CSODÁLATOS DOWN-SZINDRÓMÁSOK

A Down-szindrómások pontosan ugyanolyan sokfélék, mint minden ember, ám egy dolog biztos: ha megfelelő figyelmet, segítséget és támogatást kapnak, a Downos babák is szinte bármit elérhetnek. Akárcsak egészséges társaik.Az éltanuló
Megan McCormick az első olyan Down-szindrómás ember, aki kitüntetéssel végezte el a főiskolát. Jelenleg épp egyetemi tanulmányain dolgozik – ha végzet,t speciális igényű gyerekeket szeretne tanítani, hogy bebizonyítsa nekik: semmi sem lehetetlen. Szülei szerint, akiknek ő a hatodik gyermeke, nincs itt semmi titok, ők mindig pontosan azt várták el a lányuktól, mint az összes testvérétől.

"Soha nem a korlátokat néztük, hanem azt, milyen sok dologra képes. Ha pedig nem tudott valamit, megkerestük együtt a megoldást! Csak a kórházban estünk kicsit kétségbe, de akkor odajött hozzánk a szülésznő és azt mondta: 'Miért olyan idegesek? Van már gyerekük, nem? Akkor tudják, hogyan kell felnevelni.' És igaza volt. Downos gyereket nevelni pont olyan volt, mint az összes többit. Csak még csodálatosabb."

A hegymászó
Eli Reimer az első Down-szindrómás tinédzser, aki tíz napos megfeszített menet után elérte a Mount Everest 5400 kilométeres magasságban fekvő alaptáborát. Erre a teljesítményre közel egy éven át készült édesapjával együtt, aki azt akarta bizonyítani, hogy a fiának nemcsak a fizikai ereje, de a nem kis kihívást igénylő koncentrálási képessége is megvan ehhez a feladathoz. Mióta visszatért, Eli a helyi középiskola sztárja, ráadásul tettével közel 100 ezer dollárnyi adományt gyűjtött egy sérülteket támogató alapítványnak.

A polgármester
Darragh McKenna az Írországban található Borrisokane nevű település polgármestere lett. A választási kampány során mind az öt induló jelöltnek az volt a feladata, hogy pénzt gyűjtsenek a város játszóterének és kis erdejének felújítására. Az öt jelölt összesen 45 ezer Fontot gyűjtött össze – ebből Darragh személyesen 22 500-at. Rengeteg jótékonysági műsort szervezett, és személyesen látogatta meg a szavazóit. Nem csoda, hogy mindenki bízik benne, hiszen már korábban is ismerte a többség, mert a 31 éves férfi évek óta jól menő kocsmát üzemeltet a városban, és hétszer szerzett aranyérmet a paralimpiai játékokon. Neki ezért könnyű elhinni: mindenre képes.

A szépséges modell
Valentina Guerrero alig tíz hónapos volt, amikor életében először címlapra került, méghozzá rögtön a People magazinéra. Persze nemcsak saját szépségének köszönhette a sikert. Édesanyja híres tévés műsorvezető Amerikában, aki a lánya születése utáni első sokkot kiheverve elhatározta, mindent megtesz, hogy megváltoztassa az emberek előítéleteit a Down-szindrómás emberek iránt. Facebook-oldalt hozott létre a lányának, ott mesélt arról, hogyan fejlődik és milyen szép.

Itt figyelt fel a kislányra egy spanyol divattervezőnő, aki kiválasztotta a a csöppséget egy új fürdőruhamárka arcának. Ő került a katalógus címlapjára, és még a divatshow-ban is szerepelt, igaz, zsenge kora miatt ölben vitték körbe. A gyönyörű kislány azóta hároméves lett, keresett fotómodell, és saját ruhamárkája is van, amelynek jellegzetessége, hogy minden egyes darabján szerepel a szív minta.

Az úszóbajnok
Dr. Karen Graffney az első Down-szindrómás, aki átúszta a La Manche csatornát és az amerikai Tahoe tavat, utóbbi teljesítményéről dokumentumfilm is készült. Nem volt egyszerű dolga, és nem a Down-szindróma jelentette számára a legnagyobb kihívást, inkább az extrém hideg víz és a tény, hogy bal lába születése óta sérült, és egyik lábával se tud megfelelően rúgni, így az úszáshoz minden erejét a felsőtestéből kell összehoznia.

Szülei éppen lábai erősítésére vitték el úszni, és ez olyan jól sikerült, hogy érettségi után sportösztöndíjjal jutott be a Portlandi Egyetemre, ahol főiskolai végzettséget szerzett, ám eredményeit és erőfeszítéseit az intézmény díszdoktori fokozattal honorálta. Ő az egyik leghíresebb és legelismertebb Down szindrómás ember Amerikában, akinek saját alapítványa van, amely minden évben több tucatnyi fogyatékos embert segít.

Nemrég járta be az internetet egy csodálatosan szép videó, melyben Down szindrómás gyerekek mesélnek egy Downos babával várandós leendő anyukának. Csodálatos és felemelő videó, mindenképpen érdemes megnézni:

A nicelife.hu csak beágyazási kódokat használ fel, amelyek külső videó portálokon feltöltött tartalmakra mutatnak. Oldalunk a hozzáférhetővé tett tartalmakat jogilag nem ellenőrzi, és nem keres olyan tényeket vagy körülményeket, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak.


Ezeket is ajánljuk


# Elgondolkodtató # Archívum

10 tanács az önfeláldozó orvostól

A halász és a piackutató

A tükör