ELHAGYTA PAKISZTÁNT ASIA BIBI

Asia Bibi egy keresztény asszony és édesanya, aki nyolc évet töltött halálsoron Pakisztánban, azonban mára már szabad nő.



Ügyvédje, Saif-ul Malook szerint az édesanya végre találkozhatott lányaival Kanadában. Wilson Chowdhry a pakisztáni keresztényeket támogató brit egyesülettől elmondta, hogy egy brit diplomatától kapott üzenetben is megerősítést nyert, hogy Asia "kint van". Bibi Pakisztánból történő távozását a helyi Bel- és Külügyminisztérium egy anonimitást kérő tisztviselője is megerősítette. Az Egyesült Államok Bevándorlási Osztálya üdvözölte Bibi szabadon engedését és nyilatkozatot tett közzé, amelyben elutasította az iszlám istenkáromlási törvényeket.

"Az Egyesült Államok örömmel értesült arról, hogy Asia Bibi biztonságban van és újra találkozhatott családjával. Az Egyesült Államok teljes egészében ellenzi az istenkáromlási törvények ilyen mértékű szigorát a világ bármely pontján, mivel az alapvető szabadságjogokat sért."

Bibi az elmúlt évben istenkáromlás vádjával került bíróság elé, majd Pakisztán Legfelsőbb Bírósága felmentette őt és megsemmisítette a 2009-es ítéletet. Bibit egy munkatársa vádolta meg azzal, hogy Asia megsértette az iszlám vallás alapítóját, Mohamedet.

Az istenkáromlás olyan bűncselekmény Pakisztánban,
amely halálbüntetéssel büntetendő.

Asia Bibi nyolc évet töltött halálsoron Pakisztánban, azonban mára már szabad nő


A radikális muszlimokat Pakisztánban felháborította a bíróság döntése, és azzal fenyegetőztek, hogy megölik Bibit. Több tízezer muszlim gyűlt össze az utcán a nő halálbüntetését követelve. Bibit végig testőrök vigyázták, amíg el nem menekült az országból.

Több pakisztáni vezető is volt, aki kiállt a nő mellett és támogatta Bibi ügyét, melynek esetenként súlyos következménye lett. 2011-ben meggyilkolták Salman Taseert, Punjab tartomány kormányzóját, mivel kiállt Bibi mellet, valamint kritizálta Pakisztán istenkáromlás törvényeinek szigorát, illetve az azokkal való visszaélést. Taseert saját testőre, Mumtaz Qadri lőtte le. Qadrit kivégezték tette miatt, de a radikális muszlimok hősként és mártírként ünnepelik Pakisztánban, sírját szentélyként látogatják. Szintén 2011-ben gyilkolták meg Shahbaz Bhattit, kisebbségvédelmi minisztert, aki szintúgy igazságot követelt Bibi számára.

Az iszlám országban a keresztények mindössze 1,6%-ban vannak jelen. Az 1990-es évek óta a keresztények jelentős részét valamilyen hamis vád alapján halálraítélték. 1990 óta legalább 65 embert öltek meg Pakisztánban keresztény hite miatt.