ÉS NE VÍGY MINKET A KÍSÉRTÉSBE!

Ez az a kérés, amit leginkább félreértelmezünk. Első olvasásra úgy tűnik, hogy azt kérjük Istentől, ne kísértsen meg bennünket. Szinte mintha azt kérnénk: Drága Istenünk, tudjuk, hogy nem akarsz megkísérteni bennünket. De ha nem kérnénk, lehet, hogy megkísértenél. Ez igen gyenge magyarázat.Jakab levelében olvashatjuk: "Senki se mondja, mikor kísértetik: Az Istentől kísértetem: mert az Isten gonoszsággal nem kísérthető, Ő maga pedig senkit sem kísért." (Jk 1:13)

Nem azért könyörgünk: Uram, kérlek, ne kísérts! Mit is jelent igazán ez a kérés? Nos, mivel a kísértés ösztönösen vonz bennünket, Istent arra kérjük, ne engedje, hogy megkísértessünk. Pontosabb fordításban ez így hangzik: "Vedd el tőlünk a megkísértésre való fogékonyságot!"

Kell ezért imádkoznunk? Pontosan. Állandóan hajlamosak vagyunk kardélen táncolni, elmenni a végsőkig. Az egyik lelkész így magyarázta: "amikor az Úr azt mondja, hogy kerüljük a kísértést, hajlamosak vagyunk úgy tenni ezt, hogy miközben nagy nehezen elfordulunk tőle, mégis abban reménykedünk, hogy velünk marad. Ez egy bizonyos gravitációs erő a szívünkben, mely a bűn felé vonz. Könyörögnünk kell Istenhez, hogy segítsen ellenállni ennek az erőnek."

Egy bizonyos gravitációs erő a szívünkben, mely a bűn felé vonz


Sátánnak tetszik ez a nehézkes elfordulás, mert az apró kompromisszumokba már könnyebben bele tud kapaszkodni. Aldrich Ames, az elítélt kém elmesélte bukása történetét: az nem úgy volt, hogy egy nap, ahogy felébredt, elhatározta, kém szeretne lenni, pénzért ki akar szolgáltatni mindent az oroszoknak. Nem.

Egy nap minden különösebb célzat nélkül találkozott egy orosszal, aki ezzel a kéréssel fordult hozzá: Tudna adni egy telefonkönyvet? Sok pénzt fizetnék érte. A kezdet csak egy telefonkönyv volt, de apránként egyre több és több dolgot adott át, majd végül atomtitkokat szolgáltatott ki. Így működik a Gonosz, a megkísértés során így használja fel az apró megalkuvásokat. Dávid király házasságtörést követett el Bethsabéval, meggyilkoltatta Uriást, és hazudott az embereinek is. Mindez egy véletlen, de megszűnni nem tudó, vágyteli pillantással kezdődött.

Könyörögni kell Istenünkhöz, hogy fordítson el a kis dolgoktól, mert azokból óriási formátumú esemény nőhet ki.

Doug Batchelor Teach Us to Pray című könyve alapján
Bocsásd meg a mi vétkeinket Szabadíts meg minket a gonosztól!


Ezeket is ajánljuk


# Hit-bizalom # Tanitsima # Archívum

Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség

Jöjjön el a te országod!

Legyen meg a te akaratod!