ISMERHETJÜK-E ISTENT?

"Akit tehát ti ismeretlenül tiszteltek, én azt hirdetem nektek." (ApCsel 17,23)Képzeld el egy percre, hogy bevezetnek egy helyiségbe, mondjuk egy dolgozószobába, ahol korábban még soha nem voltál. Amint körülnézel, lesz néhány dolog, amit felismersz: például a székben abszolút biztos leszel, hogy az egy szék, és tudhatod, hogy mire való. De lesznek olyan tárgyak is, amelyeket ismersz ugyan - mondjuk a számítógépet-, de azt, hogy a dolgozószoba tulajdonosa mire használja, nem tudod. Tippelhetnél, és megtörténhet, hogy eltalálnád, de az is lehet, hogy nem.

Ha csukva volna a szemed, amikor bevezetnek, kevésbé tudhatnád biztosan, hogy mi van a teremben, de körbetapogatózhatnál, és miközben ide-oda ütődsz és megsérülsz, szereznél némi információt a bútorokról, és végül lenne valami halvány sejtelmed arról, hogy mire használják őket. Talán képes lennél ezt-azt megfejteni - vagy kitalálni - a dolgozószoba tulajdonosának személyével kapcsolatosan is.

De nehéz lenne bármiről is valami bizonyosat állítanod.

Még ha ilyen kigyógyíthatatlanul vallásos is az ember, biztosak lehetünk-e bármiben is Istennel kapcsolatban? Végtére is olyan sok vallás létezik, és mindegyik azt gondolja magáról, hogy ő az igazi. Vajon sorsunkra hagyattunk, hogy csak bolyongjunk és tapogatózzunk a sötétben?

Isten kijelentése Jézusban érte el a tetőpontját


Pál tudta, hogy az athéni görög bölcselők ezzel a kérdéssel küzdenek. Ez volt az egyik oka annak, hogy oltárt emeltek az ismeretlen istennek - arra az esetre, ha minden feltételezésük helytelen lenne. Pál arról beszélt nekik, hogy létezik egy jobb út is, egy olyan út, amelyen járva megbizonyosodhatnak Istenről. És arról, hogy hihetnek abban az igazságban, amelyet ő hirdet. De honnan tudta Pál, hogy mi az igazság? Mint bárki más, ő is a teremtett világból tudott arról, hogy van Isten.

"Az egek hirdetik Isten dicsőségét."

A világegyetem nem létezhet "csak úgy": annyira bonyolult a szerkezete, hogy kell hogy legyen tervezője. (Erről később még bővebben is lesz szó.) Ám ha csak ennyit tud, azzal még nem sokat segíthetett volna a görögökön vagy rajtunk. Pál azonban zsidó is volt, és Isten már kétezer évvel korábban kijelentette (vagyis ismertté tette) magát a zsidó nép előtt. Az Ószövetségben találjuk leírva a kijelentést; az előbbi hasonlatra gondolva: olyan ez, mintha a dolgozószoba tulajdonosa elbeszélné nekünk vakságunkban, hogy milyen bútorok vannak a szobában, és melyik mire való. Isten kijelentése Jézusban érte el a tetőpontját.

Amikor az angyalok bejelentették Jézus születését, "Úr Krisztusnak" hívták őt, és az "Úr" megnevezéssel a zsidók Isteme utaltak. Mózessel ellentétben, aki Isten törvényét adta a népnek évszázadokkal korábban,

Jézus tele kegyelemmel és igazsággal jött közénk.

Ez azt jelenti, hogy Ő nem csupán azért jött, hogy elmondja az igazságot Istenről, hanem azért is, hogy kinyilvánítsa a világ felé Isten kegyelmét - az ő jóságát amelyet a világ nem érdemel. Jézus által Isten tovább meséli nekünk, hogy mi is van a dolgozószobában, de úgy, hogy Jézus a villanyt is felkapcsolta, és bemutatott minket a dolgozószoba tulajdonosának, s ezáltal már sokkal teljesebben ismerhetjük az igazságot. Jézus azt mondta, hogy

"én vagyok az út, az igazság és az élet, senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam".

Gary Benford azonos című könyve alapján
Közel van Isten? Honnan származik a világ?


Ezeket is ajánljuk


# Hit-bizalom # Tapintsatok # Archívum

Van-e cél?

Milyen az Isten?

Hogyan lehetünk biztosak ebben?