A HEBRONI BARLANG FELFEDEZÉSE

35 évvel ezelőtt a zsidók egy kis csoportja nehéz és veszélyes küldetésre szánta el magát: bebizonyítani a hebroni barlang bibliai történetének valóságát.Az összes szent izraeli hely közül, a Hebronban található Machpéla barlang (más néven Pátriárkák barlangja) – mint a legrégebbi helyszín – különös jelentőséggel bír. A három pátriárka és három mátriárka – Ábrahám és Sára, Izsák és Rebeka, Jákob és Lea – ezen temetkezési helye jelöli a három ábrahámi vallás eredetét.

A Hebronba látogatók a mai napig kíváncsiak a Biblia leírása szerinti hatalmas, föld felett tornyosuló sziklák uralta részen található barlangra. A barlang létezik, azonban csak a bejárata látogatható és közelíthető meg, belülről eddig nagyon kevesen láthatták.

Noam Arnon, a hebroni zsidó közösség szóvivője, évtizedek óta tanulmányozza a Machpéla barlangot. Szenvedélye a hely megismerése iránt 35 évvel ezelőtt kezdődött, amikor – kockáztatva a letartóztatást és a muszlimok támadását – felfedezve a temetkezési hely kővel elfedett bejáratát,

bemerészkedett az épület alatti kamrákba.

Arnon mesélt motivációjáról. 35 évvel ezelőtt kezdődött a zsidók betelepedése Hebronba az 1929-es, 69 zsidó lemészárlását követő hosszú idő után. Az arabok megpróbálták elszeparálni őket az ősi városuktól és attól a helytől, mely a zsidó vallás központját jelentette.

Akkoriban olyan politikai nézeteket lehetett hallani, – melyek még az egyetemeken is kezdtek elterjedni – hogy a Machpéla barlang és Ábrahám története csak egy tényekkel alá nem támasztott mítosz,"- mondta Arnon a Breaking Israel News-nak.

"Be kellett bizonyítanunk, hogy a bibliai történetek pontosan úgy voltak, ahogy azok meg vannak írva."

Arnon és öt barátja eldöntötte, hogy felkutatják a barlangot és bebizonyítják annak történelmi hitelességét. Azonban senki nem engedélyezte, hogy a helyszínen kutatásokat végezzenek. Arnon korábban hallott pletykákat a Machpéla barlangban lévő, mélyebben elhelyezkedő kamra létezéséről. Hebron 1967-es visszafoglalása után, Moshe Dayan, későbbi honvédelmi miniszter és amatőr történész, egy fiatal lányt küldött le a Machpéla barlang padlójából nyíló, elfedett alagútba, amely a szájhagyomány szerint a barlang bejárata volt. Mikor a lány visszatért, egy kisméretű helyiségről mesélt és kőlépcsőkről, melyek visszavezetnek egy terembe.

Arnon és csoportja kivárták a legközelebbi Elul hónapot, amikor is a zsidókat beengedték a terembe, hogy a szlichot imát elmondhassák, amely egy különleges imádság bűnbocsánatért a Yom Kippurt megelőző napokban.

"A szlichot imádság nagyon hangos, kürtszóval kísért imádság, így ez egy jó lehetőség volt figyelemelterelésre és alkalom az elvegyülésre", mondta Arnon a Breaking Israel News-nak. "Némi keresés után megtaláltunk a bejáratot. A közösségi helyiség padlójának közepén helyezkedett el, egy kőlap alatt. Az elindulás előtt magunkhoz vettünk néhány szerszámot, így azok segítségével – amikor a kürtszó a leghangosabb volt – elmozdítottuk a követ."

A szemük előtt volt az a falból kivájt lépcsősor, melyet a fiatal lány is említett. "Leereszkedtünk a legalsó szintig, ahol egy hosszú és keskeny, lejtős, durva kövezetű folyosó vezetett egy kamrába."-mondta Arnon. De semmi jelét nem láttuk a Teremtés könyvében leírt barlangnak. "Egyszercsak egy gyenge fuvallatot éreztem, ami miatt úgy gondoltam, hogy kell legyen egy másik nyílás is valahol." mondta Arnon. "Követtük a légáramlatot, amely egy földön lévő, sziklával lefedett nyíláshoz vezetett. Felfeszítettük a követ a nyíláson és lemásztunk a barlangba, amelyet a sziklába vájtak."

"Az egyik barlang hátsó részéből nyílt egy másik, nagyon alacsony belmagasságú barlang"- mondta Arnon. "Egyszercsak azt vettem észre, hogy emberi csontok között megyek."

Reggel az arabok felfedezték, hogy a bejáratot kinyitották. A Waqf hivatalos panaszt nyújtott be az izraeli kormánynak és hebroni arab lakosok fellázadtak. Arnon a barlangban tett útja során magához vett néhány agyagdarabot azért, hogy laboratóriumában megvizsgálja azokat. Az agyagdarabok az Első templom időszakból származtak.


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tudományos lelet az özönvíz igazolására

Kolumbusz Kristóf zsidó volt

Ezékiás király pecsétje


Szólj hozzá!