NEM KÉNYSZERÍTHETIK A KERESZTÉNY FOTÓST

Azt mondani, hogy a "meleg jogok és a szólásszabadság" együtt létezhet; Louisville-ben, Kentucky államban a szövetségi bíró egy keresztény fotós mellé állt, amikor arról döntöttek, hogy nem kényszeríthetik őt arra, hogy azonos nemű esküvőkön dolgozzon.



Az ügyben egy keresztény fotós, Chelsey Nelson volt érintett, aki egy stúdióval rendelkezik, amely esküvők fényképezésére, szerkesztésére és blogolására specializálódott. 2019-ben beperelte Louisville-t, azt állítva, hogy a megkülönböztetésellenes törvény előírja, hogy fényképezzen egy azonos nemű esküvőt, és ezzel megsérti az első módosítás jogait.

Justin R. Walker, az amerikai kerületi bíró Nelson pártjára állt és előzetes végzést adott ki, amely megtiltotta a várostól, hogy fotózása és blogja során érvényesítse az ellene szóló törvényt. Nelson valószínűleg sikeres lesz a perében, Justin R. Walker vélekedett. A Szabadságot Védő Szövetség képviselte őt.

"Amerika elég széles azok számára, akik tapsolnak az azonos neműek házasságának és azoknak, akik nem hajlandók" – írta. "Az Alkotmány nem követeli meg a melegek jogai és a szólásszabadság közötti választást. Mindkettőt megköveteli. … Arra kényszeríteni a polgárokat, hogy 'legmélyebb meggyőződésükkel ellentétben' gondolatokat fejtsenek ki, 'mindig megalázó'. Nem számít, hogy az emberek többsége egyetért-e a kormány által kényszerített kifejezéssel. A szabad gondolkodás 'magában foglalja a szabad beszéd jogát és azt is, ha nem mond semmit.' "

A város – írta Justin R. Walker – "megpróbálja a vallási beszédet az első módosítás középpontjába kényszeríteni". A fényképészet a művészet egyik formája, állította, és a művészetet az Amerika Egyesült Államok Alkotmánya védi.

Miller a Legfelsőbb Bíróság 2015-ös, azonos neműek házasságáról szóló Obergefell-határozatát idézte, amely a vallásszabadságot erősítette: "Az Első Módosítás biztosítja, hogy a vallási szervezetek és személyek megfelelő védelemben részesüljenek, ahogyan megpróbálják megtanítani azokat az alapelveket, amelyek annyira beteljesednek és annyira központi jelentőségűek az életükben és a hitükben, és a saját mély törekvésüket, hogy folytassák a régóta tisztelt családi struktúrát."

Chelsey Nelson volt az érintett, aki egy stúdióval rendelkezik, amely esküvők fényképezésére, szerkesztésére és blogolására specializálódott


"Jól tennénk, ha figyelnénk rájuk" – írta a legfelsőbb bíróság észrevételeiről. "Megerősítik, hogy ugyanaz az Obergefell által alkotott Alkotmány, amely garantálja az azonos nemű párok házasságkötési jogát, védi is az azonos neműek házasságával szembeni vallási és filozófiai kifogásokat is. Az, hogy társadalmunk nagyrészt elfogadta az azonos neműek házasságát, 'annál is inkább megvédi az Első Módosítás jogait azoktól, akik eltérő véleményt akarnak hangoztatni'. Bár néha 'veszélyes a szabadság', a szólásszabadság a 'nemzeti erőnk alapja'."

"Ahogy a meleg és a leszbikus amerikaiak 'nem kezelhetők társadalmi kirekesztettként vagy alacsonyabbrendű méltósággal és értékkel, úgy azok az amerikaiak sem, akiknek a hite mély, amely megköveteli tőlük, hogy törvényhozói többségen átívelő dolgokat tegyenek, illetlennek vagy gátlástalannak találják" – mondta Walker.

"Louisville-ben, 1999 óta mindmáig, Marriott nem utasíthat el szobát egy azonos nemű pártól. McDonald's nem tagadhatja meg az embertől a vacsorát pusztán azért, mert meleg. Sem az üres szállodai szoba, sem a Big Mac nem beszéd" – írta.

Jonathan Scruggs, az ADF vezető tanácsosa tapssal fogadta a döntést. "Mint minden amerikai, a Chelsey-hez hasonló fotósoknak és íróknak is szabadon kellene élniük és dolgozniuk a hitük szerint, a kormány igazságtalan büntetés félelme nélkül" – mondta Scruggs. "A bíróságnak igaza volt, hogy leállította Louisville törvény végrehajtását Chelsey ellen, miközben ügye előrehaladt. Chelsey mindenkit szolgál. Egyszerűen nem tudja jóváhagyni vagy részt venni az általa kifogásolt ceremóniákon, és a városnak nincs joga megszüntetni a saját fényképei és blogjai felett fennálló szerkesztői ellenőrzését."