VISSZATARTOTT BIBLIAI SZÁLLÍTMÁNYOK

Hatalmas csodaként a szudáni kormány végül elvámolta a Port Szudánban, hat évig visszatartott Biblia szállítmányt.



Ismail Abdurahman Kenani tiszteletes, a szudáni Bibliai Társaság igazgatója elmondta, hogy a kikötői hatóságok rengeteg szállítmányt tartottak vissza az elmúlt időkben. Omar al-Bashir szudáni elnök 2012 óta folyamatosan keresztény ellenes intézkedéseket hoz, ezek közé tartozik a Biblia terjesztésének akadályozása is. A becslések szerint 2 millió keresztény szudáni nem jutott az elmúlt években arab nyelvű Bibliához.

"Tervezzük, hogy megrendelünk egy újabb szállítmányt, mivel még mindig nagy szükség van a Bibliára." - mondta Kenani. 2011 óta a kormányzati vámtisztviselők több arab nyelvű Biblia szállítmány elvámoltatását halasztották el Port Szudánban, mindenféle magyarázat nélkül. A kikötői hatóságok régóta nem adtak hivatalos magyarázatot a szállítmányok visszatartására. Egy ott dolgozó tisztviselő azt a tájékoztatást adta a Biblia Társaság vezetőjének, hogy azért nem adják ki a rakományokat részükre, mert azok mennyisége rendre meghaladja az egyszerre kiadható küldemények számára vonatkozó korlátot. Ebből is tisztán látszik, hogy a helyi bürokrácia szándékosan akadályokat gördít a társaság elé.

"Rá kellett jönnünk, hogy a szállítmányokhoz kapcsolódó dokumentumokat szándékosan rossz helyre küldte a kikötői hatóság egyik tisztje vagy eltüntette azokat. De nem adtuk fel a reményt, szüntelenül imádkoztunk és hittük, hogy az Úr egy nap csodát tesz." - mondta Kenani. És így is lett. Egy helyi gyülekezet vezetője számolt be arról, hogy szudáni kormány két hónapja, augusztus 7-én, váratlanul kiadta a szállítmányokat.

"Minden dolog Isten kezében van." - mondta Kenani.

A szudáni kormány végül elvámolta a hat évig visszatartott Biblia szállítmányt


Dél-Szudán 2011-es függetlenedését követően Bashir elnök úgy nyilatkozott, hogy az iszlám törvényeknek való megfelelés céljából szigorúbb intézkedéseket hoz a keresztényekkel szemben, és csak az iszlám kultúrát ismeri el és hagyja érvényesülni Szudán területén. Az egyházi vezetők szerint a szudáni hatóságok minden lehetséges eszközzel korlátozzák az egyházak működését azzal az indokkal, hogy keresztények nagyrésze elhagyta az országot a dél-szudáni függetlenedést követően, így már nincs szükség a kereszténység fenntartására az országban.

A szudáni Fejlesztési Miniszter 2013 áprilisában bejelentette, hogy új templomok építésére nem adnak ki már a jövőben engedélyt. Szudánban 2012-ben betiltották, hogy külföldi misszionáriusok bármilyen szolgálatot végezzenek az országban, a templomokat elkobozták, vagy lerombolták, a vezetőiket pedig zaklatják és letartóztatják, mondván, hogy semmi keresnivalója a kereszténységnek az országban.

Szudán 1983 és 2005 között folytatott fegyveres harcokat a dél-szudáni országokkal. 2011 júniusában, Dél-Szudán függetlenedése előtt egy hónappal a szudáni kormány egy újabb dél-szudáni lázadó csoportot mészárolt le kegyetlenül.

A keresztényekkel való bánásmód és az emberi jogok megsértése miatt 1999 óta Szudánt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma különösen kegyetlen, igazságtalan és törvénysértő országként tartja számon. Szudán a negyedik legveszélyesebb hely a keresztények számára a Nyitott Ajtók Szervezet 2018-as listája szerint.