POPIELUSZKO - A SZABADSÁG BENNÜNK ÉL

Jerzy Popieluszko, az 1984-ben, a kommunizmus idején Lengyelországban vértanúságot szenvedett pap élete példaként állhat minden ember előtt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fiatalon mártírhalált halt lengyel pap életét a hitéért, népéért, nemzete szabadságáért áldozta fel. Bátran harcolt a gonosz ellen, de soha nem harcolt annak áldozataival. A harminchét éves, vékony, fiatal paptól annyira félt a hatalom, hogy elrendelte a meggyilkolását. A Szolidaritás papjának tartott atya azt hirdette, hogy "jóval kell győzedelmeskedni a gonosz felett".

Az 1947-ben született Jerzy Popieluszko hazája vészterhes éveiben vált felnőtté, amikor idegen megszállás alatt, a hitet, a vallásosságot üldözve választotta a papi hivatást. Már egész fiatalon kitűnt társai közül. Képes volt környezetére pozitívan hatni, személyes példájával jó irányba terelte társait.

A varsói Kosztka Szent Szaniszló fiatal plébánosaként végzett munkája során került kapcsolatba a Varsóban sztrájkoló kohászokkal, munkásokkal, a Szolidaritással. A rendőröktől, katonáktól körülvett, fenyegetett helyeken gyóntatott, áldoztatott, misézett. Papi hivatását mindig derűvel, az emberek iránti mély és önzetlen szeretettel gyakorolta, leleményességével pedig sokszor túljárt a hatalom őreinek eszén.

Prédikációira özönlöttek az emberek minden korosztályból, ha ő misézett, még az utca – ahol ezrek tolongtak – is templommá vált.

A teljes keresztény filmekkel ellentétben az ajánló filmjei nem kimondottan keresztény alkotások, hanem olyan értéket közvetítő filmek, amelyeket érdemes megnézni. Ebben a kategóriában csak részletek vannak.

Az ajánlók filmjeinek a teljes, online linkjei: https://bit.ly/2lauS1Z
A külső linkek tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

A nicelife.hu csak beágyazási kódokat használ fel, amelyek külső videó portálokon feltöltött tartalmakra mutatnak. Oldalunk a hozzáférhetővé tett tartalmakat jogilag nem ellenőrzi, és nem keres olyan tényeket vagy körülményeket, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak.


EZEKET LÁTTAD MÁR?

Elvették tőlem

Az alkirály háza

Egy kivételes barát


SZÓLJ HOZZÁ!