A KÍNAI GYÜLEKEZETEK ÚJRANYITÁSÁNAK FELTÉTELE

A koronavírus-világjárvány csúcspontján a kínai kormány által jóváhagyott hálózatban lévő gyülekezetek kénytelenek voltak bezárni az ajtókat. Most, ha újra nyitni szeretnének, először is dicsérniük kell Hszi Csin-ping elnököt, és magasztalni kommunista rendszerét.



A Bitter Winter, a kínai vallásszabadság kérdéseivel foglalkozó folyóiratban a "Religious Affairs Bureau of Zhengzhou" 42 tételes listát tett közzé, amit azon gyülekezeteknek kell teljesíteni, akik szeretnének újból megnyílni a tagok előtt.

A lista a "hazafias nevelés intenzívebbé tételére" és "Kína vallási politikájának tanulmányozására" vonatkozó utasításokat tartalmazza. Bitter Winter így határozta meg a "négy fő követelményt":

1. A nemzeti zászló rituális felhúzása, gyakran a nemzeti himnusz eléneklése közben.
2. A kínai alkotmányról, törvényekről és rendeletekről szóló hiedelmek oktatása és népszerűsítése.
3. Az "alapvető szocialista értékek" hirdetése és népszerűsítése.
4. Kína kiváló tradicionális kultúrájának" népszerűsítése.

"Normális prédikáció helyett az igehirdető a járvány idején az egészségügyi dolgozók hazaszeretetéről beszélt és az államnak való áldozatukról." - mondta a Bitter Winter számára egy kormány által támogatott egyház egyik tagja. Azok a gyülekezetek azonban, melyek nem tesznek eleget a kormányzat által előírt több tucat követelménynek, nem nyithatnak ki újra.

Azok a gyülekezetek, melyek nem tesznek eleget a kormányzat által előírt több tucat követelménynek, nem nyithatnak ki újra


Az egyik Henan-i templomban tilos volt istentiszteleteket tartani, mert a kommunista tisztviselők nem hagyták jóvá a lelkész prédikációját, annak ellenére, hogy dicsérte az egészségügyi dolgozókat a járvány csúcspontján tett hősiességükért.

A gyülekezetek Luoyang városában még a remény legkisebb jelének is örültek, hogy újra összegyűljenek a szigorú rendelkezések ellenére. A helyi állam által támogatott gyülekezet egyik tagja elmondta a Bitter Winter számára, hogy sírt az izgalomtól, mert hat hónapig nem járhatott templomba. A sok előkészület ellenére a gyülekezetet nem engedték újra megnyitni, mert a Religious Affairs Bureau nem hagyta jóvá a prédikátor tanításait, melyet idő előtt be kellett nyújtania. Amikor az igehirdető minden követelménynek eleget téve átírta a prédikációkat, az újranyitást még mindig nem engedték meg. Ezúttal a hatóságok azt állították, hogy azért, mert "Pekingben súlyos a járvány". Az igehirdető ugyanakkor rámutatott, hogy "a közeli uszoda már májusban újra megnyílt".

"A kormány közölte, hogy az egyházaknak tanítaniuk kell a nemzeti ügyekről, ha újra akarnak nyitni" - mondta az egyik sanmenxiai egyházlátogató. "Mivel Hszi Csin-ping beszédei a fő tartalom, jobb, ha a gyülekezetet nem nyitják meg újra."