A BOKSZ VILÁGTANÁCS TRANSZNEMŰ KATEGÓRIÁT INDÍT

A Boksz Világtanács néhány hete bejelentette, hogy transznemű kategóriát indít útjára a biológiai női versenyzők védelme érdekében.



"Globális felhívást fogunk intézni azon transznemű sportolók számára, akik érdeklődnek a 2023-as év iránt, kidolgozzuk a protokollt, megkezdjük a konzultációt, majd valószínűleg létrehozunk egy bajnokságot, és egy tornát is" - mondta Mauricio Sulaiman, a WBC elnöke egy Telegraph interjúban. "Ezt a biztonság és a befogadás jegyében tesszük."

A WBC, amely egy nemzetközi ökölvívó szervezet, tavaly augusztusban eredetileg megtiltotta a transznemű sportolóknak, hogy nők ellen versenyezzenek.

"A WBC azt szorgalmazza, hogy két, egyforma képességű és egymáshoz illő sportoló küzdjön meg a ringben, egyenlő feltételek mellett, és hogy a mérkőzések tisztességesek, versenyképesek, szórakoztatóak, és ami a legfontosabb, biztonságosak legyenek minden harcos számára" - olvasható a közleményben. "A tudományos ismeretek jelenlegi szintjén a WBC konszenzusa szerint a transznemű sportolók versenyeztetése komoly egészségügyi és biztonsági aggályokat vet fel. Nincs konszenzus abban, hogy egy transznemű nő és egy cisznemű (biológiai) nő közötti összecsapás tisztességes összecsapás-e két egyenrangú versenyző között" - tette hozzá a WBC.

Az interjújában Sulaiman kijelentette, hogy a transznemű sportolóknak nem szabad megküzdeniük olyan sportolókkal, akik más nemmel születtek.

A Boksz Világtanács néhány hete bejelentette, hogy transznemű kategóriát indít útjára a biológiai női versenyzők védelme érdekében


"A bokszban egy nő ellen küzdő férfit soha nem szabad elfogadni, függetlenül a nemek változásától" - mondta a brit lapnak. "A nő-férfi vagy férfi-nő közötti transznemű változás soha nem engedheti meg, hogy valaki a születésének megfelelően a másik nem ellen harcoljon."

Amint arról a The Christian Post beszámolt, más professzionális sportszervezetek, például a FINA és az USA Powerlifting olyan politikát vezettek be, amelyek korlátozzák a transznemű sportolókat abban, hogy az ellenkező biológiai nemhez tartozókkal versenyezzenek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint "különös fontosságú a nők esélyegyenlőségének előmozdítása a sportban, valamint az élsportolók tisztességes és fair versenyének megőrzése, amihez bizonyos esetekben olyan kritériumokra lehet szükség, amelyek korlátozzák a részvételt."

Csak az Egyesült Államokban legalább 18 állam fogadott el olyan törvényt, amely megtiltja transzazonosított férfiak számára, hogy biológiai nőkkel versenyezzenek sportcsapatokban, köztük Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Montana, Dél- Karolina, Dél-Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Nyugat-Virginia és Wyoming.