KÁNAÁNI TEMPLOM ROMJAIRA BUKKANTAK

A Biblia szerint Izrael népe 40 évnyi pusztában való vándorlás után lépett be az Ígéret földjére. Egy, az Izraeli régészek által végzett különleges felfedezés új betekintést ad az Ígéret földjén lakók egyik fontos építményébe.



A héber egyetem izraeli régészei először tárták fel a Kánaán területén található ősi Lákis városában épült templomi romokat. Józsué 10. fejezet 32. verse szerint az Úr Izrael kezébe adta Lákist, amikor beléptek az Ígéret földjére.

Lákis volt a legfontosabb kánaáni város a közép- és a késő bronzkorban. Lakosainak ellenőrzése alatt állt Júdea nagy része. A várost Kr.e. 1800-ban építették, de később az egyiptomiak elpusztították Kr. e. 1550 körül. Két alkalommal épült újjá, majd Kr.e. 1150 körül végleg megsemmisült.

A városban található templom története a Kr.e. 12. századra nyúlik vissza, és a mai Tel Lákis Nemzeti Park területén fedezték fel, egy másik nagy bronzkori település közelében, a modern kori izraeli Kiryat Gat várostól nem messze.

Egy, az Izraeli régészek által végzett különleges felfedezés új betekintést ad az Ígéret földjén lakók egyik fontos építményébe


A templom bejáratánál két oszlop és két torony van, amely egy nagy kiterjedésű előcsarnokba vezet. A belső szentélyben négy támasztóoszlop található, amelyek valaha a templomi isteneket ábrázoló szobrok kiállítására szolgáltak.

"Ez a feltárás lélegzetelállító volt!" - mondta Yosef Garfinkel, az egyik ásatást vezető kutató. "Ilyen 30 vagy 40 évente történik, akkor adódik alkalom általában izraeli kánaáni templom ásatás elvégzésére. Nem lehet túlbecsülni ennek a leletnek a fontosságát!"

A templom hasonlít más kánaáni templomokra, amelyeket korábban a régészek találtak Nablusban, Megiddóban és Hazorban. A csapat rengeteg tárgyat talált a helyszínen, köztük kerámia ékszereket, fejsze fejet, bronz üstöket és figurákat, tőröket és egy II. Ramszesz névével ellátott, aranyozott üveget. II. Ramszesz Egyiptom egyik legerősebb és legmeghatározóbb fáraója volt. Az egyik agyaglemezre egy ősi kánaáni írást rajzoltak, mely tartalmazza a "Samek" betűt, ami a jelenleg ismert legősibb betűábrázolás.