KIVÉGEZNEK MINDENKIT, AKINEK VAN BIBLIÁJA

Az emberi jogi felügyelet új jelentése részletezi a vallásszabadság borzalmas megsértését Észak-Koreában, ideértve a kereszténnyé lett és brutálisan megkínzott állampolgárokat és a Biblia birtoklása miatt nyilvánosan kivégzett személyeket.



A londoni Korea Future Initiative 98 oldalas jelentése decemberben jelent meg, mely túlélőkkel, tanúkkal és a visszaélések elkövetőivel készített 117 interjú alapján készült. Összesen 273 áldozatot azonosítottak, köztük 215 keresztényt és 56 sámánizmus követőt. Az áldozatok életkora 3 és 80 év között volt.

Észak-Koreában a kereszténység törvénytelen. Az állampolgároknak azt tanítják, hogy a legfelsőbb vezetőt, Kim Dzsong Unt istenként imádják.

A szerzők szerint a jelentés célja az volt, hogy pontos számot adjon a vallásszabadság megsértéséről a döntéshozók számára a nemzetközi közösségen belül.

Részletek a jelentésből:
- Biblia birtoklása miatt egy kormánytisztviselőt lelőttek és megöltek egy repülőtéren, a tömeg szeme láttára. A nyilvános kivégzéseket "arra használták, hogy félelmet keltsenek".

- Egy keresztényt a nyilvános piac egyik fatartójához kötötték, és egy fegyveres alakulat kivégezte Biblia birtoklása miatt. Egy tanú azt mondta: "Láttam a szétrepülő húscafatokat. Ennyire közel voltam." A jelentésben szereplel továbbá, hogy más személyeket letartóztattak Biblia birtoklása miatt.

- A keresztényeket megkínozták oly módon, hogy folyadékot pirospaprika porral öntöttek az orrukba. "Hátra billentik az ember nyakát" – közölte egy tanú – "Forró vízzel keverik össze a pirospaprika port, és az orrlyukakba öntik azt. Eleinte szorosan tartanak, hátulról megkötözve. Ahogy tüsszentesz vagy köhögsz [...] egy idő után olyan állításokat is elismersz, melyeket soha nem tettél meg."

Az emberi jogi felügyelet új jelentése részletezi a vallásszabadság borzalmas megsértését Észak-Koreában


- Egy másik, keresztény hitre tért embert helyeztek el egy acélketrec belsejébe, és a ketrecbe helyezett rúdakba elektromos áramot vezettek. "Általában a foglyok csak 3-4 órán át éltek a ketrecben, de én 12 órán át ott ültem és imádkoztam. Folyamatosan imádkoztam Istenhez, hogy mentsen meg" - mesélte egy áldozat, aki az arcán és a jobb lábán sérüléseket szenvedett.

- Hat személyt gyűjtöttek össze az több mint 1000 polgárból álló tömeg elé, és "babonás cselekedetek" elkövetésével vádolták őket. Ötöt 3-10 év börtönre ítélték; a hatodik személyt, aki mozgássérült, kerekesszékben ül, életfogytiglanra ítéltek.

A jelentés a kínzások más formáit sorolta fel a keresztények és egyéb vallások hívei számára: "arra kényszerültek, hogy acélrudakon lógjanak, miközben oseungogakjával (fából készült bottal) verték őket; lábaiknál fogva lógtak; testüket szorosan megkötözték botokkal; kényszerítve 'guggolás-ugrások' elvégzésére, és naponta több száz vagy ezer alkalommal folyamatos ülésre vagy állásra van kényszerítve; térdük közé fapadlót tesznek; fojtogatásnak vannak kitéve; vagy szemtanúi más foglyok kivégzésének vagy kínzásának; éheztetésben van részük; rákényszerülnek a szennyezett élelmiszerek evésére; magánzárkába zárják őket; alvástól megfosztják, illetve van, hogy ülve kell maradniuk és mozdulatlanul akár napi 12 órán át vagy tovább is."

Il-lyong Ju, egy száműzött emberi jogi szószóló igazolta a jelentés hitelességét. Szerinte a nemzetközi közösségnek lépéseket kell tennie Észak-Korea ellen. "Meg kell akadályozni az észak-koreai kiváltságosok kegyetlen cselekedeteit, akik elveszik az életünket és irányítják gondolatainkat" - mondta. "Az észak-koreai tisztviselőket, akiknek bűncselekményei már-már Auschwitz rémtetteivel vetekednek, azonosítani kell és felelősségre kell vonni őket."