FÉRFIBECSÜLET

A hírhedt kiképzőközpontba, Bayonne-ba kerül sorkatonaként a fekete bőrű Carl Brashear. Kiképzőtisztje, Billy Sunday az egyik legkeményebb katonának számít a seregben. Déli származása révén gyűlöli a négereket. A fekete búvár azonban a hihetetlen akaraterejével és ügyességével lassan kivívja az elismerését. Carl bevetés közben elveszíti az egyik lábát. Ennek ellenére azért küzd, hogy ne szereljék le. Billy kiáll mellette, magára vonva ezáltal sok bajtársa és felettese gyanúját és ellenszenvét.



Carl Brashear volt az a valós személy, aki az amerikai hadsereg egyik legszilárdabban fehérek uralta részlegében, a mélytengeri búvárok között próbálta meg elsőként ledönteni a faji korlátokat. Egy fekete földműves gyermekeként került a tengerészet kötelékébe, ahol hamarosan rá kellett döbbennie, hogy az igazi nagy feladatokat nem a színes bőrűek számára tartogatják. Ő azonban nem volt hajlandó megelégedni a takarítással, és a mélytengeri búvárok teljes jogú tagjává kívánt válni.

Példaképet is talál magának a kemény, megalkuvást nem ismerő Billy Sunday személyében (Robert DeNiro). Breshear két éven keresztül lobbizik azért, hogy bekerülhessen a tengerészet búvárképző programjába, amelyet immáron Sunday vezet. Billy az átlagosnál sokkal keményebben bánik újoncával. Brashear (Cuba Gooding Jr.) egyre csak törtet, míg Sunday élete az alkoholizmus, a makacsság, na és a viharos házasélet csapdáiból képtelen kievickélni.

A tragédia akkor teljesedik ki, amikor egy fedélzeti balesetben Brashear elveszíti egyik lábát, ám mégis be akarja bizonyítani, hogy ennek ellenére is ő lehet a haditengerészet legjobb mélytengeri búvárja.

A film a régi vágású életrajzok műfaját próbálja feleleveníteni. Nem akciójelenetekkel megtűzdelt szájbarágással kell szembesülnünk, hanem egy ember küzdelmes sorsának lehetünk tanúi, amint megpróbálja érvényesíteni önmagát egy olyan világban, ahol látszólag minden és mindenki összeesküdött ellene. Cuba Gooding Jr. persze most is nagyszájú játékos, aki nem hajlandó meghajolni az igazságtalan, begyepesedett megszokás előtt. Brashear szerepében ugyanakkor végre drámai énjét is kamatoztathatja. Robert DeNiro számára a kegyetlen katonatiszt figurája csupán rutinfeladat lehetett.

A "Férfibecsület" kevésbé sikerült propaganda-ízűre, mint a katonai filmek többsége, s éppen ezért azoknak is jó szórakozást nyújthat majd, akik a külsőségek helyett elsősorban a belső konfliktusokra kíváncsiak. Mert abból bőven kijutott Brashear-nek, akiről a film méltó módon emlékezik.


A teljes keresztény filmekkel ellentétben az ajánló filmjei nem kimondottan keresztény alkotások, hanem olyan értéket közvetítő filmek, amelyeket érdemes megnézni. Ebben a kategóriában csak hivatalos előzetesek vannak.


A nicelife.hu csak beágyazási kódokat használ fel, amelyek külső videó portálokon feltöltött tartalmakra mutatnak. Oldalunk a hozzáférhetővé tett tartalmakat jogilag nem ellenőrzi, és nem keres olyan tényeket vagy körülményeket, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak.


Ezeket is ajánljuk



Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv A hírhedt kiképzőközpontba, Bayonne-ba kerül sorkatonaként a fekete bőrű Carl Brashear. Kiképzőtisztje,...

Közzétette: Nicelife2023. május 19., péntek