IZRAELBEN FELFEDEZETT ÓKORI MOZAIKOK

Izraelben újabb mozaik tárgyakat találtak, köztük egy olyan jelenetet bemutató leletet is, amely azt a két felderítőt ábrázolja, akiket Mózes küldött Kánaán felfedezésére.



A mozaik két embert mutat be, akik egy rudat hordoznak, amelyen egy szőlőfürt van. Héberül ez van a mozaikra írva: "a kettő közötti rúd". Chapel Hill, az Észak-Karolinai Egyetem professzora ezen a héten jelentette be a galileai Huqoqban talált mozaikok felfedezését.

Mózes mozaikja Mózes Negyedik könyvére utal, amelyben leírásra kerül, hogy emberei hogy jutnak el Kanaán földjére Egyiptomból való kivonulásuk után. A Mózes Negyedik könyv 13:23 verse szerint

"Amikor eljutottak az Eskól-völgyig, lemetszettek ott egy szőlővesszőt egyetlen szőlőfürttel, amelyet ketten vittek rúdon. Szedtek gránátalmát és fügét is" és visszatértek Mózeshez. "Elbeszélésükben ezt mondták: Elmentünk arra a földre, ahová küldtél bennünket. Valóban tejjel és mézzel folyó föld az, ilyen a gyümölcse!" (Mózes Negyedik könyve 13:27)

Korábban az izraeli kutatók más mozaikokat is fedeztek fel, köztük olyanokat, melyek Sámsont ábrázolják, amint kiemeli a gázai kaput vagy Noé bárkáját örökítik meg, illetve Jónást a hal gyomrában, a Vörös-tenger kettéválasztását és a babiloni torony építését.

A mozaik két embert mutat be, akik egy rudat hordoznak, amelyen egy szőlőfürt van


"A felfedezések azt mutatják, hogy a korai ötödik század eleji kereszténység ideje alatt a kis falvak virágoztak, ellentétben azzal a széles körben elterjedt nézettel, hogy a térség zsidó apróbb települései ebben az időszakban hanyatlottak." - nyilatkozta Chapel Hill.

Ő a kutatócsoport vezetője, aki részt vett 20 különböző ásatásban Izraelben és Görögországban. Ő az Amerikai Régészeti Intézet elnöke. "A Huqoq zsinagóga padlóját díszítő mozaikok forradalmasítják a judaizmus ezen időszak szerinti megértését." - mondta.

"Az ókori zsidó művészetről gyakran úgy gondolják, hogy nem ábrázolnak emberi vagy állati formákat, illetve hiányoznak belőlük a jelenetábrázolások, de ezek a mozaikok színesek, tele vannak valós cselekményekkel, gazdag a vizuális kultúrájuk, valamint bemutatják a judaizmus dinamizmusát és változatosságát a késő-római és bizánci időszakokban."

A mozaikokat a helyszínről elszállították tanulmányozásra, az ásatások 2019 nyarán folytatódnak.