MAGÁBAN IMÁDKOZOTT: LETARTÓZTATTÁK

Egy brit életpárti aktivistát nemrégiben letartóztattak, és vádat emeltek azért, mert csendesen imádkozott egy birminghami abortuszklinika előtt.



Még 2022. december 6-án a 'March for Life UK' igazgatóját, Isabel Vaughn-Spruce-t letartóztatták a birminghami Kings Nortonban található BPAS Robert Clinic előtt.

Vádat emeltek Vaughn-Spruce ellen négyrendbeli közterület-védelmi rendelet megsértése miatt, amely nem engedi a tiltakozást, nevezetesen a jóváhagyó vagy elutasító cselekményben való részvételt, vagy a jóváhagyás vagy elutasítás cselekményének megkísérlését, az abortuszszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben, bármilyen módon, beleértve a 'grafikus, szóbeli vagy írásos eszközöket, imát vagy tanácsadást' az abortuszklinika előtt.

Az életpárti aktivistát képviselő Alliance Defending Freedom International jelentése szerint egy arra sétáló értesítette a rendőrséget, hogy Vaughn-Spruce legalább háromszor az abortuszklinikán kívül állt, amíg az zárva volt – írja a The Christian Post.

A rendőrségen Vaughn-Spruce-nak olyan képeket mutattak, amiken az abortuszt végző intézmény előtt áll. Arra a kérdésre, hogy imádkozott-e, Vaughn-Spruce azt mondta a hatóságoknak, hogy nem tudja felidézni, hogy imádkozott-e abban a pillanatban, vagy más dolgokra gondolt.

Egy brit életpárti aktivistát nemrégiben letartóztattak, mert csendesen imádkozott egy birminghami abortuszklinika előtt


Szabadon bocsátása részeként Vaughn-Spruce-nak azt mondták, nem léphet kapcsolatba egy helyi katolikus pappal, aki részt vett az életpárti aktivizmusban, és nem imádkozhat nyilvánosan a közterület-védelmi rendeletek által védett területeken.

"Borzasztóan helytelennek tartom, hogy átmotoztak, letartóztattak, kihallgattak a rendőrök, és csak azért vádoltak meg, mert saját elmém csendességében imádkoztam" - mondta Vaughn-Spruce közleményében. "A cenzúrazónák célja a zaklatás betiltása, ami egyébként is illegális. Soha senkit nem szabad zaklatni" - folytatta. "De amit tettem, az a legtávolabb volt ettől – gondolati szabadságomat, vallásszabadságomat saját elmém csendességében gyakoroltam."

"Senkit sem szabad kriminalizálni azért, mert az Egyesült Királyságban nyilvános helyen gondolkodik és imádkozik" - mondta Vaughn-Spruce.

"Isabel tapasztalata mélyen érinti mindazokat, akik úgy gondolják, hogy keményen kiharcolt alapvető jogainkat érdemes megvédeni" - mondta Jeremiah Igunnubole, az ADF brit jogtanácsosa. "Igazán megdöbbentő, hogy a törvény olyan széles és megszámlálhatatlan mérlegelési jogkört biztosított a helyi hatóságoknak, hogy ma már a 'rossznak' ítélt gondolatok is megalázó letartóztatáshoz és büntetőeljáráshoz vezethetnek."

"Egy érett demokráciának képesnek kell lennie arra, hogy különbséget tegyen a bűnözés és az alkotmányos jogok békés gyakorlása között" - tette hozzá Igunnubole.

Több mint 56 000 ember írt alá egy online petíciót a Citizen Go oldalán, amely felszólítja Suella Bravemant, az Egyesült Királyság belügyminiszterét, hogy utasítsa el a Vaughn-Spruce elleni vádakat.

Isabel Vaughan-Spruce-t a napokban értesítették az ügyének közelgő tárgyalásáról, amelyet február 16-ra tűztek ki a Birminghami Magistrates Courton. "Örülök, hogy kitűzték a bírósági időpontot, és ennek az egész megpróbáltatásnak hamarosan vége. Még mindig felfoghatatlan, hogy mindez abból az egyszerű cselekményből fakadt, amikor csendben imádkozik valaki Nagy-Britannia nyilvános utcáin. 'Nem bűnös' ítéletet remélek, amely nemcsak a nevemet tisztázza, hanem azt is, hogy a néma ima nem bűncselekmény" – mondta Vaughan-Spruce a tervezett meghallgatásra reagálva.

Jeremiah Igunnubole, az ADF UK jogi tanácsadója, amely Isabel Vaughan-Spruce, Adam Connor-Smith és Sean Gough atya védelmét támogatja:

"Létfontosságú, hogy a Bíróság egyértelmű jogi ítéletet hozzon Isabel Vaughan-Spruce ügyében. Miközben parlamentünk tovább vitatja a cenzúraövezetek nemzeti kiépítését Angliában és Walesben, elengedhetetlen, hogy jogi egyértelműséget kapjunk, mivel még a rendőrség és az ügyészség sem tud megegyezni abban, hogy mi számít bűncselekménynek és mi nem. A valóság az, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania gondolkodási és imádkozási szabadságát anélkül, hogy fennállna annak a veszélye, hogy homályosan megfogalmazott és teljesen aránytalan cenzúraövezetek alatt büntetőeljárást indítanak."