A DOWN-SZINDRÓMÁS TINÉDZSER HŐSTETTE

Lazio, Olaszország, 2017 augusztus 25. A 17 éves down-szindrómás fiú egy hőssé vált, miután megmentett egy kislányt a vízbe fulladástól.

Valerio Catoia és családja Sabaudia épp a tengerparton voltak július 12-én, amikor egy 10 és egy 14 éves lány kisodródott a tengerbe. Nem volt sok esélyük az áramlatokkal szemben, amelyek az egyiküket még messzebb is sodorták. Segítségért kiáltottak.

"A kisebbik lány elkezdett süllyedni, aztan újból felbukkant," írja a Republic. Valerio "ösztönösen" ugrott utána a vízbe. Valerio édesapja szintén hallotta a kiáltásokat és ő is azonnal cselekedni kezdett. A két hős még az életmentők beavatkozása előtt elérte a lányokat, akik a víz felszínen maradással küzdöttek.

Mialatt az apa segítette a nagyobbik lányt, Valerio elérte a kisebbiket, és a karjában tartva biztonságban a partra úszott vele. A mentés híre hamar elterjedt és Valerio nemzeti hőssé vált. Az olasz állampolgárok nem csak elfogadták a down-szindrómás tinédzsert, de méginkább büszkék voltak rá.

Az olasz sportminiszter, Luca Lotti, és a hős, Valerio.

Az olasz sportminiszter, Luca Lotti, Valeriot bátorságáért Olaszország Szolidaritási Bajnokaként nevezte ki. Valerio tiszteletére ott volt még a díjátadón az olasz Paralimpia Bizottság elnöke Luca Pancalli, valamint az olimpiai versenyző Stefano Battistelli is.

Matteo Renzi korábbi miniszterelnök azt mondta a Down-szindrómás tinédzsernek, hogy egész Olaszország büszke lehet arra, hogy olyan lakosa van, mint ő.

Valerio imádja a vízet. Három éves kora óta úszik. A szülei azért kezdték el hordani úszni olyan fiatalon, hogy jobban fejlődjenek az izmai és a koordinációja is. Ennek eredményeként, Valerio versenyzővé vált, és résztvevője a paralimpiának is. A képességei és nem a fogyatékossága határozza őt meg - és ez az amivel megmentett egy kislányt is a fulladástól.

A nemzeti imádat ellenére Valerio azt állítja, hogy semmit sem változott. Visszatért a felderítő tevékenységeihez és már izgatottan várta az iskola kezdést is. Azt mondja azonban, hogy úgy tűnik, hogy az emberek körülötte megváltoztak.

Két nap alatt 50 embert vezetett Jézushoz

Egy atléta története

Roddie Edmonds, a hős