A NASA ÚJ KÉPEI BEMUTATJÁK ISTEN DICSŐSÉGÉT

A világegyetemről alkotott képünk épp most bővült ki: A NASA új űrteleszkópjának első képei tele van galaxisokkal, és a kozmosz eddigi legtávolabbi képét nyújtja.



A csillagászat új korszakának hajnala kezdődött, amikor a világ először láthatja a NASA/ESA/CSA James Webb űrteleszkópjának teljes kapacitását. A teleszkóp első színes képeit július közepén tették közé. A 10 milliárd dolláros James Webb Űrteleszkóp első képe a legtávolabbi, amit az emberiség valaha látott, mind időben, mind távolságban, közelebb van az idő hajnalához és az univerzum pereméhez. A Fehér Házban tartott rövid eseményen közzétett 'mélymezős' képen rengeteg csillag látható, az előtérben hatalmas galaxisok, itt-ott pedig halvány és rendkívül távoli galaxisok bukkannak fel.

A több száz fehér, sárga, narancssárga és vörös színű pöttyöt, csíkot, spirált és örvényt tartalmazó, nyüzsgő kép csak "egy kis darabka az univerzumból" - nyilatkozta Bill Nelson, a NASA adminisztrátora. Dimitar Sasselov, a Harvard csillagásza elmondta, hogy ő és kollégája, Charles Alcock először azt gondolták, hogy "ezt már láttuk korábban". Ezután közelebbről is megnézték a képet, és az eredményt nemcsak gyönyörűnek látták, hanem - ahogy mondták - "megérte a sok várakozást" a sokat késlekedett projekt.

Az NGC 3132 planetáris köd


A világ legnagyobb és legerősebb űrteleszkópja tavaly decemberben indult útnak a dél-amerikai Francia Guyanából. Januárban érte el a Földtől 1 millió mérföldre (1,6 millió kilométerre) lévő megfigyelési pontját. Ezután megkezdődött a hosszadalmas folyamat a tükrök beállítása, az infravörös detektorok működéséhez szükséges lehűtése és a tudományos műszerek kalibrálása, mindezt egy teniszpálya méretű napernyővel védve, amely hűvösen tartja a teleszkópot.

"Az egek hirdetik Isten dicsőségét, kezének munkájáról beszél a menny." (Zsoltárok 19:2)