JÉZUS UTOLSÓ VACSORÁJÁNAK KÖRÜLMÉNYEI

Régészek olyan módon tárják fel Jézus utolsó vacsorájának körülményeit, ahogy még sosem láttad.

Ezrek látogattak néhány héttel ezelőtt Jeruzsálembe, csak hogy megünnepeljék a Húsvétot valamint a Feltámadás napját. A legnépszerűbb látnivalók azok a történelmi helyszínek lesznek, melyek jelentős szerepet játszottak a Nagyhét alatt.

A Biblia azt mondja, Jézus egy utolsó húsvéti étkezésen vett részt tanítványaival mielőtt a keresztre ment. A hagyományok szerint a Zion hegyen található Cenákulum az Utolsó vacsora helyszíne. A Cenákulum ősi falai, megkopott felületei, és gyenge megvilágítása, megnehezítette a kutatók számára, hogy tanulmányozhassák történelmét.

Most azonban, az utolsó vacsora titkainak feltárása érdekében használt, korszerű technológiának köszönhetően, izraeli régészek többet tudtak meg a helyszínről, mint azelőtt valaha.

"Földbehatoló radar, lézeres mérés, lézeres szkennelés és fejlett fényképes technikát alkalmazva sikerült elérnünk minden egyes sarkát az Utolsó vacsora helyszínének. Sikerült létrehoznunk egy pontos 3D modellt a helyszín alapján. Az ősi kövekbe is sikerült betekintenünk" – nyilatkozta Amit Re'em régész, a CBN News-nak.

Régészek olyan módon tárják fel Jézus utolsó vacsorájának körülményeit, ahogy még sosem láttad.

Évekig, kérdéses volt az is, vajon mikor volt a szoba építve, és hogy valóban ez-e az Utolsó vacsora helyszíne. Re'em elmondta a CBN News-nak a felépítés dátumait, melyek egészen a keresztes hadjártig nyúlnak vissza. A technológia segítségével falon található régi grafikákat, alkotásokat és vallási szimbólumokat is feltártak. Re'em elmesélte, hogy szimbólumot találtak, 'Júda oroszlánjáról' és 'Isten bárányáról (Agnus Dei)' ami Jézust mutatja be.

"Most a gótikus boltozat alappillérét mutatom, és azon láthatod a Szent Bárányt, az Agnus Dei-t, ezelőtt ez nem volt látható – ez a farka, a lábai és a feje – és a Szent Bárány tartja a zászlót – a győzelmi zászlót. Jézus kezében a győzelem zászlaja." magyarázta Re'em miközben a képeket mutatta a CBN News-nak.

Egy másik alappilléren van egy oroszlán. "Pont itt látható az oroszlán farka, itt látható a lába és a feje, ami kissé törött. Az oroszlán tulajdonképpen Dávid király szimbóluma. A Biblia szerint, Jézus a dávidi dinasztia leszármazottja," mondta. A 12. századi keresztes templom alatt, egy 4. századi bizánci templom csodálatos bizonyítékát találtuk meg, ahol a korai keresztények imádkoztak.

Az épületet 1335-ben a Ferences szerzetesek újították fel jelenlegi állapotára. "A templom birtokában sok-sok relikvia volt." mondta Re'em. "A történelmi hagyományok szerint itt volt a töviskorona, ezért talán a bizánciak sokkal korábban építethették meg templomukat és az ősi szent helyet."

Sokak számára, az utolsó vacsora helyszínének látogatása egy megindító élmény.

"Amikor az új technológiáról beszéltél, részemről ezt a helyet a lehetségesből a valószínűbe helyezte át." nyilatkozta Don Finto a Caleb vállalat alapítója. A keresztény tradícióban ez a hely sokkal több, mint az Utolsó vacsora helyszíne. Ez volt a korai hívők Szent Szellemmel való betöltekezésének is színtere, Pünkösd napján.

Egy zarándok, Marie Christina Kaul azt mondta, érzi Isten jelenlétét ezen a helyen. "Ez fantasztikus. Ez olyan, mintha érezhető lenne a Mindenható ereje itt, és amit tanított nekem egész Izraelben, ez csak egy további példája, annak, hogy ez a hely olyan, mint egy újabb hangjegy Isten zenéjének a skáláján." mondta Kaul.

Re'em szerint, még túl korai, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez a hely-e az, ahol Jézus utolsó vacsoráját töltötte tanítványaival, de régészként megtanult egy dolgot a hagyományokról. "A hagyomány az Utolsó vacsorára való tekintettel, nagyon-nagyon régi. Századokra nyúlik vissza. Ezt az ősi tradíciót hallva, fel kell fedezni, mert el van benne rejtve valami igazság," mondta.

Az 1600 éves freskók

Ábrahám városának felfedezése

Isbóset neve cseréptöredékeken