FELLELT KERESZTÉNY KINCSEK

Terry Herbert, egy 55 éves munkanélküli sírásó 1300 éves kincseket talált Angliában, egy Staffordshire területén lévő földön, amelyet egy mindössze három euróért vásárolt fémdetektorral vizsgált át.



Herbert júliusban talált az említett területen 244 zsákot, amely 1500 darab csillogó tárgyat, közte ékszereket, arany kegytárgyakat, ókori fegyvereket rejtett magában. A csodálatos leletek között továbbá aranyozott, korai keresztény kereszteket is talált a férfi, valamint az alábbi igeverset tartalmazó arany karkötőt:

"Valahányszor elindult a láda, ezt mondta Mózes:
Kelj föl, Uram! Szóródjanak szét ellenségeid, fussanak el előled gyűlölőid! "
(Mózes 4. könyve 10:35)

A kincsek között talált arany tárgyak súlya meghaladja az öt kilót. Herbert hangosan imádkozott az útja előtt, és úgy véli, hogy az Úr vezette erre a helyre. "Azt hiszem az Úr meghallgatott és irányított. Nagy csodát cselekedett velem!"

A múzeumi dolgozókat rendkívüli izgalomba hozta a felfedezés. "Mindenki teljesen izgatott." - mondta Roger Bland, a Brit Múzeum vezetője. "Ezek teljesen egyedi tárgyak." Egyesek azt feltételezik, hogy az ékszereket Srí Lanka-ból európai kereskedők szállíthatták Angliába.

Keresztény kincseket talált a brit férfi


Az arany egy része a Bizánci birodalom területéről kerülhetett a felfedezés helyszínére, egy másik része pedig a Római birodalom keleti részéről, Konstantinápolyból (mai Isztambul).

Leslie Webster, a Brit Múzeum egyik múzeológusa szerint a talált tárgyak új betekintést engednek az ókori keresztény életbe. "Ezek a korai keresztény kincsek megváltoztatják a hetedik századi emberek életviteléről és a hatalomhoz való viszonyukról alkotott elképzeléseinket." - mondta.

A hivatalosan is "kincs"-nek nevezett tárgyak jogilag Herbert tulajdonába kerülnek, és különböző múzeumok őrzik majd. A gyűjtemény két legkiemelkedőbb darabjai pedig az alábbiak:

Hajlított kereszt: A kincsek között lévő két vagy három kereszt közül a legnagyobb méretű tárgy, amely egy oltár része lehetett. Kardnyél: Legalább 84 nyeregtartozékot és 71 kardnyelet találtak, melyek között volt rövid tőr és díszített kések is. A díszek aranyból készültek és gránittal lettek körbefuttatva, amelyből az a következtetés levonható, hogy a fegyverek a nemességhez tartoztak.