AZ ELSŐ HÁZAS DOWN-SZINDRÓMÁVAL ÉLŐ PÁR

Jónéhány akadályt legyőzve, több mint 28 évvel ezelőtt házasodott össze az első olyan pár, amelynek mindkettő tagja Down-szindrómás. Azóta is boldogok és szerelmesek!

Amikor Maryanne és Tommy izgatottan eldöntötték, hogy összeházasodnak, sokan örömmel és szeretettel fogadták a hírt, azonban sok kritikát is kaptak, leginkább olyanoktól, akiket alig ismertek. De a legfontosabb talán az volt, hogy családjaik támogatták döntésüket. Lindi Newman, Maryanne nővére azóta is példaértékűnek nevezi a pár kapcsolatát, és biztos benne, hogy sikeres házasságuk alapja a szerelem.

"Szeretettel bármi lehetséges, senkit sem szabad bekorlátozni, függetlenül attól,
hogy mi veszi körül, milyen körülmények között van!" - mondta Lindi.

Lindi nem csupán szóban támogatja a párt, hanem egy olyan Facebook oldalt is működtet, ahol Maryanne és Tommy házasságának csodálatos és felemelő pillanatait osztja meg, ünnepelve azt a szerelmet, ami közöttük van!

Tommy és Maryanne 1990-ben találkoztak a fogyatékkal élők képzési központjában, és rájöttek, hogy egyszerű munkatársaknál jobban vonzódnak egymáshoz. 18 hónap elteltével Tommy feltette a "nagy kérdést". Maryanne édesanyja, Linda, segített Tommy-nak a gyűrű megvásárlásában, együtt mentek az ékszerüzletbe, hogy kiválasszák a megfelelő ékszert! "Aznap, amikor Maryanne először találkozott Tommy-val, a szokásosnál sokkal nagyobb mosollyal tért haza. Nem tudta abbahagyni a fiúról való beszédet, majd pár hét elteltével megkérdezte családját, hogy elhívhatja-e őt vacsorára." – mesélte Maryanne nővére.

Annak ellenére, hogy Maryanne anyja és nővére jóváhagyta a házasságot, voltak, akik nem támogatták azt. Valójában "sokan még azért is kritizálták Lindat, hogy miért engedte meg a fiataloknak, hogy randizzanak. Azt mondták, hogy ez a kapcsolat hosszútávon nem működhet és nem hitték, hogy a Down-szindrómás emberek is élhetnek kapcsolatban, komoly kapcsolatban pedig pláne nem!"

Mások véleményétől függetlenül Maryanne és Tommy nap, mint nap rácáfolnak kritikusaikra, egymás iránti szeretetükkel. Miután több mint 28 éve boldog házaságban élnek, a pár bebizonyította, hogy szeretetük valódi, mely kiáll minden próbát.

Jónéhány akadályt legyőzve, több mint 28 évvel ezelőtt házasodott össze az első olyan pár, amelynek mindkettő tagja Down-szindrómás.

Maryanne nővére hozzátette, hogy a pár reményt ad a többi Down-szindrómával élő számára, mivel a legtöbb ember úgy véli, hogy a fogyatékkal élőknek nem kellene házasodniuk. "Amikor az utcán kézenfogva sétálnak, példát mutatnak. Teljes szívükből szeretik egymást, és nagyon őszinték egymáshoz." - tette hozzá Lindi.

Amikor az esküvőjükről kérdezik Maryanne-t, mindig azt válaszolja: "életem legszebb napja". Azt is hozzáteszi, hogy megdöbbent, amikor Tommy megkérte a kezét, "de nem kellett sokat gondolkodnom: rögtön "igen"-t mondtam."- mondja Maryanne. "Tommy és én ritkán vitatkozunk. Nagyon szeretem a férjem. Ő a legjobb barátom!" - tette hozzá Maryanne elpirulva.

A Down-szindrómában élőket egyre jobban befogadja a társadalom, azonban sokan vannak, akik továbbra is azt gondolják, hogy ezeket az embereket korlátozni kell a mindennapjaikban. Tommy és Maryanne kapcsolata megmutatja, hogy igenis képesek ugyanarra a hétköznapi életvitelre, mint mindenki más.

Sajnos a világ számos pontján arra ösztönzik az anyákat, hogy szakítsák meg terhességüket, amennyiben Down-szindrómával diagnosztizálják magzatukat. Jelenleg az Egyesült Államok számos államában betiltották a terhességmegszakítást, amennyiben az a magzat fogyatékossága miatt történne, azonban más országok ettől még távol vannak. Izland például büszkén hirdeti, hogy minden Down-szindrómás magzat esetén megszakítják a terhességet, így gyakorlatilag az országukban "felszámolták" a Down-szindrómát.

A helyzet az, hogy ezzel nem a fogyatékosságot "tüntették el", hanem a fogyatékkal élő babákat gyilkolták meg. Dánia szintén ugyanilyen abortusz szabályozással "büszkélkedhet". Ez a tendencia söpör most végig világszerte. Ausztrália, Hollandia, szintén ezt az álláspontot képviseli! Egyre több országban terjed az a téves felfogás, hogy a fogyatékkal élő magzat meggyilkolásával a fogyatékosság megszüntethetővé válik!

"Ausztráliában a pozitív Down-szindróma eredmény esetén azonnali abortuszt javasolnak. Hollandiában azt mondják, hogy ilyen helyzetben a nőknek 'erkölcsi kötelességük' az abortusz elvégzése. Nagyon sokszor használják ki a nők kiszolgáltatott helyzetét és nyomást gyakorolnak rájuk, sugallva, hogy az abortusz az egyetlen jó döntés."- mondja Cassy Fiano az "Életért" mozgalom egy tagja.

Nincs olyan, amit a Down-szindrómások ne tudnának elérni, ha az emberek bíznak bennük! Rengeteg híres és fontos Down-szindrómával élő van!

Maryanne és Tommy példaként szolgál mindenki számára. Megmutatják, hogy nemcsak hogy minden gyermek megérdemli az élet megtapasztalását, hanem olyan dolgokat is elérhetnek, amelyeket bárki megtehet, például házasodhatnak!

A világ legidősebb hölgye Istenről

Rendőrért imádkozó fiatal

Jen, a lábak nélküli tehetség