrázó igaz történet középpontjában egy olyan ember bátorsága áll, aki szembe mert szállni az 1994-es ruandai összecsapás barbár kegyetlenségével.


A teljes keresztény filmekkel ellentétben az ajánló filmjei nem kimondottan keresztény alkotások, hanem olyan értéket közvetítő filmek, amelyeket érdemes megnézni. Ebben a kategóriában csak hivatalos előzetesek vannak.


A nicelife.hu csak beágyazási kódokat használ fel, amelyek külső videó portálokon feltöltött tartalmakra mutatnak. Oldalunk a hozzáférhetővé tett tartalmakat jogilag nem ellenőrzi, és nem keres olyan tényeket vagy körülményeket, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak.