HITÜKÉRT MEGGYILKOLT KERESZTÉNYEK

A Nyitott Ajtók civil szervezet szerint a keresztényüldözés szintje rekordszintet ért el az egész világon. A szervezet beszámolója szerint a hitükért meggyilkolt keresztények száma 60 százalékkal nőtt 2020-ban a korábbi évekhez képest.



Nemrégiben került közzétételre azon lista, amelyben rangsorolásra kerül az az 50 ország, ahol a legveszélyesebb Jézus Krisztus követőjének lenni. "Megdöbbentő szám, hogy 2020-ban 340 millió keresztény szenvedett nagyon intenzív üldöztetésben és volt diszkriminálva hite miatt." - mondta David Curry, a Nyitott Ajtók szervezet vezérigazgatója.

A világ 10 legveszélyesebb országa keresztény szempontból: Észak-Korea, Afganisztán, Szomália, Líbia, Pakisztán, Eritrea, Jemen, Irán, Nigéria és India.

Az üldözés okai a kommunizmustól kezdve az iszlám elnyomásig a hindu nacionalizmusig igen széleskörűek. Számos helyen már a pandémiát is felhasználják ürügyként az üldöztetés indokául. "A szélsőségesek és egyes kormányok a COVID-19 járványt használják a keresztények elleni üldöztetés fokozására, és ezt több helyen is megfigyeltük." - mondta Curry.

A Nyitott Ajtók civil szervezet szerint a keresztényüldözés szintje rekordszintet ért el az egész világon


"Indiában a helyi önkormányzatok gyakorolnak nyomást a keresztényekre úgy, hogy visszatartják az ételt és az orvosi ellátást. Ezt több mint 115 000 alkalommal dokumentáltuk." - magyarázta Curry. "Csakúgy, mint Észak-Nigériában. A Boko Haram a keresztény falvakat támadja, tudva, hogy nincs hová menniük. Az élelmiszert és az orvosi ellátást blokkolja. Ez egyre több helyen tapasztalható."

A vallási kisebbségek folyamatos és egyre növekvő lekövetése és cenzúrája miatt Kína egy évtized eltelte után ismét a 20 legkockázatosabb országok közé került. A legújabb adatok azt mutatják, hogy Kína a nyugati vívmányokat - köztük a Facebookot, a Zoomot és az Apple-t - használja a keresztények fenyegetésére és cenzúrájára.

"Jelenleg 100 millió keresztény él Kínában, akiket szinte kivétel nélkül megfigyelnek különböző technológiákkal. Minden mozdulatukat figyelik. Látják, amikor bemennek a templomba. Arcfelismerést használnak. Online módon rögzítik a netes böngészéseiket. Nagyon kifejlett megfigyelő rendszerük van. Ez nyilvánvalóan emberi és vallási jogokat sért!" - nyilatkozta Curry.

A jelentés szerint a szélsőséges támadások tovább terjedtek Afrika szubszaharai térségében, Nigériától Kamerunon át Burkina Fasóig. Csak Nigériában átlagosan napi 10 keresztényt gyilkolnak meg vallási meggyőződésük miatt. Nagyon sok egyeztetés zajlik az új amerikai kormánnyal, amely kiemelten kíván foglalkozni az emberi jogokkal. "Erős hangra van szükségünk és rengeteg imatámogatásra a megpróbáltatásokban lévőkért!" - mondta Curry.