MISSZIONÁRIUSOKAT ÖLTEK MEG ÉS ÉGETTEK EL HAITIN

Három meggyilkolt személyből kettő testét elégették bandatagok Haitin. Az áldozatok egy amerikai misszionárius házaspár és egy haiti igazgató volt, mindannyian a Missions in Haiti nevű, oklahomai székhelyű csoporthoz tartoztak. Davy és Natalie Lloyd, valamint a 45 éves igazgató, Jude Montis egy májusi csütörtöki napon fegyveres támadás áldozatai lettek.



A 23 éves Davy Lloyd és 21 éves Natalie Lloyd teljes idejű misszionáriusokként dolgoztak Haitin, gyermekek oktatásával és vallási programok szervezésével foglalkoztak. A pár nem sokkal házasságkötésük után, 2022 júniusában költözött Haitire, és a Missions in Haiti csoporttal működtek együtt, amelyet Davy Lloyd szülei alapítottak 2000-ben. A missziós társaság árvaháza Lizonban található, Port-au-Prince-től északra, egy olyan területen, amelyet erőszakos bandák uralnak.

Natalie Lloyd, Ben Baker, Missouri állam képviselőjének lánya, aki a Facebookon fejezte ki gyászát, a következőt nyilatkozta: "A szívem darabokra szakadt. Soha nem éreztem hasonló fájdalmat." Baker azt írta, hogy az Egyesült Államok haiti nagykövetsége megtalálta lánya és veje holttestét, ami valamelyest megkönnyebbülést hozott a tragédia közepette. Azt is megemlítette, hogy bonyolult a holttestek hazaszállítása, mivel Haitin nincsenek balzsamozó létesítmények, és megfelelő légitársaságot kell találni a szállításhoz.

David Lloyd, Davy apja, elmondta a CNN-nek, hogy éppen telefonon beszéltek a támadás alatt. Elmesélte, hogy Davyt berángatták a házba, megkötözték és kifosztották, miközben gyermekek is jelen voltak az épületben. A hívás akkor ért véget, amikor újabb fegyveresek érkeztek, ami heves összetűzéshez vezetett, miután az újonnan érkező banda egyik tagját lelőtték. "Ez volt az utolsó beszélgetésünk" – emlékezett vissza David Lloyd, arra utalva, hogy mindhárman elbarikádozták magukat egy házban, amelyet végül a banda megrohamozott. "A banda addig lőtte a házat, amíg be nem törték az ajtót, aztán lelőtték őket, és felgyújtották Davy és Jude testét."

A 23 éves Davy Lloyd és 21 éves Natalie Lloyd teljes idejű misszionáriusokként dolgoztak Haitin


A HERO, a helyi katasztrófaelhárítási szolgálat megerősítette a CNN-nek, hogy Davy Lloyd holttestét megégve találták a helyszínen. A Missions in Haiti szerint a házaspárt három teherautónyi fegyveres támadta meg. Az eset kaotikus jelenetté fajult, amikor Davy Lloydot megkötözték és megverték a banda tagjai, akik teherautókat és egyéb értékeket loptak el a missziótól. Ezt követően egy másik fegyveres csoport érkezett, ami összecsapáshoz vezetett, amelyben a Lloyd család tagjai és Montis életüket vesztették.

A missziós csoport számos kihívással szembesült az évek során, beleértve Davy Lloyd és testvérei elrablását 2005-ben, de 21 órával később kiszabadították őket – mondta Lloyd apja. A haiti rendőrség nemzetközi bűnüldöző szervekkel együttműködve vizsgálja a gyilkosságokat.

A Fehér Ház is kifejezte részvétét egy CNN-nek adott nyilatkozatban, és elismerte az Egyesült Nemzetek Szervezete által jóváhagyott nemzetközi rendőri erők bevetésének sürgősségét a haiti nemzeti rendőrség megerősítése érdekében. Mike Parson, Missouri kormányzója szintén kifejezte részvétét, és "teljesen szívszorítónak" nevezte a történteket.

Franklin Graham, a legendás Billy Graham evangélista fia, a Billy Graham Evangelizációs Egyesület és a Samaritan's Purse evangélikus humanitárius szervezet vezetője arra kérte követőit, hogy imádkozzanak a házaspárért és családjukért. "Apaként nagyon nehéz elképzelni azt a fájdalmat, amit a család érezhet most. Imádkozzunk Istenhez, hogy vigasztalja és erősítse meg őket ebben a nehéz helyzetben. 'Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban.'
(Zsoltárok 46:2)"

Kay Warren, aki férjével együtt alapította a kaliforniai Saddleback gyülekezetet, azt mondta, hogy Lloydék 'Jézus keze és lába' voltak a világ egyik legszörnyűbb helyén. "Az Atya oltalmába helyezzük őket, és együtt érzünk családjaikkal a viszontlátás reményében" – írta Warren.

Az emlékükre, John Baillie imádsága a Személyes Imák naplójából: "Ó kegyelmes Isten, segíts, hogy mindenben, ami történik ma Jézus Krisztus, az én Uram szenvedésének és halálának emlékét hordozzam. A te atyai szeretetedért, amelyet Krisztusban, szeretett fiadban mutattál meg; az Ő készségében, hogy szenvedjen értem; azért a megmentő szenvedélyért, ami a szívében égett; magasztalom és áldom szent neved. A kereszt erejéért, amely látható a világban, mióta Ő eljött; mindazokért, akik felvették keresztjüket és követték Őt; a mártírokért és azokért, akik vállalták a halált, azért hogy mások élhessenek; azokért, akik szabadon választották a szenvedést másokért, a bátran eltűrt fájdalomért, ennek az életnek a bánataiért, amely az örök boldogságot építi; magasztalom és áldom szent neved."

A misszionáriusok elleni erőszak Haitin az egyre súlyosbodó bandaaktivitás szélesebb mintájának része. Az elsősorban az Egyesült Államokból csempészett fegyverekkel felfegyverzett bandák szétterjedtek a fővárosban és más városokban, megtámadták a rendőrőrsöket és kórházakat, valamint kiszabadították a fogvatartottakat a börtönökből. Az ENSZ adatai szerint Haiti lakosságának csaknem fele élelmiszerhiánnyal küzd, és az idei év első negyedévében 53%-kal nőtt a csoportos erőszakos halálesetek és sérülések száma az előző negyedévhez képest.


Ezt is ajánljuk


India büntetné a betegekért való imádkozást

Assam államban, Indiában, az állam törvényhozói büntetni akarják az olyan keresztényeket, akik imádkoznak vagy akármilyen 'nem tudományos' módon foglalkoznak a betegekkel.