A RÓZSASZÍN SZEMÜVEG BŰVÖLETÉBEN

Mindenki szerelmes az esküvője napján. Sokan mégis hamar csalódottá válnak. Vajon miért? A csalódásnak gyakran van egy banális oka: irreális célokat tűztünk ki. Ugyanezt éli át sok házaspár is az együttélés első évei során. Ismerethiányból, vagy attól a bizonyos rózsaszín szemüvegtől befolyásolva olyan célokat tűznek maguk elé, amelyek nem felelnek meg az élet valóságának, ezért szükségszerűen csalódniuk kell.Íme egy vázlatos felsorolás azokról a célokról, amelyeket jobb, ha ki sem tűznek, mert úgysem tudják elérni őket (sőt higgyék el, nem is élveznék, ha elérnék):

"A legtöbb jelenlegi problémánk elmúlik, ha összeházasodunk."
Tévedés! A házasságkötés nem jár agymosással és nem is varázsvessző. Ha most problémáik vannak, akkor érdemes azokat átgondolni és megoldani. Ha nem tudják megoldani őket, akkor fontolják meg, hogy akkor is akarják-e ezt a házasságot, ha a szóban forgó probléma soha sem fog megoldódni.

"A partnerem minden szükségletemet kielégíti."
Ez sem igaz. Barátokra azért továbbra is szüksége lesz, mert a házastársa nem fog tudni mindig mindenben partner lenni, amiben Ön kedvét leli. Egy férfinak mindig szüksége lesz férfibarátokra, akikkel a férfias dolgait megbeszélheti, egy nőnek pedig mindig kellenek barátnők, akikkel együtt élvezhet olyan tevékenységeket, amelyekkel egy férfit ki lehet űzni a világból (pl. shoppingterápia).

"Ha igazán szeretjük egymást, akkor egymás szeméből is kiolvassuk,
hogy mit szeretne a másik."

Badarság! Különösen hölgyek hajlamosak ezt az elvárást támasztani újdonsült férjük felé. Higgyék el, bármennyire is szeretik egymást, attól még nem válnak gondolatolvasókká! A másik fél akkor fogja megtudni a kívánságunkat, ha azt elmondjuk neki. Igazságtalanság a partnerrel szemben, ha valami olyat kérünk rajta számon, aminek esélye sem volt megfelelni. A kívánságok kitalálásának képtelensége nem annak a jele, hogy nem szeretik egymást eléggé, hanem annak, hogy nem kommunikálnak elég hatékonyan. A régiek erre mondták, hogy "néma gyereknek az anyja sem érti a szavát."

Mindenki szerelmes az esküvője napján. Sokan mégis hamar csalódottá válnak. Vajon miért?


"A mi házasságunkban soha sem lesznek komoly problémák."
Ilyen a valóságban még nem fordult elő. Minden család életében vannak problémák, amelyekkel szembe kell nézni. Különösen az életciklus-váltások jelentenek ilyen érzékeny időszakokat egy házaspár és család életében (gyermek születése, gyermek iskolás kora, munkahelyváltás, stb.). Mindezek megoldandó konfliktusokkal és feszültségekkel járnak. Konfliktus márpedig csak egy helyen nem létezik: a temetőben. Ahol emberek együtt élnek, ott természetszerűen mindig lesznek nézeteltérések, érdekütközések, ízlésbeli különbségek.

"A párom iránti szeretetem soha sem fog meginogni."
A krízisek idején az érzelmeik nem lesznek túl hevesek egymás iránt, ilyenkor van nagy szükségük az elköteleződésre, amely segít átlendülni a nehézségeken. Utána azonban sokkal közelebb fogják érezni magukat egymáshoz, mint előtte. Érdemes kitartani!

"A jó házasságban a felek mindent együtt csinálnak."
Csak azt ne! A MIvé válás nem jelenti azt, hogy az esküvő után levegőt sem vehetnek egymás nélkül. Továbbra is szükségük lesz egy egészséges egyensúlyra az együtt és külön töltött idő között.

"A változás veszélyes, ezért igyekeznünk kell,
hogy megtartsunk mindent olyannak, amilyen most."

Minden élethelyzet más és más megoldási stratégiát követel meg, ehhez pedig bizony elengedhetetlen a változás. A legtöbben éppen ott követik el a hibát, hogy van egy megoldási módszerük, amit minden helyzetben erőltetnek, akár alkalmas az az adott helyzethez, akár nem. A jó házasságban a párok időről időre változnak, és erre a változásra bátorítják is egymást. Fontos azonban, hogy a változás ugyanabba az irányba haladjon. Ha az egyik fél elkezd változni és a másik fél pedig ugyanolyan marad, az valóban azt eredményezi, hogy szakadék keletkezik kettőjük között. Nem egyszer találkoztam már olyan párokkal, ahol az egyik fél egyéni terápiában kezeltette a kapcsolati vonatkozású problémáit, aminek eredményeként az ő hozzáállása elkezdett változni, csak közben – mivel a másik fél ugyanott maradt – egy világnyi űr támadt közöttük, ami végül a házasságukba is került. A változás jó! De éljenek vele tudatosan, összehangoltan és azonos irányba.

Természetesen mindezt nem azért írtam le, hogy elvegyem a kedvüket. Gondolatébresztőimnek csak az volt a célja, hogy segítse Önöket olyan reális elvárások megfogalmazásában, amelyek valóban megvalósíthatók, és amelyek abban fogják megerősíteni mindkettőjüket, hogy jól döntöttek

és kapcsolatuk igazán sikeres házasság lesz.


Ezeket is ajánljuk


Elhagyni a szüleinket

Fegyvertelen megoldások házassági konfliktusokra

A nős ember randevúja


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Mindenki szerelmes az esküvője napján. Sokan mégis hamar csalódottá válnak. Vajon miért? A csalódásnak...

Közzétette: Nicelife2023. április 21., péntek