USZÍTÁSSAL VÁDOLJÁK A KRISZTUS NEVÉT HASZNÁLÓKAT KÍNÁBAN

Kína egy március 1-jén hatályba lépett jogszabályban megtiltotta a "Krisztus" és más vallási szavak használatát a közösségi média alkalmazásaiban. Az új rendelkezés szerint külön politikai engedély és egy speciális képzés birtokában lehet csak keresztény és vallási tartalmakat megjeleníteni az interneten.



A Kína megsegítéséért nevű egyesület arról számolt be, hogy a Kínai Kommunista Párt új törvénye – az 'Intézkedések a vallási tartalmak interneten történő közzététele kapcsán' - megtiltja, hogy a magánszemélyek és szervezetek vallási tartalmú bejegyzéseket tegyenek közzé az interneten, kivéve, ha engedélyt kaptak az adott tartományi kormányhivataltól.

Egy kínai gyülekezet, a Korai Esők Gyülekezet már a kezdetekkor megtapasztalta az új törvény messzemenő hatását. Egy gyülekezeti tag az üzenetküldő alkalmazáson keresztül megpróbálta hozzáférhetővé tenni nyolc könyv címét egy olvasócsoport tagjai számára, és arra kérte őket, hogy szavazzanak a kedvencükre. A könyvek között volt Cornelius Van Til A hit védelme, T. S. Eliottól a Hagyomány és egyéni tehetség és Kempis Tamás Krisztus követése című könyvek.

Az alkalmazás azonnal elutasította a bejegyzést, mondván, hogy a 'Krisztus' szó nem megengedett. "A 'Krisztus' szó, amelyet Ön megpróbál közzétenni, sérti az internetes információs szolgáltatások szabályozását, mely a következő kategóriákhoz tartozó tartalom közzétételét tiltja: pornográfia, szerencsejáték, kábítószerrel való visszaélés, túlzott marketing, uszítás."

Kína megtiltotta a "Krisztus" és más vallási szavak használatát a közösségi média alkalmazásaiban


A problémát csak a bejegyzés szerkesztésével lehetett megoldani, amit a gyülekezeti tag meg is tett. "Sajnos a csoport adminisztrátorának le kellett cserélnie a 'Krisztus' szót, hogy átmenjen a cenzúrán." - mondta a Kínaiak megsegítéséért Egyesület egy tagja.

A kormányhivatali felügyeleti csoport azt is megjegyezte, hogy az új törvény értelmében a vallási tartalmú bejegyzéseket közzétenni kívánó magánszemélyeknek és szervezeteknek állami képzésen kell részt venniük, és meg kell szerezniük a vonatkozó engedélyt, hogy vallási információkat tegyenek közzé az interneten. A tartalomnak azonban még ekkor is meg kell felelnie a Kínai Kommunista Párt vallással és kormányzással kapcsolatos meggyőződése alapján hozott jogszabálynak.

"Bárki, aki az interneten tesz közzé bármit azzal a céllal, hogy vallási tartalommal uszítsa a felhasználókat az államhatalom ellen vagy kifogásolja a Kínai Kommunista Párt vezetését vagy akadályozza a kormány rendszerét vagy rontsa a nemzeti újraegyesítési programot vagy a különböző etnikai csoportok egységét sértse és a társadalmi stabilitást veszélyeztesse, büntetni kell!" - rögzíti a jogszabály.