A MIANMARI PUCCS ÉS A HELYI KERESZTÉNYEK

Biztonsági kamerák felvételei rögzítették, ahogy a mianmari hadsereg politikai fogolyként vezeti ki a képviselőket a parlament épületéből. A politikusok között van az ország legfelsőbb vezetője, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csí, aki ellen megválasztása óta a mianmari hadsereg puccsot szervezett.



A törvényhozók épp a fővárosban gyűltek össze a választások utáni első, új parlamenti ülés megtartására. A mianmari katonaság átvette a hatalmat, és egy évre szükségállapotot hirdetett, azt állítva, hogy Szú Csí kormánya nem tudta kezelni és nem vizsgálta ki a választási csalásokat.

Szú Csí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért 83% -os elsöprő győzelmet aratott a novemberi választásokon, amely csak a második demokratikus szavazás volt azóta, hogy az ország 2011-ig, 50 éven át tartó elnyomó katonai uralom alatt állt.

Egy parlamenti képviselő nyilatkozatában a következőket mondta: "Ez rettenetes. Összetört az emberek szíve. Mindnyájan biztosak voltunk abban, hogy az emberek ránk szavaznak. Egész történelmünk tele van vérrel. Békés összefogásra ösztönöztük az embereket. Szükségünk van nemzetközi segítségre, de még annál is nagyobb szükségünk van az imádságra."

A mianmari keresztények imatámogatást kérnek a keresztényektől szerte a világon


A mianmari eseményeket nemzetközileg is széles körben elítélték, az Egyesült Államok felszólította Mianmar katonai vezetőit, hogy "azonnal adják fel az általuk jogtalanul gyakorolt hatalmat, engedjék szabadon a fogva tartott aktivistákat és tisztviselőket, oldják fel az összes telekommunikációs eszköz és csatorna korlátozását és tartózkodjanak a civilek elleni erőszaktól".

Joe Biden elnök gazdasági szankciók bevezetésével fenyeget Mianmarban. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára szerint az elnök figyeli, mely országok állnak a burmai néppel.

A mianmari Egyházi Tanács elnöke, Stephen Than Myint Oo érsek bízik abban, hogy Isten segítségével Mianmar nem fog visszatérni abba az időbe, amikor a szabadságot korlátozták. Szerinte a keresztények félnek attól, hogy a múltbeli üldöztetés visszatérhet. Arra kérte őket, hogy ne féljenek.

Az egyházfő azt mondta: "Azt hiszem, egyesek félhetnek attól, hogy visszatérhetnek a régi állapotok. De ha hiszünk Istenben és valóban szeretjük egymást, úgy gondolom, hogy semmi sem okozhat csalódást és feszültséget a szívünkben. Jézus maga az egység és a béke. Az út Jézus Krisztushoz a szereteten keresztül vezet. Azt hiszem, ezzel a hozzáállással tudunk csak szembenézni minden kihívással."

A mianmari keresztények imatámogatást kérnek a keresztényektől szerte a világon. "Imádkozzatok azért, hogy a mianmari emberek megélhessék, hogy egy család vagyunk, egy közösség, amely összetart és Jézus az úr felette. Össze kell fognunk egymással. Imádkozzunk érte, hogy hazánkban béke és megbékélés legyen, mely a virágzó jövőnk záloga."