POPIELUSZKO - A SZABADSÁG BENNÜNK ÉL

Jerzy Popieluszko, az 1984-ben, a kommunizmus idején Lengyelországban vértanúságot szenvedett pap élete példaként állhat minden ember előtt.A fiatalon mártírhalált halt lengyel pap életét a hitéért, népéért, nemzete szabadságáért áldozta fel. Bátran harcolt a gonosz ellen, de soha nem harcolt annak áldozataival. A harminchét éves, vékony, fiatal paptól annyira félt a hatalom, hogy elrendelte a meggyilkolását. A Szolidaritás papjának tartott atya azt hirdette, hogy "jóval kell győzedelmeskedni a gonosz felett".

Az 1947-ben született Jerzy Popieluszko hazája vészterhes éveiben vált felnőtté, amikor idegen megszállás alatt, a hitet, a vallásosságot üldözve választotta a papi hivatást. Már egész fiatalon kitűnt társai közül. Képes volt környezetére pozitívan hatni, személyes példájával jó irányba terelte társait.

A varsói Kosztka Szent Szaniszló fiatal plébánosaként végzett munkája során került kapcsolatba a Varsóban sztrájkoló kohászokkal, munkásokkal, a Szolidaritással. A rendőröktől, katonáktól körülvett, fenyegetett helyeken gyóntatott, áldoztatott, misézett. Papi hivatását mindig derűvel, az emberek iránti mély és önzetlen szeretettel gyakorolta, leleményességével pedig sokszor túljárt a hatalom őreinek eszén.

Prédikációira özönlöttek az emberek minden korosztályból, ha ő misézett, még az utca – ahol ezrek tolongtak – is templommá vált.


A teljes keresztény filmekkel ellentétben az ajánló filmjei nem kimondottan keresztény alkotások, hanem olyan értéket közvetítő filmek, amelyeket érdemes megnézni. Ebben a kategóriában csak hivatalos előzetesek vannak.


A nicelife.hu csak beágyazási kódokat használ fel, amelyek külső videó portálokon feltöltött tartalmakra mutatnak. Oldalunk a hozzáférhetővé tett tartalmakat jogilag nem ellenőrzi, és nem keres olyan tényeket vagy körülményeket, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak.


Ezeket is ajánljukKommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Jerzy Popieluszko, az 1984-ben, a kommunizmus idején Lengyelországban vértanúságot szenvedett pap élete példaként állhat minden ember előtt.

Közzétette: Nicelife2022. december 2., péntek