TINÉDZSEREKNEK A VILÁGRÓL, KERESZTÉNYKÉNT

"A keresztényeknek ebben a világon kell élniük, de nem e világ szerint!" - hallotta Katie egy ifjúsági istentiszteleten. "Mit jelent ez egyáltalán?" - gondolkodott el Katie magában. "El kellene adnom a telefonomat? Csak keresztény barátokra van szükségem? El kellene fojtanom minden vágyamat?" - merültek fel a kérdések a lányban.Nézzük meg valójában mit is jelent ez!
A "világinak lenni" kifejezést szinte minden keresztény hallotta már, de Katie-hez hasonlóan sokan talán nem is értik, hogy mit jelent, vagy nem biztosak abban, hogy jól értelmezik. Nézzük meg ezt a kifejezést Bibliai szempontból, majd tanulmányozzuk ezt az Ige tükrében a tinédzserek szemszögéből.

Mi a Bibliai alapja a "világiak" kifejezésnek?
Számos bibliai vers megalapozza a "nem e világ szerinti" kifejezést. Tanulmányozzuk át az alábbi verseket:

"Én nekik adtam igédet, és a világ gyűlölte őket, mert nem a világból valók, mint ahogy én sem vagyok a világból való. Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól. Nem a világból valók, mint ahogy én sem vagyok a világból való." (János 17:14-16)

"Ha e világból valók volnátok, a világ szeretné a magáét, de mivel nem e világból valók vagytok,
hanem én választottalak ki titeket a világból, azért gyűlöl titeket a világ."
(János 15:19)

"Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot,
abban nincs meg az Atya szeretete."
(1. János 2:15)

"Parázna férfiak és asszonyok, nem tudjátok-e, hogy a világgal való barátság ellenségeskedés az Istennel? Ha tehát valaki a világgal barátságot köt, ellenségévé válik az Istennek." (Jakab 4:4)

Az első két vers azt mutatja, hogy ha egyszer befogadjuk Krisztust, akkor már nem vagyunk ebből a világból valók, de nem kell ehhez a világhoz szabjuk magunkat. Az utolsó két versből azt a figyelmeztetést látjuk, hogy az e világ szerinti lét, vagy ahhoz való tartozás ellenségessé tesz minket Istennel szemben.

Egy tinédzser azt igyekszik csinálni, amit a világ tesz és elvár


Ha van egy keresztény alapunk, tudunk rá építeni, de hogyan magyarázzuk el ezt a gyakorlatban a tinédzsereknek? Nem megfelelni e világelvárásainak és mintáinak.

"A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók,
az imádkozásban állhatatosak."
(Róma 12:12)

A tizenévesek számára a "világ szerint élni" elv elmagyarázásának jó módja, ha körbenézünk a társadalmunkon. Vegyük például a romantikus filmeket és az abban bemutatott kapcsolatokat, amelyek a tinédzser lányok közös kedvencei. A tizenéves kapcsolatok jelenlegi világi mintája körülbelül így szól:

- Csetelés telefonon a közösségi médián keresztül vagy sms küldése egymásnak.
- Megismerkedés, majd riasztóan sok esetben meztelen vagy félig meztelen fényképek küldése.
- Első hívásra randizni menni.
- Szexuális kapcsolat létesítése (kortól függően).
- Szakítani, ha az érzések elhalkulnak.

Ennek a mintának a követését a romantikus kapcsolatok esetében, világinak lehetne tekinteni.

Egy tinédzser pedig igyekszik azt csinálni, amit a világ tesz és elvár.

Szükséges elmagyaráznunk, hogy hogyan is vagyunk a világon, mert mi is - ha Isten akaratában áll - romantikus kapcsolatokra vágyunk. A randevú önmagában nem rossz, és egy nap végül házassághoz vezethet, amelyet Isten rendel el és áld meg.

Azonban nem vagyunk a világé, mivel Krisztus követői vagyunk, más mintát követünk. A keresztény mintában nem küldünk aktokat, tartózkodunk a szextől a házasság előtt, és arra törekszünk, hogy egy keresztény emberrel legyen kapcsolatunk, tehát ugyanazzal az alappal és ugyanazzal a végső céllal éljünk: dicsőítsük Istent a kapcsolatunkkal és a kapcsolatunkban.

Hogyan ne engedjük át magunkat a média által diktált mintának?
Nem titok, hogy a tinédzserek teljesen át tudják venni és követni tudják a médiában és különösen a közösségi oldalakon megjelenő jelenségeket. Az interakcióik nagy része eköré szerveződik, minden a hangulatjelekről szól.

A közösségi médiában és a tinédzsereknél ma elterjedt minta, hogy minél több kedvelést gyűjtsenek össze. A tizenévesek létrehozzák saját profiljukat, hogy olyan benyomást keltsenek, amelyet másoknak szeretnének mutatni, de ez a megjelenés valójában teljesen eltér a tényleges énjüktől. A keresztény tinédzsereknek meg kell tanítanunk, hogyan ismerjék fel a kerülendő mintát, és meg kell mutassuk nekik, hogyan élhetnek más, szentebb szabályok szerint.

Például meg kell érteniük, hogy a közösségi médiának nem szabad irányítania az életüket, meg kell értsék, hogy ez negatívan befolyásolja mentális egészségüket. Nem szabad naponta órákat tölteniük ezeken az oldalakon, és semmit nem kell változtatniuk pusztán azért, hogy több kedvelést szerezzenek.

A közösségi médiában és a tinédzsereknél ma elterjedt minta, hogy minél több kedvelést gyűjtsenek össze


Hogyan ne tévesszen meg a világ sikermintája?
Mindenki sikeres akar lenni. Ezt különböző módszerekkel mérik, de gyakorlatilag már tinédzserkorban jelentkezik, hogy szeretnénk sikeresek lenni. A világ azt mutatja a tinédzsereknek, hogy a közösségi média követőinek vagy előfizetőinek száma jelenti a sikert, legyen szó az Instagramról, a TikTokról vagy a YouTube-ról. Ezzel befolyást lehet szerezni, szponzort, a hozzászólók között pedig barátokat.

Ezen túl világunk profi sportolóknak, hírességeknek, filmsztároknak és gazdag vezérigazgatóknak tulajdonít még sikereket. Mintájuk szerint a pénz és hatalom megszerzése mindenkor a cél, függetlenül a költségektől, vagy attól, hogy milyen erkölcsös tud maradni az ember. Azt is meg kell jegyezzük természetesen, hogy gazdagnak lenni nem rossz.

Az 1.Timóteus 6:10 szerint azonban: "Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak." A pénzkeresés nem rossz, de közel sem lehet annyira fontos, mint Istenre vágyni, és szeretni mindazt, amit Isten tervez és ad az életünkben.

Próbáljunk meg ragaszkodni egy másik sikermintához, amely a szolgálat mintája. Jézus végül is szolga volt, és ezt a példát kell követnünk. Fel kell használnunk azokat az ajándékokat és tehetséget, amelyet Isten adott nekünk, hogy szolgálhassunk és elláthassuk családjainkat és másokat.

Hogyan ne essünk bele a másik végletbe a tolerancia kapcsán?
A "tolerancia" valódi fogalmát kultúránk kiterjesztette és arra készteti a tizenéveseket, hogy mindent el kell fogadni, amíg azzal nem bántanak téged.

A tolerancia olyan világi minta, amelyet sokan szigorúan betartanak, de teljesen Bibliai. Jézus azt mondja nekünk a János 15:12-ben: "Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." Arra vagyunk hivatva, hogy szeressük az embereket, de ez nem azt jelenti, hogy toleráljunk mindent, amit csinálnak. Be kell mutatnunk és tanítani kell a szeretet mintáját.

Szeretetből kell elmondanunk valakinek, hogy drogot használni mennyire káros - még akkor is, ha csak hétvégente -, amivel tönkreteheti az életét. Szeretetből figyelmeztetnünk kell az embereket, hogy igazat kell mondani. Szeretetből kell elmondani az embereknek, hogy Jézus Krisztus meghalt a kereszten, így nem kell többé a bűn rabszolgájának lennünk.

A szeretet nem mindent tolerál.

Meg kell mutatnunk a tinédzsereknek, hogy legyenek tisztában ezzel a világgal, annak buktatóival és használják a szeretetet ennek a világnak a jobbá tételére. Sokan ismerjük a világ követésének és a bűnnek a buktatóit, és célszerű ezt megmutatnunk a kamaszoknak. Segítsünk nekik távol maradni a pusztuláshoz vezető úttól. Remélhetőleg azáltal, hogy elmagyarázzuk a tizenévesek számára a világi mintákat, és megmutatjuk nekik, hogyan hív Krisztus minket arra, hogy másképp éljünk ezekben a helyzetekben, segíthetünk nekik megérteni ennek a világnak a működését.


Ezeket is ajánljuk


Mi az egyház ma?

A kényelmes keresztény élet 7 jele

Hogyan tarthatod meg a fiatalokat a gyülekezetben?


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifehu "A keresztényeknek ebben a világon kell élniük, de nem e világ szerint!" - hallotta Katie egy ifjúsági...

Közzétette: Nicelife2021. május 4., kedd