VAJON IGAZ SZERELMET ÉRZEK? 1/2.

Nincs népszerűbb téma a tévében és a filmekben a szerelemnél. A szappanoperák tele vannak "halálos szerelemmel". A legnépszerűbb dalok is azzal bombáznak minket, hogy csak a szerelem számít.A Family Life című folyóiratban Paul Popenoe így írja le azt, amit a legtöbben a romantikus szerelemről gondolnak. "A szerelem titokzatos látogató, ami a semmiből jön, és nem enged el; akárcsak a kanyaró, ösztönösen ismered fel. Ha ő az igazi, nem kell kételkedned. Tudni fogod kérdezés nélkül. A szerelem olyan fontos, hogy belső késztetést érzel feladni azért mindent. A férfi elhagyhatja azért a feleségét, a feleség a gyermekeit, a király a trónját. Olyan váratlanul távozhat is, ahogyan jött, és ez ellen sem tehetsz semmit. Semmiféle emberi irányítást nem tűr."

Ez nem az igazi szerelem. Az igazi szerelem nem ilyen.

A fellángolás azonban valóban váratlanul jön, és tényleg csekély dolgot tehetsz az ellen. Az igazi szerelem azonban önzetlen, elkötelezett szeretet. Talán nem tudod, miért olyan fontos tudni a különbséget a fellángolás és az igazi szerelem között. Azért, mert ha tudod a különbséget, megóvhatod magadat attól, hogy az egész életedre kiható hibát kövess el.

Minden évben álmodozó párok milliói fogadnak egymásnak ünnepélyesen örök szerelmet és hűséget. Néhányuk számára a házasság gyönyörű élmény. Másoknak elviselhető. De a fele számára katasztrófa. Pár rövid év alatt rájönnek, hogy nem bírnak egymás mellett élni. Mi a különbség? Az, hogy néhány pár valóban igazi szerelemre alapozza a házasságát, míg mások csupán fellángolásra.

Hogy tudom megkülönböztetni a kettőt?
Az aranyláz idején sok bányász gondolta, hogy meggazdagodott. Később azonban hatalmasat csalódtak, mert rájöttek, hogy nem aranyat találtak, hanem egy értéktelen ásványt, a piritet. A pirit úgy néz ki, mint az arany, csak éppen teljesen értéktelen. Úgy is hívják, "a bolondok aranya". Ahogy említettük, nem könnyű megkülönböztetni a fellángolást az igazi szerelemtől. Dr. Ray Short a könyvében ad néhány értékes tanácsot, hogyan ellenőrizheted, vajon az igazi szerelem valódi aranyára vagy csak a fellángolás "bolondok aranyára" leltél.

12-féle ilyen tanácsot nézünk meg, de előbb hadd jegyezzünk meg két dolgot! A pontok sorrendje nem fontos. Mindegyik egyformán értékes. Egyetlen tanács sem állhat egyedül. Mind a 12-féle tanácsot figyelembe kell venned.

1. Mi a vonzalmad alapja?

Fellángolás. Ha belebolondultál valakibe, az érdeklődésed leginkább a másik testére irányul. Egy csinos arc és egy jó alak vonzó, de megtévesztő is lehet. Olyan, mint az ajándék csomagolópapírja; nem árulja el, mi van belül. A testi szépség nem tart örökké. Dr. Short ezt írja. "A tucatnyi középiskolai összejövetel közül csak egyre emlékszem. »Fiúk – mondta a tanár ünnepélyesen. – Mielőtt a csinos arcáért vagy a szexis alakjáért elvesztek egy lányt, kérdezzétek meg magatoktól, hogyan fog kinézni harminc év múlva.« Ezen elgondolkodtam."

Igazi szerelem. Ha a szerelmed igazi, a szeretett személynek az egész személyisége érdekel. Persze, ott van a testi vonzalom izgalma is, de ez csak egy a sok közül.

Ha a szerelmed igazi, a szeretett személynek az egész személyisége érdekel.

2. Mi teszi vonzóvá a másikat?

Fellángolás. A fellángolásnál általában nagyon kevés vonzó tényező játszik szerepet, bár az nagyon befolyásolhat. Például, a kedves mosoly vagy a ringatózó járás.

Igazi szerelem. A másik tulajdonságjegyeinek összessége vonzó a számodra. A dolgokhoz való viszonyulása, a véleményalkotása is tetszik. Ez azért fontos, mert amikor a házasság kezdeti varázsa elmúlik, sokféle közös érdeklődési területre van szükségetek, hogy a házasságotok életben maradjon.

3. Hogy kezdődött?

Fellángolás. Gyorsan kezdődik. Nincs szerelem első látásra, csak Ahogy a dalokban éneklik, a szerelmesek tekintete találkozik egy zsúfolt teremben, fénypontok villannak fel, és egyszerűen tudják, hogy egymásnak teremtették őket. Valójában nem tudnak semmit, csak kellemes az első benyomás.

Igazi szerelem. Az igazi szerelem lassan kezdődik. Meg kell ismerned a másikat ahhoz, hogy igazán szerethesd, és ez hosszú időt vesz igénybe. A hosszú udvarlás sokkal jobb, mint a rövid. Jobb két-három év, mint néhány hónap. Három év? Négy év? Igen, a statisztikai adatok teljesen világosak ezen a területen. A legtöbb fiatal azonban még egy évig sem vár.

4. Mennyire állandó a vonzalmad?

Fellángolás. A fellángolás esetén az egymás iránti érdeklődésetek a forró és a hideg között váltakozik. Olyan gyorsan fejlődött ki a vonzalom, hogy satnya maradt a gyökérzet. Az egész kapcsolat sekélyes.

Igazi szerelem. Az érzelmetek inkább meleg és lágy, mint forró és hideg; és sokkal állandóbb, tartósabb is. Az igazi szerelem lassan nő, de a gyökere mélyre hatol.

5. Hogy hat a kapcsolat a személyiségedre?

Fellángolás. A fellángolástól szétszórt leszel. Kevésbé tudsz koncentrálni, és felelőtlenebb leszel. A romantikus érzésed irányít, egész nap álmodozol. Aki azt mondja, "Tudom, hogy van hibája, de nem számít semmi más, csak a szerelmünk", csak belebolondult valakibe. Ha összeházasodnak, rá fog jönni, hogy az a "valami más" igenis számít.

Igazi szerelem. Kihozza belőled a legjobb tulajdonságjegyeidet, jobb, nemesebb akarsz lenni. Egy valóban szerelmes fiú mondta a barátnőjéről. "Szeretem, és nemcsak azért, mert olyan csodálatos, hanem mert egyúttal arra is ösztönöz, hogy jobb ember legyek."

6. Hogy látjátok egymást?

Fellángolás. Az egész világ a másik körül forog. A más kapcsolatod értékét vesztette. Hajlamos vagy elhanyagolni a barátaidat és a családodat. Az is lehet, hogy csak és kizárólag ez az érzés számít. Azt hiszed, jogod van bármit megtenni ezért a csodálatos "szerelemért". Ahogy korábban mondtuk, a fellángolás általában nem tart sokáig, azonban gyakran életre szóló következménye lehet.

Igazi szerelem. A szeretett személy ebben az esetben is a legfontosabb a világon, de a családoddal és a barátaiddal való kapcsolatod továbbra is fontos a számodra.

Forrás: kifinet.hu
A legkeményebb csapdák 2/2. Vajon igaz szerelmet érzek? 2/2.


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hogy mondj nemet? 2/2.

Randizás, tisztán 2/2.

Az igaz szerelem több, mint érzés 1/2.


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!