BOCSÁSD MEG A MI VÉTKEINKET!

Felfigyeltünk-e arra, hogy Jézus mindössze egyetlen utalást tesz a mintaimára? Máté evangéliumában, amikor az imádkozásra vonatkozó tanítást befejezi, ezzel egészíti ki:

"Mert ha megbocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, megbocsát néktek is a ti mennyei Atyátok. Ha pedig meg nem bocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket." (Mt 6:14-15)Krisztus a mintaimának pontosan a közepén utal a vertikális-horizontális kapcsolatra, azaz az Isten iránti és az emberek iránti viszonyulásunkra. Akkor tehát valóban tanácsos lenne Jézus kérését megfogadnunk! Krisztus vajon üzletkötésről beszél? Ha megbocsátunk egymásnak, nem lesz keserűség, méltánytalanság, nem fog sor kerülni a tévedések minduntalan történő felemlítésére, és nekünk is majd minden megbocsáttatik? Ezt mondja Isten? Ez az evangélium?

Nem, nem így jutunk el a megbocsátásig. A megváltás nem cselekedeteink alapján fog megtörténni. Az evangélium inkább azt mondja, hogy járuljunk Istenhez úgy, amint vagyunk, és Ő meg fog bocsátani nekünk. Viszont Isten azt is mondja:

"mivel megbocsátottam nektek, most már ti is bocsássatok meg egymásnak."

Ha mi nem tudunk egymásnak megbocsátani, Isten sem tud megbocsátani nekünk


De ha nem is a cselekedetek által üdvözülünk, viszont továbbra is engedetlenek maradunk, megbocsátás nem lesz számunkra. A megbocsátás hit által történik. Választhatjuk azt, hogy megbocsátunk, miután megsebeztek bennünket. Lehet, hogy nem tudjuk elfelejteni a történteket, de mondhatjuk: Istenem, megbocsátok a kegyelmed segítségével! Tegyük meg tudatosan ezt a lépést, és ennek köszönhetően

Isten kegyelme kiárad ránk.

Amikor elfogadjuk a megbocsátást, Isten kegyelme automatikusan működésbe lép. Mindenekelőtt hinnünk kell, hogy Isten segítséget fog nyújtani a megbocsátásban.

"Boldogok az irgalmasok: mert ők irgalmasságot nyernek." (Mt 5:7)

Ha mi nem tudunk egymásnak megbocsátani, Isten sem tud megbocsátani nekünk, mert szívünk nem nyílt meg a bűnbocsánat gyakorlására és elfogadására. Ez nagyon komoly dolog. Hogy meg tudjuk tenni, a bennünk működő kegyelem csodájára van szükség!

Doug Batchelor Teach Us to Pray című könyve alapján
Add meg nékünk ma! És ne vígy minket a kísértésbe!


Ezeket is ajánljuk


# Hit-bizalom # Tanitsima # Archívum

Egy magasabb akarat

Bevezető tanulmányba

Szabadíts meg a gonosztól!