A BETEGEIÉRT IMÁDKOZÓ ORVOS MEGPRÓBÁLTATÁSA

Az Egyesült Királyságban egy keresztény orvos elbocsátását és az ügy kivizsgálását követelték, miután valaki panasszal élt amiatt, hogy a betegének kényelmetlenséget okozott, hogy orvosa imádkozott érte. Az ügyben három hónapig tartó vizsgálatot folytattak le.



Az Általános Orvosi Tanács, amely az orvosokat felügyeli és működésüket engedélyezi, Richard Scott munkavégzését végül a továbbiakban is engedélyezte, mivel arra a megállapításra jutott, hogy

nincs bizonyíték, hogy az 59 éves Scott bármi rosszat tett volna.

A Nemzeti Betegjogi Társaság egy "nagyon kiszolgáltatott" beteg nevében nyújtotta be a panaszt, aki állítólag "kellemetlennek érezte az érte való imádkozást".

Scott, aki időnként imádkozik a betegeiért, a vizsgálat idejére elvesztette engedélyét és állását. Az Általános Orvosi Tanács egy jelentésében leszögezte, hogy "ezidáig egyetlen beteg sem élt közvetlen panasszal a kórházi vezetőségnél Dr. Scott gyakorlata miatt".

"A Betegjogi Társaság egy anonim páciens panaszában foglaltak alapján kérte az eljárás megindítását azügyben, hogy Dr. Scott miként fejezte ki vallási meggyőződését egy nagyon kiszolgáltatott beteg esetében". - mondta az Általános Orvosi Tanács egy tagja. "Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Dr. Scott személyes vallási meggyőződését próbálta volna ráerőltetni a potenciálisan kiszolgáltatott betegeknek."

Richard Scott munkavégzését végül a továbbiakban is engedélyezték, nem követett el hibát


Ezenkívül az Általános Orvosi Tanács azt mondta, hogy "nincs bizonyíték arra, hogy Dr. Scott olyan helyzetben is tanúbizonyságot tett volna hitéről, amikor a beteg egyértelműen kijelentette, hogy nem kíván arról beszélni", vagy hogy "esetlegesen folytatta volna a hitről való beszélgetést a beteg kifejezett kérése ellenére."

Scott, akit a Keresztény Jogi Központ képviselt és támogatott, azt mondta, hogy a Betegjogi Társaság „nem csak engem korlátoz, hanem a többi keresztény szakember szabadságát is, hogy az Egyesült Királyságban megosszák a munkahelyükön hitüket és szabadon beszéljenek róla".

"A családomnak és nekem ez egy hamis vád alapján történő meghurcolás volt, amely felesleges és értelmetlen." – mondta Scott. "De remélem, hogy az eljárás eredménye azt is jelenti egyben, hogy más, hitüket gyakorló keresztényeknek a jövőben már nem kell hasonló megpróbáltatásokat kiállniuk és ugyanezt átélniük."

Andrea Williams, a Keresztény Jogi Központ vezérigazgatója üdvözölte az Általános Orvosi Tanács döntését. "Az eset végkifejlete nemcsak megnyugtatja a keresztény orvosokat és szakembereket az Egyesült Királyságban, hogy ezután szabadon beszélhetnek vallásos meggyőződésükről munkahelyükön, hanem egyértelműen biztosítja őket arról, hogy megoszthatják hitüket anélkül, hogy tartaniuk kellene munkájuk elvesztésétől."- mondta Központ igazgatója.