A BABILONI TÁMADÁS MARADVÁNYAI

Akadémiai tudósok szerint a Biblia az egyik legmegbízhatóbb régészeti forrás, mely alapján újabb leletet sikerült beazonosítani Jeruzsálem 6. századi babiloni ostromáról, amely a Királyok II. könyve 25. fejezetében van megírva.



A Charlotte városában található Észak-karolinai Egyetem régészei folytattak ásatásokat Jeruzsálemben, a Sion hegyénél. A kutatók azt állítják, hogy igen lényeges és jelentős bizonyítékokat találtak a babilóniai támadás maradványaként, úgy mint égetett agyagdarabokat, nyílhegyeket, megkövesedett fegyvereket, bronz és vas ékszereket, valamint törött kerámiákat.

Dr. Shimon Gibson, a Sion hegyi régészeti projekt társigazgatója elmondta, hogy ilyen horderejű leletekre nem is számítottak, a felfedezés úgymond "váratlan" volt.

A Biblia leírja, hogy Nabukodnozor király hadserege a támadás során mindent felgyújtott, beleértve az Úr házát is, Salamon templomát és a királyi palotát. A katonák összegyűjtötték ott a bronz- és rézoszlopokat, a fazekakat, a lapátokat, a késeket, a serpenyőket és minden rézeszközt, amelyekkel a szent szolgálatot szokták végezni, majd elvitték azokat Babilonba, miközben a városban élőket pedig fogságba hurcolták.

A kutatók azt állítják, hogy igen lényeges és jelentős bizonyítékokat találtak a babilóniai támadás maradványaként


"A leletek alapján ennek a pusztításnak a maradványait találtuk meg." - mondta Gibson, és hozzátette, hogy Nabukodonozort akkoriban a "Nemzetek és népek megsemmisítőjként" ismerték.

A kutatók egy különösen ritka ékszerdarabot is találtak, amelynek eredete és funkciója egyelőre még nem tisztázott. "Lehet, hogy egy fülbevaló, lehet, hogy egy címer vagy valamilyen dísz. Ebben a pillanatban nem egyértelmű. Egy arany harangból áll, amelyből kinyúlik ez az ezüstből készült szőlőfürt." - mondta Gibson.

"Noha nem tudjuk minden kétséget kizáróan azt állítani, hogy a régészek a babiloni támadás maradványaira bukkantak, de egyelőre minden nagyon egybevág a Bibliában leírtakkal." - mondta Gibson. Úgy véli, hogy

a legnagyobb felfedezés ismét az, hogy újfent valós leletekkel bizonyíthatják, hogy a Biblia megbízható és történelmileg pontos dokumentum.

"Az elmúlt évtizedekben sok régészeti vita folyt a Bibliában foglaltak valódiságáról. Néhányan inkább mitikus történeteknek tekintik az abban foglaltakat, melyeknek van esetleg némi valós alapja, de meg kell állapítanunk, hogy a Bibliára – régészeti szempontból is – teljes mértékben támaszkodhatunk." - magyarázta Gibson. "Az ásatásaink is ezt bizonyítják!" Gibson szerint a régészek 2020 nyarán visszatérnek Jeruzsálembe, hogy a helyet egészében feltárják.