A TÖRÖKORSZÁGBÓL KITILTOTT MISSZIONÁRIUS

Januárban a Nemzetközi Szabadságvédő Szövetség (ADF) keresetet nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához, amelyben vitatta David Byle misszionárius török hatóságok által Törökországból való kitiltását.



Az ADF elmondása alapján Byle kanadai lelkészt 2016-ban Törökországból erőszakkal kitoloncolták. Ekkor Byle már 19 éve élt és szolgált az országban. A török belügyminisztérium ekkor elrendelte Byle kiutasítását az országból, arra hivatkozva, hogy "veszélyt jelent a nemzetbiztonságra".

Byle-t korábban már számos alkalommal letartóztatták missziós tevékenységéért, a béke megzavarásáért és az utcai prédikálás során az iszlám szabályok megsértéséért. Byle soha nem gondolta, hogy el kell hagynia az országot és az otthonát, ahol a családjával élt.

"Mélyen átéltem Isten hívását, ami arra vonatkozott, hogy Törökországban hirdessem a Biblia igazságait, és elkötelezzem magam amellett, hogy minden tevékenységem Őt dicsőítse!" - mondta Byle. "Sok év után engedték meg nekem, hogy nyíltan hirdessem az Igét az utcán. Igen, itt sok megfélemlítéssel szembesültem, most pedig megakadályozzák, hogy tovább gyakoroljam ezt a jogot. A hatóságok szerint továbbra is fenyegetést jelentek Törökország nemzetbiztonságára."

Byle soha nem gondolta, hogy el kell hagynia az országot és az otthonát, ahol a családjával élt


2017 februárjában a török alkotmánybíróság megvizsgálta Byle fellebbezését. A bíróság akkori döntése alapján a Byle elleni kitoloncolási döntést ideiglenesen fel kell függeszteni, kivéve, ha a Belügyminisztérium bebizonyítja, hogy Byle valamilyen terrorszervezet vezetője vagy tagja volt, vagy a közbiztonságot fenyegeti.

Az ideiglenes felfüggesztés rövidéletű volt, mivel a török hatóságok 2018 októberében ismét letartóztatták David Byle-t azzal az indokkal, hogy veszélyeztette a közrendet és a közbiztonságot. Byle-nek 15 napot hagytak az ország elhagyására, mivel a jogszabályok szerint a közrend veszélyeztetésével elvesztette a jogot ahhoz, hogy az ideiglenes felfüggesztés továbbra is életben maradjon.

"David és a többi külföldi keresztényekkel szembeni nyílt ellenségeskedés, amely Törökországban zajlik, szándékos kísérlet a kereszténység terjedésének megakadályozására, és a vallásszabadság elleni nyílt támadást jelenti. David missziós munkája - bár az Európai Egyezmény és a török nemzeti törvények szerint is legális - a hatóságok döntése alapján elegendő alapot szolgáltat ahhoz, hogy kiutasítsák és kitiltsák az ország területéről. Súlyos jogsértés, ha a bevándorlási törvényeket eszközként használják arra, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozzák." - mondta Lidia Rieder, az ADF jogásza.

Byle és családja jelenleg Németországban él. Jogi segítőivel abban reménykednek, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága megtárgyalja az ügyet, és megsemmisíti a beutazási tilalmat. "Vágyunk arra, hogy Törökországban maradjunk azokkal az emberekkel, akiket megszerettünk. De a legfontosabb továbbra is az, hogy azt tegyük, amit Isten akar." - mondta Byle.