A FÉRFI ÉS A NŐI SZEREP

A Bibliából tudjuk, hogy a férfi vezető, a nő pedig a követő. De mit is jelent ez valójában?"Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak; mert a férfi feje a feleségnek, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője is. De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben. Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte."
(Efézus 5:22-25)

A férfi ha még nincs mit, legalább a saját életét vezetheti. Minden férfinak megadatott a vezetés képessége, csak van aki nem él vele. Mit mond a Biblia még a férfinak?

"Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat,
és önmagát adta érte."

"Ti férfiak, szeressétek feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák."

A férfinak szeretni kell a feleségét. Szeretni nem egyenlő azzal, hogy boldoggá tenni. Mivel a boldogság egy hangulat, ami naponként változhat. Egyszerűen szeretni úgy, ahogy van. Szeretni tovább hibáival együtt, szeretni annak ellenére is. Ettől boldog is lesz. A szeretet egy befektetés, ami hosszú távon megtérül, gyümölcsöket hoz. A feleség olyan, mint egy kert, folyamatos gondozást igényel, hogy virágzó legyen.

Honnan merít erőt egy keresztény? Persze a válasz, hogy Istenből, de lássuk hogyan? Isten kegyelme hasonló egy kimeríthetetlen bankszámlához.

A házasság Krisztus képére való formálódás


Először is érdemes megérteni, hogy mi a házassággal a célja Istennek. Miért teremtette? A házasság egy gyakorlati elmélyülés Istenben. A férfi jelképezi Krisztust, a nő a gyülekezetet. A házasság a kettő viszonyáról szól. Így minél jobban ismerik a felek Istent, annál mélyebb lehet kapcsolatuk. A férfi Istentől tanul meg szeretni, a nő pedig Istentől tanul meg követni.

"Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van." (Préd 4:9)

"A hármas fonál nem szakad el egyhamar." (Préd 4:12r)

A hármas fonál azt jelenti, hogy kapcsolatunkban ott van Isten. A férfi tehát a vezető; szolgálata a szeretet, ami az agapéből, az Isten feltétel nélküli szeretetéből táplálkozik. A nő felé Isten kérése pedig a követés, és engedelmesség.

"Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak; mert a férfi feje a feleségnek, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője is. De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben." (Ef 5,22-24)

Egy egoista világban ez igen nehéz lehet. Különösképpen, hogy az ember felé a szingli életmódot sugallják, a nők emancipálódtak. Mindent áthat a lázadás, ami pedig, tudjuk, hogy a Sátántól van. A világ megteremtése óta ő volt az első, aki fellázadt Isten ellen. A nők feltehetik a kérdést maguknak, hogy miért kövessenek egy olyan férfit, aki a kezdetek óta kicsit lustább, kövérebb, esetleg kopaszabb lett, és lehet, hogy a fotel királya is már.

A házasság azonban a Krisztus képmására való formálódás.

Ahhoz, hogy követni tudjuk az Istent, meg kell haljon az úgnyvezett régi énünk. Teljes megtérés szükséges. Letenni a régit, és felvenni az újat. És ezt nem lehet csak félig csinálni. Teljesen át kell adni magunkat Istennek. Úgy, ahogy Pál mondta:

"Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem." (Gal 2:20)

Ha egy nő jó szolgálója az Istennek, akkor minden bizonnyal engedelmes lesz férjének is. Az embernek önmaga büszkeségével a legnehezebb megküzdeni. A lázadó Vastiból Eszterré válni. Hogy a férjnek engedelmes tudjon lenni a nő, valamennyire bízni is kell Istenben. Hogy Ő tudja, hogy mi a legjobb nekünk. Bízok Istenben, úgy bízok az általa kijelölt páromban. Persze, ha a férjed Istentelen irányba vinne, nem kell engedelmeskedni neki abban, mert akkor a Krisztus a nagyobb tekintély, mert a férj feje Krisztus.

Keresgélés és felismerés A várakozó férfi


Ezeket is ajánljuk


Az imádkozó férj

A várakozó nő

A kereszt jobbá teszi a házasságot