A MEGKÍNZOTT CSEH KERESZTÉNY MISSZIÓJA

Kémkedés vádjával, 14 hónap börtönbüntetésre ítélték Petr Jasek cseh misszionáriust Szudánban, ahol cellatársai kínzásait is el kellett viselnie. De Jézus természetfölötti békességgel árasztotta el fogsága alatt, és bátor bizonyságtevővé vált, ezzel sokakat megnyerve Krisztusnak.

A Mártírok Hangja (VOM) afrikai minisztériumának regionális igazgatójaként, Jasek Szudánba utazott, hogy feljegyezzen a keresztényüldözésről, amely a kormány és a felkelők között zajlott a Nubah-hegységben. 2015. decemberében a szudáni rendőrség őrizetbe vette Khartum repülőterén. A bevándorlásért felelős személyzet megtalálta nála a biztonsági okokból magánál tartott útlevél másolatát, amely azonnali letartóztatásához és szabadságvesztéséhez vezetett.

"Hajnali fél 2 körül vezettek egy cellához – mesélte a VOM-nak. A cella túlzsúfolt volt, a padló telve volt emberekkel. Össze kellett húzódniuk, hogy számomra is akadjon egy kis hely a padlón." Szegényes állapotok uralkodtak. "Nem volt takaróm, két váltó felső, egy váltó nadrág, fogkefe, fogkrém és szappan; ez volt mindenem." A börtönőrök sem takarót sem matracot nem adtak neki, mondván ő Csehországból jött, így hozzá van szokva a hideghez.

Reggel fél 6-kor az iszlám imádságra való hívás ébresztette. Mind a 6 cellatársa elkezdett buzgón imádkozni. "Mutattak egy helyet a hátuk mögött, ahol állnom kellett, míg ők imádkoztak. A szabály az volt, hogy nekem, mint kereszténynek, a hátuk mögött kellett állnom, hogy ima közben ne nézzenek rám." Az imádság után felfedték magukat, mint a DAESH, ami arabul az ISIS rövidítése.

Az összes cellatársa ISIS katona volt!

"Két nappal később nyíltan elkezdtek kínozni és ütlegelni, számos alkalommal ököllel ütötték az arcomat. Mocskos disznónak vagy mocskos patkánynak neveztek." Az ISIS tagok egyike ordítva parancsolta: "Gyere ide, te mocskos disznó!" "Először úgy döntöttem, hogy nem fogok reagálni ezekre a gúny nevekre és amikor így tettem egy farúddal ütöttek meg, amit a padló tisztítására használt seprűből csavartak ki.

Jaseknek ütötték a fejét, vállait, ujjait vagy gyomorba, hátba rúgták csizmáikkal. "Abban az időben tényleg az Úr Jézusra gondoltam, miken kellett keresztül mennie, amikor elfogták, Őt is farúddal ütötték, kigúnyolták, megpofozták. Az ő szolgájukká váltam" – mondta a VOM-nak. "Mostam a ruháikat, edényeiket és a csupasz kezemmel takarítottam a WC-t. Ők csak gúnyt űztek belőlem. Én pedig nem álltam ellen. Tisztán láttam az Úr Jézust és, hogy miket szenvedett el értünk."

40 embert vezetett Krisztushoz az ISIS által fogva tartott és megkínzott keresztény misszionárius.

"Aztán Jézustól kaptam valamit, ami bámulatos és váratlan volt a körülményeket figyelembe véve. Csodálatos békességet kaptam és meglepően, amikor fizikailag bántalmaztak, akkor tapasztaltam meg a legnagyobb békességet a börtönben eltöltött 14 és fél hónap alatt. Amikor ütöttek még imádkozni is tudtam a családtagjaimért, más börtöntársakért, nem olyan hatással volt rám, mint azelőtt, mert békességem volt az Úrtól a fizikai bántalmazások közben."

Mikor Jasek elkezdte felemelni és dicsőíteni az Úr nevét miközben verték, ez még dühösebbé tette őket. "Úgy döntöttek még ennél is durvábban kínoznak meg. Végül is, úgy döntöttek, hogy vízkúrát alkalmaznak. Ez a kínzásnak egy olyan módszere, amikor a személy a hátán fekszik, a száját befogják és vizet öntenek rá, ami olyan érzést kelt, hogy mindjárt megfulladsz."

A szudáni börtönőrök nem léptek közbe, hogy megakadályozzák Jasek kínzását, mert meg voltak félemlítve az ISIS tagjai által. "Azt gondolták, hogyha ezek az iszlamisták szabadulnak, bosszút állnak rajtuk."

Jasek nem tudott hozzájutni a Bibliájához a fogsága alatt, úgyhogy azokon az írásokon elmélkedett, amiket még fiatal korában tanult meg. "Szó szerint kértem az Urat, hogy tartsa meg a józan eszemet, hogy ne veszítsem el ez alatt a szituáció alatt. – mondta Jasek. A Szentlélek emlékeztetett néhány Igére, amiket kívülről megtanultam. Ez elég volt nekem, elég erőt adott ahhoz, hogy mindennap tudjak imádkozni." – mesélte a VOM-nak. Eszébe jutott Jézus tanítása,

hogy szeressük ellenségeinket.

Késő éjszaka meglepetten hallotta zokogni bántalmazóit, amikor nem tudtak aludni. "Sírtak. Nekik is hiányzott a családjuk. Ők is Isten segítségéért kiáltottak" – számolt be. "Ez megkönnyítette, hogy tovább imádkozzam értük. Imádkoztam a börtön társakért, a vallatókért, a börtönőrökért, az ügyészekért és a bírókért, hogy az Úr nyilatkoztassa ki magát nekik, mint Úr, Megmentő és Isten." Meglepően, az egyik börtönőr beavatkozott, hogy megakadályozza a vízkúrát. Jasek elmondta, hogy érezte, az Úr használta arra, hogy kivezesse őt a cellából.

"Később elmondtam az őrnek, hogy megmentette az életemet és jó barátokká váltunk. – mesélte Jasek. Megadtam az email címemet és hirdetni kezdtem neki az Evangéliumot. Nagyon lelkes volt. Mondtam neki, ha valaha eljut Európába, szívesen látjuk az otthonunkban."

Jaseket áthelyezték egy másik cellába ahol a körülmények még rosszabbak voltak. "Összevoltunk préselve egy kis helyen 15-en, 5 és fél méteren. Néha 40-en is voltunk. Ebben a helyzetben képes voltam 40 eritreai menekültet Krisztushoz vezetni – mondta – ez olyan volt számomra, mint egy új kinyilatkoztatás. Bátran és nyíltan kezdtem az Evangéliumot hirdetni a fogvatartottaknak. Később emiatt újra magánzárkába zártak.

Rövidesen, miután a magánzárkába került, a Cseh konzuli tisztviselők be tudtak vinni neki egy Bibliát. "Nem volt semmi más dolgom, csak olvasni a Bibliát egész álló nap. De nem tudtam egésznap olvasni csak addig, amíg világos volt, ami körülbelül reggel 8-tól délután fél 5-ig tartott. Állva a rácsnál olvastam, ahova elért a fény. Éheztem a Szentírásra. Három hét alatt elolvastam a Teremtéstől a Jelenések könyvéig." Jasek megjegyezte, hogy egy új, mélyreható értelmet nyert számára a Szentírás.

Végül a magánzárkából áthelyezték egy nagyobb börtönbe, ami 10.000 ember befogadására volt alkalmas. "A zárkából egy olyan cellába kerültem, ahol cellánként körülbelül 100 ember volt. – magyarázta – Össze voltunk zsúfolva. 75 ágy volt benne. Csak 75-nek volt ágya a többi 25-nek a földön kellett feküdnie."

Hihetetlen módon, az őrök az új börtönben, megengedték neki és két bebörtönzött szudáni pásztornak, hogy Istentiszteleteket tartsanak.

"Az első nap, amikor a kápolnába mentem, hogy olvassam a Szentírást, megkértek, hogy prédikáljak. Egyszer, néha kétszer prédikáltam egy héten. – mondta Jasek – Természetesen, megfigyelés alatt voltunk és jelentették azt, hogy miről tanítunk. A két másik pásztorral tudtuk, hogy rosszabb már nem történhet velünk.
A börtönben való prédikálás lehetővé tette Jasek és a két szudáni pásztor számára, hogy a reményvesztett embereknek bizonyságot tegyenek.

Ezek az emberek igazi bűnözők voltak – gyilkosok, nemi erőszakot elkövetők, tolvajok, drog dílerek. "Csodálatos időszak volt. – mesélte Jasek. Nyitottak voltak a tanításainkra. Mi csak az Evangéliumról beszéltünk. Csodálatos volt látni a változást azokban az emberekben, akik átadták Krisztusnak az életüket."

2017. februárjában, elnöki kegyelmet kapott így a szudáni elnök Umar al-Bashir elrendelte azonnali szabadon bocsátását. 2017. február 26-án tért vissza Csehországba. Az idő alatt, amikor Jaseket bántalmazták a dzsihádisták a börtönben, felesége otthon pont egy Biblia tanulmányozáson vett részt, és az előadó félbeszakította az alkalmat azért, hogy imádkozzanak Jasekért, azért a helyzetért amiben éppen most van.

"Abbahagyták az olvasást és elkezdtek imádkozni, hogy az Úr legyen jelen abban a helyzetben" – mondta Jasek. "Amikor hazatértem, rádöbbentem, hogy ez pontosan akkor volt, amikor az iszlámisták előtt térdeltem, akik ütlegeltek. Mégis természetfeletti békét tapasztaltam meg. "4 napra jöttem Szudánba, de 445 napot töltöttem ott – mondta a VOM-nak. Mikor a nehézségekre gondolunk és látjuk, hogy az Úr miket volt képes tenni rajtunk keresztül, mi mást mondhatnánk, mint hogy az Úr útjai sokkal jobbak a mi útjainknál."

"Pál apostol szavaiból tudjuk, hogy mindenki, aki istenfélő életet akar élni Jézus Krisztusban, üldözötté válik. Úgy éreztem visszakaptam az életemet. Először megfenyegettek, hogy halálra ítélnek, aztán életfogytig tartó szabadságvesztéssel. Aztán visszakaptam az életem. Azt mondtam az Úrnak, hogy az életem többé már nem az enyém, hanem az Övé."

7 éves, játékgyűjtést tart

"Minden nap látom Isten dicsőségét"

A rendőr örökbe fogadja a drogfüggő kisbabáját