A DOWN-SZINDRÓMÁS TINÉDZSER HŐSTETTE

Lazio, Olaszország, 2017 augusztus 25. A 17 éves down-szindrómás fiú egy hőssé vált, miután megmentett egy kislányt a vízbe fulladástól.Valerio Catoia és családja Sabaudia épp a tengerparton voltak július 12-én, amikor egy 10 és egy 14 éves lány kisodródott a tengerbe. Nem volt sok esélyük az áramlatokkal szemben, amelyek az egyiküket még messzebb is sodorták. Segítségért kiáltottak.

"A kisebbik lány elkezdett süllyedni, aztan újból felbukkant," írja a Republic. Valerio "ösztönösen" ugrott utána a vízbe. Valerio édesapja szintén hallotta a kiáltásokat és ő is azonnal cselekedni kezdett. A két hős még az életmentők beavatkozása előtt elérte a lányokat, akik a víz felszínen maradással küzdöttek.

Mialatt az apa segítette a nagyobbik lányt, Valerio elérte a kisebbiket, és a karjában tartva biztonságban a partra úszott vele. A mentés híre hamar elterjedt és Valerio nemzeti hőssé vált. Az olasz állampolgárok nem csak elfogadták a down-szindrómás tinédzsert, de méginkább büszkék voltak rá.

Az olasz sportminiszter, Luca Lotti, és a hős, Valerio.

Az olasz sportminiszter, Luca Lotti, Valeriot bátorságáért Olaszország Szolidaritási Bajnokaként nevezte ki. Valerio tiszteletére ott volt még a díjátadón az olasz Paralimpia Bizottság elnöke Luca Pancalli, valamint az olimpiai versenyző Stefano Battistelli is.

Matteo Renzi korábbi miniszterelnök azt mondta a Down-szindrómás tinédzsernek, hogy egész Olaszország büszke lehet arra, hogy olyan lakosa van, mint ő.

Valerio imádja a vízet. Három éves kora óta úszik. A szülei azért kezdték el hordani úszni olyan fiatalon, hogy jobban fejlődjenek az izmai és a koordinációja is. Ennek eredményeként, Valerio versenyzővé vált, és résztvevője a paralimpiának is. A képességei és nem a fogyatékossága határozza őt meg - és ez az amivel megmentett egy kislányt is a fulladástól.

A nemzeti imádat ellenére Valerio azt állítja, hogy semmit sem változott. Visszatért a felderítő tevékenységeihez és már izgatottan várta az iskola kezdést is. Azt mondja azonban, hogy úgy tűnik, hogy az emberek körülötte megváltoztak.


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rendőrért imádkozó fiatal

7 éves, játékgyűjtést tart

A megkínzott cseh keresztény missziója


Szólj hozzá!