80 KERESZTÉNYT MÉSZÁROLT LE AZ ISIS KONGÓBAN

Az ISIS felelős a Kongói Demokratikus Köztársaságban történt támadásokért, amelyek 80 keresztény halálát okozták és számos gyülekezet bezárásához vezettek. Az iszlám terrorista szervezet a következőt nyilatkozta a Telegram-csatornáján: 'Több mint 60 keresztény halt meg a kalifátus katonái által végrehajtott támadásban Kongó keleti részén, köztük egy kongói katonatiszt is.'



Ez volt az utolsó a támadások sorozatában, amikor a dzsihadisták és az ISIS-hez kötődő Szövetséges Demokratikus Erők célzottan támadták meg Észak-Kivu tartományt. Az Agence France-Presse szerint közel 150 embert öltek meg június eleje óta, beleértve a június 7-i támadást, amikor 41 ember esett áldozatul, egyeseket felkötöttek, másokat lefejeztek.

Egy kongói szóvivő a Reutersnek elmondta, hogy további támadások is történtek más területeken, például a Masawu faluban június 4-én, ahol 15 ember vesztette életét. Ezen kívül 6 holttestet találtak a Mununze falu melletti folyóban, és 5 holttestet a Kabweli és Mamulese közösségekben. Az African News szerint több mint 120 terrorszervezet "harcol a hatalomért, területért és értékes ásványkincsekért" a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ami pusztítást eredményez a régióban. "A terrorista csoportok kihasználják a káoszt, hogy terjeszkedjenek egy már amúgy is instabil területen" – mondta Nabila Massrali.

Bizonyos források szerint a kormány nem nyilatkozott a támadásokkal kapcsolatban. "Az embereknek az a benyomásuk, jogosan vagy tévesen, hogy magukra hagyták őket szomorú sorsukkal" – mondta Észak-Kivu volt kormányzója, Julien Paluku. Az Open Doors World Watch List a 41. helyre sorolja Kongót azon nemzetek között, ahol a keresztények a legszélsőségesebb üldöztetésekkel néznek szembe világszerte. Annak ellenére, hogy a nemzeti lakosság 95%-a keresztény, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén vannak olyan régiók, amelyek továbbra is a radikális támadók fő célpontjai.

A 2024-es World Watch List feltárja, hogy ezek az erőszakos cselekmények halálosabbak és sokkal 'agresszívebbek a keresztények ellen', mint a korábbi években.

A terrorista csoportok kihasználják a káoszt, hogy terjeszkedjenek egy már amúgy is instabil területen


"A keresztények arra kényszerülnek, hogy elmeneküljenek, és néhány gyülekezet az érintett településeken bezárjanak a támadások miatt. Ezek az állandó támadások éppen akkor történnek, amikor a keresztények az aratásra készülnek" – mondta Ryan Brown, az Open Doors US igazgatója. "Ennek következménye, hogy sok családnak nincs pénze élelemre, és a sürgős kitelepülés ismeretlen helyekre további nyomást gyakorol a keresztény családok megélhetésére." A State Department beszámolója szerint több mint 100 fegyveres csoport és helyi polgárőrség tevékenykedik Kongó keleti részén. Az Armed Conflict Location and Event Data (Fegyveres konfliktusok helyére és eseményeire vonatkozó adatok) szerint a terrorszervezet felelős több mint 1000 halálesetért 2023-ban.

"Felix Tshisekedi elnök nyilvánosan 'terroristának' minősítette az egyedi stílusú támadásairól és a civilek elleni nagyszabású, rendszeres erőszakáról ismert ADF-et, és megjegyezte, hogy nemcsak a Kongói Demokratikus Köztársaságra, hanem a szomszédos régiókra is veszélyt jelentenek" – olvasható az Egyesült Államok külügyminisztériumának jelentésében.

"A keresztény közösségek ellen észak-Kongóban, az ADF által elkövetett támadások aránya rémisztő. Ezek a támadások változatlanok, több ezer embert hagyva otthon, föld és megélhetés nélkül" – mondta Jo Newhouse, az Open Doors Sub-Saharan Afrika szóvivője. "Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya hűségesen és átláthatóan védje az összes érintett közösséget, és hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek megkapják az ilyen körülmények között szükséges támogatást."

Ferenc pápa arra kérte a nemzeti és nemzetközi hatóságokat, hogy lépjenek közbe és állítsák meg a vérontást. "Továbbra is fájdalmas hírek érkeznek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén végrehajtott támadásokról és mészárlásokról" – mondta Ferenc pápa a Szent Péter téren összegyűlt sokaságnak. "Felkérem a nemzeti hatóságokat és a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg mindent az erőszak megállítása és a civilek életének védelme érdekében."


Ezt is ajánljuk


India büntetné a betegekért való imádkozást

Assam államban, Indiában, az állam törvényhozói büntetni akarják az olyan keresztényeket, akik imádkoznak vagy akármilyen 'nem tudományos' módon foglalkoznak a betegekkel.