A TÖRÖKORSZÁGBÓL KITILTOTT MISSZIONÁRIUS

Januárban a Nemzetközi Szabadságvédő Szövetség (ADF) keresetet nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához, amelyben vitatta David Byle misszionárius török hatóságok által Törökországból való kitiltását.Az ADF elmondása alapján Byle kanadai lelkészt 2016-ban Törökországból erőszakkal kitoloncolták. Ekkor Byle már 19 éve élt és szolgált az országban. A török belügyminisztérium ekkor elrendelte Byle kiutasítását az országból, arra hivatkozva, hogy "veszélyt jelent a nemzetbiztonságra".

Byle-t korábban már számos alkalommal letartóztatták missziós tevékenységéért, a béke megzavarásáért és az utcai prédikálás során az iszlám szabályok megsértéséért. Byle soha nem gondolta, hogy el kell hagynia az országot és az otthonát, ahol a családjával élt.

"Mélyen átéltem Isten hívását, ami arra vonatkozott, hogy Törökországban hirdessem a Biblia igazságait, és elkötelezzem magam amellett, hogy minden tevékenységem Őt dicsőítse!" - mondta Byle. "Sok év után engedték meg nekem, hogy nyíltan hirdessem az Igét az utcán. Igen, itt sok megfélemlítéssel szembesültem, most pedig megakadályozzák, hogy tovább gyakoroljam ezt a jogot. A hatóságok szerint továbbra is fenyegetést jelentek Törökország nemzetbiztonságára."

Byle soha nem gondolta, hogy el kell hagynia az országot és az otthonát, ahol a családjával élt


2017 februárjában a török alkotmánybíróság megvizsgálta Byle fellebbezését. A bíróság akkori döntése alapján a Byle elleni kitoloncolási döntést ideiglenesen fel kell függeszteni, kivéve, ha a Belügyminisztérium bebizonyítja, hogy Byle valamilyen terrorszervezet vezetője vagy tagja volt, vagy a közbiztonságot fenyegeti.

Az ideiglenes felfüggesztés rövidéletű volt, mivel a török hatóságok 2018 októberében ismét letartóztatták David Byle-t azzal az indokkal, hogy veszélyeztette a közrendet és a közbiztonságot. Byle-nek 15 napot hagytak az ország elhagyására, mivel a jogszabályok szerint a közrend veszélyeztetésével elvesztette a jogot ahhoz, hogy az ideiglenes felfüggesztés továbbra is életben maradjon.

"David és a többi külföldi keresztényekkel szembeni nyílt ellenségeskedés, amely Törökországban zajlik, szándékos kísérlet a kereszténység terjedésének megakadályozására, és a vallásszabadság elleni nyílt támadást jelenti. David missziós munkája - bár az Európai Egyezmény és a török nemzeti törvények szerint is legális - a hatóságok döntése alapján elegendő alapot szolgáltat ahhoz, hogy kiutasítsák és kitiltsák az ország területéről. Súlyos jogsértés, ha a bevándorlási törvényeket eszközként használják arra, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozzák." - mondta Lidia Rieder, az ADF jogásza.

Byle és családja jelenleg Németországban él. Jogi segítőivel abban reménykednek, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága megtárgyalja az ügyet, és megsemmisíti a beutazási tilalmat. "Vágyunk arra, hogy Törökországban maradjunk azokkal az emberekkel, akiket megszerettünk. De a legfontosabb továbbra is az, hogy azt tegyük, amit Isten akar." - mondta Byle.


Ezeket is ajánljuk


A kínai gyülekezetek újranyitásának feltétele

Az egyiptomi keresztények megbocsátanak

Brutális támadás Burkina Faso-ban