KERESGÉLÉS ÉS FELISMERÉS

A keresztény házasság mindig felismeréssel kezdődik. Ádám is felismerte Évát,
hogy ő a házastársa."Ez most már csontomból való csont, testemből való test. Asszonyember legyen a neve:
mert férfiemberből vétetett."
(1Móz 2:23)

Először mindig a férfi ismer fel, majd kezdeményez, majd a nő is felismer és válaszol, eredetileg. Mai megfordult világunkban divat lett, hogy a férfit a nő csábítja el. Megfordultak a szerepek. Családjaikból a fiatalok rossz szokásokat visznek be a házasságaikba, de a párkeresésükbe is. A Biblia olyan könyv, amely világosan körülhatárolja évezredek óta a klasszikus férfi-női szerepeket.

A világ megalkotója okkal teremtette a házasságot is, mint intézményt. Ádám Éva, mint gyakorlati példa nélkül nem tudta volna definiálni azt, hogy milyen az intim, belsőséges kapcsolat. A kapcsolat, amelyet Isten is akar tőlünk. Ha nem születnek gyermekeik, nem tudják meg soha, hogy milyen az apa-fiú kapcsolat. Nem tudják azt, hogy milyen amikor szeretem a gyerekem csak úgy, ahogy van, hibáival együtt. Milyen nevelni, vagy elveszteni az irányítást felettük. Megérteni Isten munkáját. Hogy Ő a mi mennyei szülőnk.

Egy igen gyakori jelenség, hogy az ember keresgél minden felé. Ha nem talál párt, lemegy klubokba, szórakozó helyekre, és így tovább. Ádám nem keresgélt. Aludt, amikor Isten melléadta Évát. Nem is hármat, vagy négyet mutatott neki, hogy melyiket választaná. Isten azt adta elsőre, ami a legjobb neki.

"Azután ezt mondta az Úristen: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat." (1Móz 2:18)

Hozzá illőt adott. Isten ismer jól minket.

Ő jobban ismer bennünket, mint mi magunkat.

Meg kell tanulni először követni, hogy az ember vezethessen


"Formált tehát az Úristen a földből mindenféle mezei állatot, mindenféle égi madarat, és odavitte az emberhez, hogy lássa, minek nevezi; mert minden élőlénynek az a neve, aminek az ember nevezi." (1Móz 2:19)

Ádám szolgált az Úrnak mindenek előtt. Bár igaz az ő szolgálata könnyebb volt. El kellett nevezni az állatokat. Mentek sorba az állatok mindaddig, amíg az utolsóhoz nem ért. Szolgált, aztán történt valami. Feléledt benne egy vágy. Észrevette, hogy ő egyedül van.

"Így adott az ember nevet minden állatnak, az égi madaraknak és minden mezei élőlénynek,
de az emberhez illő segítőtársat nem talált."
(1Móz 2:20)

Ez a történet az emberiség legelső házassága. Ajánlatos keresztény fiataloknak szolgálattal kezdeni mielőtt házasodnának. Meg kell tanulni először követni, hogy az ember vezethessen. Egy keresztény nő szemében férje vonzóbbá válik azáltal, ha jobban és jobban megy előre Isten szolgálatában, növekedik Krisztusban.

"Az emberből kivett oldalbordát asszonnyá formálta az Úristen, és odavitte az emberhez." (1Móz 2:22)

Ha a házasság Istentől van, akkor Isten a férfi elé fogja helyezni a nőt. Amíg jegyben járunk, mind a férfi, mind a nő tanul. Tanul a házasságról. A házasság egy örökké tartó szolgálat, előléptetés Krisztus testében.

  A férfi, és a női szerep


Ezeket is ajánljuk


A kereszt jobbá teszi a házasságot

A várakozó férfi

A várakozó nő